5 minut čtení

Ranní zprávy 16.8.2019: Zvýšené riziko recese, dražší mléko kvůli hrabošům a dálnice zdarma pro...

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za předešlý den.

Dobré ráno! Poslední newsletter tohoto týdne se nese v duchu nervozity z možné přicházející #recese, zdražování mléka kvůli hrabošům, praktické ukázky toho, jak vám jeden z účetních vaší korporace s tržní valuací přes 70 miliard dolarů může zkazit celý den a naivní snahy ministerstva dopravy naoko podpořit majitele elektromobilů. A nezapomeňte se úplně dole podívat, co radí Jeff #Bezos, jak si prodloužit život a k čemu slouží pojištění faktur. Mějte úspěšný den a pohodový víkend!

-----

Slova dne

„30leté #dluhopisy jsou samy o sobě varováním, protože jsou na historickém minimu, ale fakt, že je výnosová křivka v inverzi, je typicky signálem, a jedním z těch lepších signálů, že existuje zvýšené riziko recese“.

Takto popsal technický stratég Bank of America Stephen Suttmeier aktuální stav výnosů amerických dluhopisů, které nadále znervózňují trhy. Výnosy 30letých dluhopisů včera vůbec poprvé v historii klesly pod 2 %. Někteří analytici začínají varovat, že jelikož do dluhopisů zatím nijak nezasáhl ani FED, začínají dluhopisové trhy na globální ekonomiku a riziková aktiva stále důrazněji mávat cedulí, na níž je napsáno "pozor!".

-----

Čísla dne

5-10 %

České spotřebitele čeká výrazné zdražení mléka a mléčných výrobků. Podle tajemníka Agrární komory ČR Jana Doležala budou Češi muset sáhnout hlouběji do peněženky kvůli hrabošům: "Hraboši, kteří třeba na jižní Moravě už prakticky zdecimovali porosty obilovin, se nám dnes přesouvají do krmných plodin, tedy do jetelů a vojtěšek." Likvidace krmných plodin bude znamenat méně potravy a tím pádem i méně bílkoviny pro dojnice, které budou muset chovatelé dokrmovat. Nárůst nákladů by se skrz #mleko následně měl projevit i na ceně mléčných výrobků, zejména sýrů, jogurtů a kefírů. Pokud se vyšší cena krmných směsí pro hospodářská zvířata na konečné ceně projeví, můžeme dle analytiků zdražení o 5 až 10 procent čekat ještě letos.

-----

Vítěz a poražený

 Walmart+6.11 % (112.69 USD)

Maloobchodní řetězec #Walmart včera zveřejnil výsledky hospodaření za 2. kvartál a investory překvapil. Příjmy společnosti vzrostly o 2 % na 130,38 miliardy dolarů a prodeje z obchodů za poslední tři měsíce vzrostly o 2,8 % stejně jako počet transakcí (+0,6 %). Kde však Walmart zaznamenal největší růst, byly online prodeje. Služba umožňující zákazníkům objednat si nákup, jež jim bude doručen následující den, zapříčinila nárůst prodejů v e-commerce sekci o 37 %. Walmart tak sklízí úrodu ze svých miliardových investic, které do expanze online nabídky služeb nalil.

General Electric Company-11.30 % (8.01 USD)

Akcie #GE za sebou mají nejhorší den za posledních 11 let. Za vše může jeden člověk, finanční analytik společnosti Harry Markopolos, který včera zveřejnil svou zprávu, podle níž se společnost dopouští masivního "účetního podvodu", který je podle whistleblowera "větší než #Enron a #Worldcom dohromady". Podle Markopolose společnost před veřejností skrývá ztráty ve výši 38 miliard dolarů. Pro svá tvrzení však ve zprávě ani v následných rozhovorech s novináři nepředložil žádné konkrétní důkazy. Výkonný ředitel společnosti Larry Culp označil tvrzení analytika za snahu o "tržní manipulaci".

-----

Burza

Čtvrteční obchodování hlavních akciových indexů se neslo ve znamení přešlapování na místě. Byť Čína Spojeným státům pohrozila, že pokud bude obchodní válka nadále eskalovat, je připravena zavést odvetná opatření, volatilitu to nijak zásadně neprobudilo. Výsledky hospodaření dnes kromě výše zmíněného Walmartu zveřenjily společnosti #Cisco (- 8,6 %) a #Alibaba (+2,9 %). Až po konci obchodování své výsledky zveřejnil výrobce grafických karet #Nvidia (+5,9 %).

-----

Bleskově

Stát připravuje zvýhodnění pro majitele elektromobilů. Podle chystané novely zákona o silniční dopravy, kterou přichystalo ministerstvo dopravy, by majitelé automobilů jezdících na elektřinu, vodík, zemní plyn a biometan mohli jezdit po dálnicích zadarmo. Návrh se nelíbí expertům ani Sdružení automobilového průmyslu, podle kterých je taková podpora majitelů elektromobilů ze strany státu více než nedostatečná a v důsledku pomůže jen bohatým řidičům.

Toy Story 4 se ve středu stal již 5. filmem studia #Disney, který letos dokázal utržit 1 miliardu dolarů. Disney si tak za pas letos přidal již několikátý rekord, neboť žádné studio ještě nikdy v historii v jediném roce nezaznamenalo úspěch s tolika filmy najednou. Pětici dále tvoří Avengers: Endgame, Lví král, Captain Marvel a Aladdin.

Společnosti #Mondelez a #KraftHeinz se dohodly, že zaplatí pokutu ve výši 16 milionů dolarů ve sporu, v němž čelí obvinění z manipulování ceny pšenice na komoditním trhu, ke kterému mělo ze strany Mondelezu docházet od léta 2011. Pokutu tak zaplatí pouze Mondelez, který se od Kraftu oddělil v roce 2012. Obě společnosti však rovněž obdrží podmínku.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.