5 minut čtení

Podle vědy z vás laskavost může udělat lepší lídry. Tady jsou 3 důvody, proč je to pravda

Jak lidi okolo sebe ovlivňujeme z velké části závisí na tom, jak se k nim chováme.

Žijeme ve světě plném neshod a podle mě je to tak správně. Různorodé, často i zcela opačné, pohledy na věc a názory jsou tím, co nás často dovede k nejlepším výsledkům - nejen v životě, ale i v práci.

Zároveň nám však internet a často i televize ukazují, že je zcela normální někoho slovně napadnout či nějak peprně oslovit jenom proto, že se s ním kvůli něčemu neshodnete.

Nejde přitom často o nic závažného. Lidé se hádají v různých reality show, na sociálních mediích si navzájem nadávají kvůli politickým názorům, oblíbeným sportovním týmům, zevnějšku nebo automobilu, který jim stojí v garáži. 

Kultura používat k označení všech, se kterými se neshodneme, vulgarismy, je dnes hluboce zakořeněná a v posledních letech možná dokonce nabírá na obrátkách (zejména i proto, že poslat někoho někam skrz klávesnici většinou není tak intenzivním zážitkem, jako udělat to osobně).

Otázky, na které nyní budeme hledat odpověď, tedy zní: Můžeme spolu nesouhlasit a zároveň se vůči sobě chovat laskavě a slušně? A nedělá takové chování lídry náhodou efektivnějšími?

#Laskavost vám může ve světě, ve kterém přežívají ti nejsilnější, připadat jako slabost. Vědci studují dopad laskavého chování vůči druhým na pocit štěstí (které zpravidla zlepšuje i schopnost vést) již velmi dlouho. University of Oxford nedávno provedla velkou analýzu stovek publikovaných studií, které se zabývaly vztahem mezi laskavostí a štěstím.

Našli celkem 21 studií, které přímo dokazují, že laskavé chování vůči druhým nás dělá šťastnějšími. A další studie z University of Warwick (nečekaně) přišla s tvrzením, že šťastní lidé jsou v práci o 12 % produktivnější než nešťastní lidé.

Takže si to pojďme shrnout - chovat se vůči ostatním laskavě s sebou přináší nemalé benefity. Jsme v práci produktivnější, šťastnější a tím pádem by nám laskavost mohla přinést pozitiva i v pozici lídra. Pokud stále nevěříte, tady jsou tři argumenty:

1. Ocenění inspiruje lepší výsledky

Laskavý #lidr nemá problém mít upřímnou radost z úspěchu jiných. Opravdu ho totiž zajímají. Jednou z nejčastějších (a mnohdy s přehledem nejčastější) odpovědí zaměstnanců na dotaz, co by jim jejich nadřízený či společnost mohli dát, aby je inspirovali a motivovali k lepším výsledkům, je #uznani. Lidé po něm touží víc než po vyšším platu, povýšení, vzdělávání či autonomii. Když umíte oslavit úspěchy jiných, projevujete jim laskavost. A jak se ukazuje, můžete je jako nadřízený rovněž inspirovat k ještě lepším výsledkům.

2. Lepší vztahy produkují lepší nápady

Je vcelku logické a smysluplné, že laskavým lidem jde lépe networking i budování upřímných vztahů - protože je lidé, se kterými se setkávají, opravdu zajímají. To ale není všechno. Globální studie provedená institutem O.C. Tanner zjistila, že u 72 % projektů, které následně získaly ocenění, se jejich tvůrci ptali a diskutovali s lidmi mimo svůj nejbližší okruh či mimo svou práci. Laskavé osobnosti totiž zajímají i názory lidí, kteří s projektem třeba nemají vůbec nic společného a umí rovněž ocenit názory, které s nimi nesouhlasí nebo s jejich názory nesouhlasí. I toto je laskavost - získávání jiného pohledu na věc od ostatních, ať už s vámi souhlasí, nebo ne.

3. Slušně sdělená kritika může zlepšit vztah

Jako lídr je vaší zodpovědností mimo jiné informovat občas někoho druhého o tom, že jeho současné výkony nejsou tak úplně v souladu s očekáváními. A tyto konverzace jsou skutečně jen výjimečně podřízenými považovány za laskavost. Avšak lídři, kteří ve svém repertoáru mají laskavost a jde jim skutečně o to pomoci zaměstnancům stát se lepšími, si s nimi zpravidla dokáží vybudovat silnější vztahy. Pokud nevěříte, tahle 10 let trvající studie od Harvard Business Review zjistila, že hlavním důvodem, který brání druhořadým vedoucím pracovníkům v dalším kariérním postupu, je jejich neschopnost vytvářet důvěrné vztahy.

Žijeme ve světě plném neshod, ve kterém má každý z nás své vlastní názory, myšlenky a pohledy na věc. Za 0,29 sekundy vám Google pro klíčové slovo "leadership" nabídne 2,2 miliardy výsledků. Z toho plyne, že všude okolo nás je k dispozici doslova nepřeberné množství informací o tom, jak se stát lepším lídrem. Avšak ve chvíli, kdy zapomenete, že vaší první a hlavní zodpovědností v pozici lídra je skutečně se zajímat o úspěch druhých, jste na nejlepší cestě k selhání. Lepší #vedeni začíná u obyčejné laskavosti, nejen v práci, ale i v běžném životě.

#osobnirozvoj

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.