6 minut čtení

Chcete uspět? Následujte 10 pravidel úspěchu Donalda Trumpa

Donald Trump je dnes sice 45. prezidentem Spojených států amerických, ale celosvětovou slávu získal už dávno předtím. Byl to vždy úspěšný podnikatel, který uměl prodat sebe a své myšlenky. Což se mu ostatně nakonec hodilo i při samotné kandidatuře na prezidenta.

Knihy jako „Umění udělat dohodu“ či „Mysli jako miliardář“ si našly své místo v knihovnách mnoha začínajících i zkušených podnikatelů. Trump totiž dokázal vždy jasně a jednoduše formulovat své myšlenky a tím je snadno předat čtenářům a posluchačům.

Nelze pochybovat o tom, že Donald Trump je úspěný člověk, který pravděpodobně vždy dosáhl na cíl, který si vytyčil. A proto bychom my podnikatelé neměli nikdy zapomínat jeho myšlenky, díky kterým dosáhl svých úspěchů.

10 pravidel úspěchu Donalda Trumpa

#1 Jděte štěstí naproti

Ne nadarmo říkával Thomas Jefferson, třetí americký prezident: „Opravdu věřím na štěstí. A dokonce jsem zjistil, že čím více pracuji, tím více ho mám.“ Tohoto rčení se vždy držel i Trump, který věřil, že štěstí si najde ty, kteří na něm tvrdě pracují. Vlastní pracovní efektivitu si zajistil tím, že má svůj byt hned nad svojí kanceláří a neztrácí tak zbytečně čas cestováním. Pokud budete číst některou z jeho knih, najdete tam vždy ukázku jednoho týdne – stihne toho opravdu hodně.

#2 Nedělejte to pro peníze

Mnohokrát Trump zopakoval, že nedělá byznys s realitami kvůli penězům. Ty mohou sloužit jako ukazatel skóre, ale jinak ho nezajímají. Objevil v realitách svou vášeň a to je prý to, co ho žene neustále kupředu. Každý, kdo se pustí do byznysu, musí začít dělat to, co ho baví a naplňuje, jinak to prý nepovede k úspěchu. Pokud najdete svou vášeň a dáte do toho všechno, peníze si vás dříve či později samy najdou.

#3 Běžte proti proudu

Jít s proudem je dobré, pokud chcete zůstat v průměru a nikdy nevyniknout. Nikdy nic velkého nedokázat. Ale jak říká Trump, ty největší myšlenky historie se zrodily z hlav těch, kteří v sobě našli dostatek odvahy postavit se zažitým konvencím. Sám Trump šel často proti proudu, samotná prezidentská kandidatura, při které málokdo věřil v jeho úspěch, toho byla živým důkazem. Ať budou pochybovači kolem vás říkat cokoli, následujte svůj instinkt.

#4 Nezastavujte se

Nikdy, nikdy, nikdy se nevzdávejte. To je jedna z hlavních Trumpových rad. Jakkoli prý situace může vypadat beznadějně, pokud se nezastavíte a nesložíte zbraně, vždy najdete cestu, jak vše zvládnout a v dobré obrátit. Tak jako když Trumpa postihla ekonomická krize v devadesátých letech. Rychle si uvědomil, kde se stala chyba a začal pracovat na nápravě, jakkoli byl bankrot blízko a banky už mu vyhrožovaly zesplatněním všech dluhů.

#5 Změňte své myšlení

Trump zdůrazňuje, že nesmíte myslet jako ti nejchudší. Vypráví často o svém známém, který se k úspěchu dopracoval tak, že ještě než to odpovídalo jeho postavení, kupoval si v letadle zásadně letenku do první třídy. To mu prý dodalo sebevědomí, jako by už úspěšný byl. Proto Trump tak často říká, že byste měli myslet velkoryse, jedině tak se dostanete do první ligy.

#6 Vyhněte se negativním myšlenkám

Jako svou nejoblíbenější knihu (mimo těch svých samozřejmě) zmiňuje Trump Sílu pozitivního myšlení, jejíž autor Norman Vincent Peale byl v mnohém Trumpovi inspirací. Na druhou stranu Trump říká, že se musíte na věci umět dívat realisticky a díky tomu lépe čelit problémům. Není dobré si neustále myslet, že je všechno skvělé a bezchybné. Protože nikdy není. Měli byste však umět zachovat klidnou mysl a s pozitivním přístupem vymyslet řešení každé situace.

#7 Naučte se zvládat tlak

Jít do risku zvaného podnikání potřebuje velkou dávku odolnosti proti stresu. Podle Trumpa mohou v byznysu přežít jen ti nejodolnější, kteří dokáží pracovat pod tlakem a stavět se k výzvám a problémům čelem. Jakmile bude váš úspěch výraznější, bude se také zvětšovat skupina vašich nepřátel, kteří po vás půjdou, aby se postavili na vaše místo. Tomu musíte za každých okolností dokázat odolat a své místo uhájit před kterýmkoli konkurentem.

#8 Soustřeďte se

Naplno se soustředit znamená, že nikdy nespustíte oči z míče. Trump k tomu vypráví příběh, že když o něm vyšel velký článek na začátku devadesátých let, který říkal, že vše na co Trump sáhne, se změní ve zlato, okamžitě mu to stouplo do hlavy. Místo práce večer randil s modelkami a svému podnikání se věnoval jen napůl. Pak přišla ekonomická krize a jeho byznys se začal hroutit. Na poslední chvíli vše zachránil a od té doby už nikdy nepodceňoval sílu soustředění.

#9 Žijte zdravě

Trump měl v tomto směru odstrašující příklad ve svém starším bratrovi, kterého jako malý považoval za svůj vzor. Bratr však propadl alkoholu, který se mu také stal osudným. A nejednou tak svému mladšímu bratrovi radil, aby se alkoholu sám vyhýbal. Ten to celý život dodržuje a snaží se po všech směrech žít a stravovat zdravě. Nikdy tak neokusil jak alkohol, tak ani žádné drogy či cigarety.

#10 Věřte si

Sebedůvěra je podle Trumpa tím dokonce nejdůležitějším stavebním kamenem úspěchu. Někdy to samozřejmě může být těžké, protože ne vždy člověku vyjdou věci podle jeho představ, ale právě sebedůvěra je tím, co v těchto situacích člověku pomůže nalézt v sobě sílu a každou výzvu zvládnout. Podle Trumpa musíte vždy s pokorou vidět sami sebe jako vítěze, protože jedině tak budete i jako vítěz myslet.

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.