3 minuty čtení

26letý milionář o "zbytečném" osobním rozvoji: Nesnažte se být rybou lezoucí po stromě

Neinvestujte čas a energii do snahy zlepšit se v tom, v čem jste špatní. Místo toho věnujte veškerý čas a úsilí tomu, abyste se maximálně zlepšili v tom, co už vám jde nyní.

Tak přesně takovou radu by vám dal Brian Wong, kdybyste se ho zeptali, jakou zajímavou knihu o osobním rozvoji si nyní v létě přečíst. 

Brian v 19 založil společnost zabývající se reklamou na mobilních telefonech s názvem Kiip. Dnes spolupracuje s byznysovými giganty, jako je McDonald’s nebo Coca Cola a očekává, že letos vydělá 20 milionů dolarů.

Proč ale ta silná averze vůči osobnímu rozvoji?

"Zpočátku se vám to může zdát jako nesmysl, nesnažit se zlepšovat své slabiny a nestávat se všestrannější osobností. Ale já opravdu věřím, že když vyrosteme, dostaneme se v dospělosti každý do bodu, kdy už se můžeme v našich slabinách nebo věcech, ve kterých si nepřipadáme dostatečně dobří, zlepšit jen o určité procento."

Podle Wonga se mnohem víc vyplatí investovat do zlepšování se v oblastech, ve kterých si už nyní připadáte pevní v kramflecích.

"Jsou věci, ve kterých jsme vážně dobří a které nám jdou tak přirozeně, že máme potenciál dostat se v nich na světovou úroveň. Taková věc se následně může stát tím, co pomůže nejen vašemu kariérnímu růstu, ale také něčím, co vám pomůže lépe identifikovat, kde se vám podaří dosáhnout největšího úspěchu."

Stará dobrá poučka říká, že nikdo není dokonalý. Možná je proto opravdu lepší snažit se být výjimečně dobrým v jedné věci.

Když se vám podaří identifikovat svou unikátní silnou stránku, které Wong poněkud odlehčeně říká "superschopnost", je vašim dalším úkolem najít místo, kde je vaše schopnost ceněna a může růst.

"Snažíte se zkrátka najít průnik mezi vašimi schopnostmi a prostředím, které má ty úplně nejlepší předpoklady umožnit vašim schopnostem růst, rozvíjet je a zpeněžit je."

"Rybu také nechcete hodnotit podle toho, jak dobře umí lézt po stromě. Pokud nejste ve správném prostředí, můžete se snadno stát právě takovou rybou, která je hodnocena podle toho, jak dobře leze po stromech. Měli byste se ale spíš snažit najít svůj oceán," říká Wong

"Tohle je 100% ta nejdůležitějších věc - mít nejen schopnosti, ve kterých jste opravdu dobří, ale najít k nim rovněž to správné prostředí."

 

#osobnirozvoj #talent #kariera

Hodnocení: +12
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.