3 minuty čtení

Říkám 17, ne 70! Jak se ostudně neprodalo vzácné Porsche a trh s veterány se otřásl

Mluvilo a psalo se o něm celé letošní jaro i léto. Legendární Porsche Type 64 se mělo stát exkluzivním kouskem sbírky nějakého investora s láskou k automobilům. Jenže aukce v režii RM Sotheby´s nešla úplně podle plánu.

20 milionů dolarů, to byla minimální cena, za kterou se mohlo prodat legendární #Porsche z roku 1939, které udalo budoucí směr německé automobilky. Rekord #Ferrari 250 GTO ve výši 48,4 milionů sice neměl být překonán, i tak se ovšem mělo jednat o další významný milník pro trh s veterány. 

Do hry však vstoupilo nedorozumění, které z #aukce udělalo ostudné fiasko...

Nizozemský dražitel z RM #Sotheby´s Maarten ten Holder všechny přítomné překvapil tím, že dražbu nezačal na očekávaných 20 milionech, ale rovnou na 30. Srdeční tep všech přítomných navíc začal zvyšovat dalším růstem ceny - na 40, 50, 60 a dokonce 70 milionů dolarů! Sál byl najednou svědkem rekordní automobilové aukce.

Jenže nadšení netrvalo příliš dlouho, při částce 70 milionů dolarů dražitel oznámil, že se jedná o chybu, a že skutečná částka je 17 milionů dolarů. Vyšlo tak najevo, že aukce nezačínala na 30 milionech, ale na 13, dražiteli jednoduše nebylo správně rozumět. Místo jásotu přišlo bučení, někteří přítomní dokonce v reakci na zmatenou dražbu opustili sál. Při snaze opětovně rozjet aukci na zmíněných 17 milionech byl dražitel neúspěšný a legendární vůz se tak nedostal přes rezervní částku.

Aukční síň se za tuto nepochopitelnou chybu omluvila s tím, že udělá všechno pro to, aby vůz úspěšně prodala později. Na celou aukci se můžete podívat na videu níže:

 

Krize veteránů?

Nevydařená aukce legendárního Porsche pouze dokresluje situaci, která na trhu s historickými automobily nastala. Tomuto typu investice tradičně svědčí ekonomicky stabilní situace na globálním trhu a prosperita, jenže události z poslední doby jako například americko-čínská obchodní válka nutí investory přesouvat finance směrem ke konzervativnějším aktivům.

Během minulého týdne proběhlo celkem šest významných automobilových aukcí a jak upozornila americká pojišťovací společnost Hagerty, tyto aukce ani zdaleka nenaplnily očekávání. Aukční domy plánovaly, že celková vydražená částka by mohla dosáhnout až 380 milionů dolarů, jenže skutečnost byla dost odlišná, když se celková částka zastavila na hodnotě 245 milionů dolarů.

Další dění na globálních trzích tak bude pro trh s #veterány rozhodující. A stejně tak pro Sotheby´s a jejich Porsche Type 64.

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.