5 minut čtení

Ranní zprávy 8.8.2019: Rembrandt za 500 eur, miliardy klimatizací a stále oblíbenější Tinder

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za předešlý den.

Dobré ráno! Představte si, že by se vám v baru neznámý člověk snažil prodat obraz Ježíše Krista za 13 tisíc s tím, že má dluhy a potřebuje pomoc. Dali byste se s ním do řeči? Pomohli byste? Muž z belgického Lutychu takto před 10 lety pomohl. Nyní si řekl, že by svůj hezký obraz za 500 eur mohl nechat ohodnotit expertem. Znalec mu však oznámil, že obraz by mohl být mistrovským dílem Rembrandta s hodnotou 30 milionů eur (770 milionů Kč). Na obraz i další podrobnosti se koukněte níže a mějte úspěšný den!

-----

Slova dne

"Toto všechno je příprava na něco velmi rušivého. Co to přesně to bude, je složité vyčíslit, ale zplošťování bude pokračovat, dokud budou lidé považovat německé dluhopisy za klidný přístav."

Globální trh s #dluhopisy ve středu vyslal trhům zatím největší varování před možnou recesí. Těmito slovy negativní vývoj dluhopisů popsal globální stratég ADM Investor Services Marc Oswald. Pesimismus se včera šířil napříč celým světem. Neoslabovaly pouze německé, ale i americké dluhopisy, vládní dluhy Švýcarska a Francie se rovněž propadl hlouběji a centrální banky Nového Zélandu i Indie překvapivě začaly snižovat #urokovésazby ve snaze podpořit upadající ekonomiku. Desetileté české vládní dluhopisy v reakci potopily své výnosy poprvé od roku 2017 pod 1 %.

-----

Číslo dne

4 500 000 000

4,5 miliardy klimatizací. Tak přesně tolik jich budou dle odhadů mít lidé na celém světě doma v roce 2050 (aktuálně je to 1,2 miliardy). Jen Američané každoročně za #klimatizace utratí 29 miliard dolarů a očekává se, že zejména s postupným oteplováním poptávka nadále poroste. I proto aktuálně probíhá závod o to, kdo na tento miliardový trh jako první dodá malá a snadno přenosná chladící zařízení, která budou schopná fungovat jako osobní mini klimatizace. Mezi nejambicióznější uchazeče patří #Sony a startupy Embr Labs a Mobile Comfort.

-----

Vítěz a poražený

Match Group +24.16 % (91,77 USD)

Společnost #Match doslova vypálila nahoru po zveřejnění výsledků za 2. kvartál. Může za to zejména větší než očekávaný růst popularity seznamovací aplikace #Tinder, kterou Match vlastní. Ta za poslední 3 měsíce získala 503 tisíc nových odběratelů a jejich celkový počet vzrostl na 5,2 milionu, což je meziroční nárůst o 39 %.

UniCredit -5.56 % (5.44 USD)

Velké evropské banky ve středu varovaly, že prostředí nízkých úrokových sazeb by mohlo negativně ovlivnit jejich příjmy a smazat stovky milionů eur z jejich tržních hodnot. Druhá největší italská banka #UniCredit už také snížila svůj očekávaný roční příjem z 19 na 18,7 miliard eur, což se negativně odrazilo na jejich akciích.

-----

Burza

Akciové #trhy včera více méně nervózně přešlapovaly na místě a čekaly, co se bude dít dál v obchodní válce mezi USA a Čínou, zda budou nadále padat dluhopisy a zda se objeví další indikátory útlumu globální ekonomiky. Obavy z přerušení růstu proto tradičně naháněly investory například k drahým kovům, z kterých bodovalo zejména #zlato, jež poprvé od roku 2013 překonalo hranici 1500 dolarů za unci.Již třetí den v řadě klesal index #PX Pražské burzy, který odepsal 0,7 %. Kromě všech tří bank ho dolů táhli Vienna Insurance Group a Pegas.

-----

Bleskově

#Disney vypálilo první salvu v očekávané válce streamingových platforem. Bundle hned tří různých služeb (Disney+, Hulu a ESPN+) vyjde od listopadu předplatitele na 12,99 dolaru měsíčně, což je stejná nebo nižší cena oproti konkurenci typu #Netflix / #Amazon či chystané #HBO Max. Disney má navíc výhodu své doslova obrovské filmové i seriálové knihovny, se kterou se konkurence aktuálně nemůže měřit.

#FedEx končí jako doručovatel pro #Amazon. Společnost prohlásila, že na konci měsíce již internetovému prodejci neprodlouží aktuální kontrakt. Amazon aktuálně rozvíjí vlastní doručovací službu a stávající smlouva FedExu za poslední rok vygenerovala pouhých 1,3 % celkových tržeb. 

Silné bouřky letos v Česku stihly napáchat škody za více než 1 miliardu korun, což je už nyní nejvyšší škoda od roku 2011, kdy se tato statistika začala vést. Největší škody zatím způsobuje vítr, jen #Ceskapojistovna už po vichřicích likvidovala celkem 12 tisíc událostí s celkovou škodou 280 milionů korun. Podobná situace je letos prakticky v celé Evropě.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter #konopi #facebook #kryptomeny

Hodnocení: +6
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.