3 minuty čtení

Majitel soukromého ostrova a zakladatel aerolinek Branson: "věci" vám žádné štěstí nepřinesou

Richard Branson ve svém posledním blogu napsal, že materiální vlastnictví neprodukuje žádné naplnění a on sám nikdy nechtěl primárně "vydělávat peníze".

"Opravdu věřím, že 'věci' s sebou žádné štěstí nepřinášejí" napsal na úvod #Branson. "Rodina, přátelé, zdraví a spokojenost, která pramenní z toho, že ve světě uskutečňujete pozitivní změnu, je tím, na čem opravdu záleží."

Branson, jehož hodnotu #Forbes odhaduje na 92 miliard korun, dále přiznal, že jeho záměrem nikdy nebylo stát se boháčem - místo toho bylo jeho ambicí mít skrz svůj #byznys pozitivní dopad na svět.

"Od samého začátku jsme se snažili tvořit věci, na které můžeme být pyšní a snažili jsme se s Virginem o změnu," tvrdí miliardář. "Od založení magazínu Student, který dával v 60. letech prostor studentům vyjádřit se ke kontroverzním tématům, jakým byla válka ve Vietnamu, po založení Virgin Galactic s cílem prozkoumávat vesmír, vždycky jsme se snažili dělat věci trochu jinak a provokovat konvence."

Byznysový magnát, který je na svém blogu překvapivě aktivní, dále prohlásil, že řada jeho společností se stala úspěšnými jednoduše proto, že se veřejnosti líbilo, co #Virgin vytvořil - a jak jeho byznysy uspívaly a prosperovaly, firma konstantně reinvestovala a vytvářela nové projekty i neziskové nadace.

Branson také zmínil, že je šťastný za to, že stejné životní #hodnoty jako on sdílí i jeho děti. "Naštěstí jsem si v životě velmi brzy uvědomil, že na osobních 'věcech' vážně vůbec nezáleží." A možná nezbývá než Bransonovi v tomto věřit, neboť je možná jedním z mála opravdu majetných lidí, kteří zároveň ví, jaké to je o všechno přijít.

V blogu mimo jiné zavzpomínal na dobu, kdy se svou ženou Joan žili na houseboatu, který se i se všemi jejich věcmi potopil. "Došlo nám, že kromě našich milovaných foto alb nám vlastně nic zásadního nechybí."

Nebo se podělil o "anekdoty" z dob, kdy mu vyhořel jeho bývalý dům v Londýně. Anebo když mu jeho další dům na ostrově Necker Island, jež vlastní, kompletně zdevastoval požár po zásahu blesku (2011) a o pár let později hurikán Irma (2017).

"Události jako tyhle vám opravdu připomenou, co je v životě skutečně nejdůležitější," napsal s poznámkou, že ve svém celoživotním přístupu k byznysu vždy bral jako prioritu lidi a planetu.

"Investovat do řešení (světových) problémů a trávení času s mou rodinou mě dělá šťastnějším a spokojenějším než finanční investice a 'věci'," dodal Branson.

Souhlasíte s Bransonem? A jak se vůbec díváte na to, když miliardáři výrazně chudší populaci kážou o tom, že by se neměla zaměřovat na materiální věci a #peníze?

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.