3 minuty čtení

Warren Buffett: Tohle je ta největší chyba, kterou rodiče dělají, když děti učí o penězích

Pokud existuje osoba, která velmi dobře chápe, jak důležité je učit děti o finanční zodpovědnosti, je to Warren Buffett.

Než se světoznámý investor stal výkonným ředitelem Berkshire Hathaway, začínal s několika maličkými byznysy. Už v 6 letech prodával Colu, kterou nakupoval v balení po 6 za 25 centů a následně každou plechovku přeprodával za niklák (5 centů). Později v sousedství dům od domu prodával časopisy nebo žvýkačky.

O tom, jak se sám naučil smysl peněz i finanční zodpovědnosti, říká: "Mou největší inspirací byl můj otec. Už v útlém věku jsem se od něj naučil, že základem je vybudovat si co nejdříve ty správné návyky. Klíčové bylo i to, že mě naučil šetřit."

Na dotaz, jakou největší chybu rodiče dělají, když své děti učí o penězích, miliardář odpověděl: "Někdy rodiče zbytečně čekají, dokud jejich děti nejsou teenageři před tím, než s nimi začnou hovořit o chování k penězům - přitom by s tím mohli začít už když jsou ratolesti v předškolním věku."

Moment, opravdu řekl předškolním? Opravdu a dokonce lze najít výzkumy, které tuto filozofii finanční výchovy podporují.

Na úvod si pojďme říct, že 80 % veškerého růstu, který náš mozek během života absolvuje, se odehraje mezi početím a 3. rokem našeho života. Studie z Cambridge University navíc zjistila, že děti jsou schopny pochopit koncept peněz již ve věku 3 až 4 let. A než dosáhnou 7 let, mají již v sobě zpravidla zakořeněné zárodky svého budoucího finančního chování.

"Většina rodičů přitom moc dobře ví, jak důležité je naučit své děti o penězích a o tom, jak s nimi správně zacházet," dodává #Buffett. Jenže mezi "vědět" a "konat" existuje jistý rozdíl. A sociologické průzkumy ukazují, že i dnes stále drtivá většina rodičů spíš ví, než že by na základě těchto vědomostí konali.

Jeden loňský průzkum se zeptal 1014 rodičů dětí ve věku 8 až 14 let a 1000 mladých lidí ve věku 18 až 24 let, jak jsou na tom s finanční výchovou. Pouhá 4 % rodičů odpověděla, že se svými dětmi začali hovořit o tématech spojených s financemi před jejich 5. narozeninami.

Jen 30 % rodičů začali své děti ve věci peněz vzdělávat v 15. letech nebo později a 14 % přiznalo, že toto téma se svými potomky neprobírali nikdy. To je ve světě, kde vládne tržní ekonomika, vskutku škoda.

Předání dětem ty správné #financninavyky je přitom jednou z nejdůležitějších věcí, které můžete udělat pro zajištění jejich úspěšné budoucnosti. "Nikdy není příliš brzy", řekl na toto téma v roce 2013 při jednom Q&A Buffett. "Ať už dětem budete vysvětlovat hodnotu dolaru, rozdíl mezi tím, když něco potřebujete a když něco chcete nebo hodnotu #setreni a #sporeni, všechno jsou to koncepty, na které děti narážejí již ve velmi nízkém věku, takže proč jim nepomoci včas je pochopit?"

#osobnirozvoj #financnigramotnost

Hodnocení: +17
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.