4 minuty čtení

Co teď? Obchodník nováček s miliardovou pozicí zjistil, že místo dema obchoduje na reálných trzích

Začínající denní obchodník z Francie si myslel, že používá testovací verzi platformy svého makléře. Místo toho celou svou pozici v hodnotě 1 miliardy euro vybudoval na reálných trzích. Co dělat, když vám takový fatální omyl dojde?

Myslel si, že trénuje - ale obchody a nečekané miliony dolarů byly skutečné.

Harouna Traore se zrovna účastnil kurzu pro začínající denní obchodníky v Paříži a používal demonstrační verzi obchodní platformy britské makléřské společnosti #ValburyCapital, aby se naučil obchodovat s akciovými #futures.

U společnosti si otevřel reálný účet, na který vložil 20 000 eur, ale před vstupem na skutečnou burzu chtěl trénovat pouze "na papíře" na demo platformě.

Když však jednoho dne doma trénoval na domnělém demu, měl již za pasem obchodní příkazy na americké a evropské #akcie v hodnotě 1 miliardy eur (očividně s velkou pákou) a zrovna se pohyboval ve ztrátě přibližně 1 milion eur, něčeho si všiml. Traore s šokem zjistil, že místo fiktivních jsou všechny jeho uzavřené obchody reálné.

"Dokázal jsem myslet pouze na svou rodinu," řekl o zážitku muž, který je ženatý se dvěma dětmi. "Byl jsem ve stresu."

Co byste v takové chvíli udělali vy? Ihned přestali a zavolali makléři, co se děje? Traore však nepřestal. Místo toho v obchodování pokračoval a svou pozici navýšil na celkem 5 miliard eur.

Nakonec se mu podařilo nejen smazat celou ztrátu, ale dostat se do profitu ve výši 10 milionů eur. Má to ale háček. Makléřská společnost nyní tvrdí, že si obchodník své zisky ponechat nemůže.

Traroe se pár dní po své neuvěřitelně hektické a šťastné obchodní seanci Valbury ozval, aby celou situaci vysvětlil. Firma na jeho masivní obrat odpověděla pouze to, že obchodník porušil uzavřený kontrakt, celý jeho účet byl anulován a zrušen. Veškeré peníze tak makléř de facto zabavil.

Muž následně společnost zažaloval a požaduje 10 milionů eur. Tvrdí, že firma se zachovala nedbale a naopak ona porušila uzavřený kontrakt.

Makléřský dům se brání několika argumenty. Pan Traroe podle všeho ve své žádosti o otevření účtu tvrdil, že je pravidelným obchodníkem na trzích s akciemi a opcemi. Muž se navíc již přiznal, že si své obchodní zkušenosti v žádosti trochu "přikrášlil", protože měl pocit, že by jeho aplikaci jinak mohla firma zamítnout.

Valbury Capital se u soudu bude bránit mimo jiné tím, že se k obchodům uzavřeným panem Traroe zachovala jako k pozicím, které jejich majitel prohlásil za "omyl", protože si myslel, že používá demo platformu a neměl v plánu vytvořit reálné příkazy. Během své miliardové seance navíc muž dle makléře porušil svůj obchodní limit.

Obhájci obchodníka naopak chystají argumentovat tím, že jednačtyřicetiletý muž neměl žádné předchozí zkušenosti s finančními trhy. Důležité také bude, zda se případ dostane před francouzský soud, či nikoliv. Je totiž pravděpodobné, že ve Francii by Harouna Traore díky přísnějším zákonům na ochranu spotřebitele mohl v případě úspěchu dostat mnohem vyšší odškodné.

Bizarní je, že tato žaloba může být pro Valbury Capital fatální. Požadovaná částka se totiž prakticky rovná celoročním příjmům společnosti.

Tento případ by rovněž měl sloužit jako zatraceně cenná lekce všem ostatním obchodníkům i makléřům. Nesmíme totiž zapomínat na to, že Traoreho obchodní pozice se mohla s klidem vydat opačným směrem. Co by pak vystresovaný nováček myslící na svou rodinu dělal? Pravděpodobně by neměl problém účet dostat do slušné ztráty. Jen by mě zajímalo, jestli by pak makléřská společnost se stejnou vervou zabavila i případnou tučnou ztrátu a odmítla by obchodníkovi dát šanci, aby ji splatil...

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Proč vůbec přiznal že to byl omyl? Jakmile se dostal do plusu, měl všem zarytě tvrdit, že to tak chtěl :))
    +3
    • To je fakt, dneska už mohl mít vlastní kurz a místo v nějakém investičním fondu :D
      0
  • Docela by mě zajímalo jak by se broker zachoval když by byla ztráta dle mě přesně jak je zmíněno ve článku, požadoval by částku uhradit.
    0
    • To by nepochybně velmi rychle otočili. A pravděpodobně by to opět skončilo u soudu. Je otázkou, jak mají postavenou platformu, že se někomu podaří místo na demo proklouznout na live, aniž by si toho ihned všiml.
      0
  • :D
    0