2 minuty čtení

Jsme svědky dokonalého mixu, který požene ceny zlata vzhůru, říká analytik banky OCBC

Pokud jste patřili mezi ty, kteří začali se slastným pocitem vyprodávat své zlaté investice při překonání hranice 1400 dolarů za trojskou unci, možná nyní raději na čas nesledujte další vývoj ceny tohoto drahého kovu...

"Už to rostlo dostatečně dlouho, teď je čas na pokles!", "Teď nakupovat? To může jen blázen!", "Já spokojeně prodávám a budu se bavit naivitou těch, co budou držet," to jsou jen některé z vět, které jsme mohli v poslední době slyšet od investorů, kteří ve svém portfoliu dávají prostor zlatu. Jakmile totiž tento drahý kov překonal hodnotu 1400 dolarů za trojskou unci, brali to mnozí jako signál k výprodeji. 

Tedy, minimálně podle reakcí, kterých jsem byl svědkem v rámci v rámci své sociální bubliny na #LinkedIn a #Facebook. Jako by tito lidé nekoukali komplexně na celkovou situaci, ale vystačili si s pouhým "už to rostlo dostatečně dlouho, teď to bude padat". Připomíná mi to klasické sportovní sázkaře, kteří sází na to, že když Sparta dlouho nevyhrála, tak teď už fakt vyhrát musí. Aniž by viděli, že ten tým je v rozkladu a na vítězství prostě nemá. (omluva sparťanským fanouškům, je to jen příklad)

Očekávané se pomalu stává realitou a během středečního obchodování už #zlato atakovalo hranici 1500 dolarů za trojskou unci. Ale ani tady se podle mnohých odborníků a analytiků nezastavíme.

Růst i dalších 12 měsíců

"Svět se nyní nachází ve složité situaci a zlato z toho bude jednoznačně těžit," řekl serveru CNBC #analytik singapurské OCBC Bank Howie Lee. "Jsme nyní svědky dokonalého mixu ingrediencí, které ceně zlata svědčí: nízké úrokové sazby, slabý dolar, obchodní války a geopolitické napětí v oblasti Perského zálivu."

Lee je přesvědčen, že to všechno vede k nejistotě mezi investory, což má za následek ukládání peněz do zlata, které je tradičně bráno jako pojistka proti ekonomicky nejisté době. V závislosti na vývoji globální situace bychom tak mohli sledovat růst ceny zlata i po následujících několik měsíců.

Lee svou předpovědí navázal na mnoho dalších analytiků, kteří tvrdí, že zlato se nezastaví na svém šestiletém maximu (což bylo zmíněných 1400 dolarů), ale poroste k historickým maximům, tedy ke 2 tisícům dolarů za trojskou unci.

Rozumný #investor by proto nyní neměl bezmyšlenkovitě prodávat, ale opravdu bedlivě sledovat globální dění.

Hodnocení: +7
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.