5 minut čtení

Ranní zprávy 7.8.2019: Škodlivá papírová brčka, falešné rybí maso a neprůstřelné aktovky pro školáky

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za předešlý den.

Dobré ráno! #McDonalds řeší bizarní problém. Fast food totiž v loňském roce ve Velké Británii a Irsku v rámci "ochrany životního prostředí" nahradil plastová brčka papírovými. Nyní byl nucen přiznat, že ona ekologičtější papírová brčka ve skutečnosti nejdou recyklovat, na rozdíl - a to je na tom to nejlepší - od původních plastových brček. Proč tomu tak je? Papírová brčka jsou pro recyklaci prý příliš "hrubá". Připočítejte si k tomu divně páchnoucí bambusové kelímky a najednou vás na takové eko kafe kvapem přejde chuť. Brčka prý nemohou být tenčí, aby se nerozmočila. Neřešitelný problém... #ekologie je fajn, ale nic se nemá přehánět. Úspěšný den!

-----

Slova dne

"Lidé se dívají na kryptoměny a říkají, že tyhle trhy jsou plné chaosu; to proto, že sledují data, která jsou zmanipulovaná. Když odstřihnete komnatu ozvěn těchto nesmyslných čísel, mělo by jít o mnohem smysluplnější trh."

Analytická studie společnosti Bitwise zjistila, že až 95 % veškerého zobchodovaného objemu na Bitcoinu je ve skutečnosti falešných. Firma provedla analýzu 81 největších krypto burz dle obchodovaného objemu, na nichž se podle oficiálních čísel každý den zobchodují Bitcoiny v hodnotě 6 miliard dolarů. Studie však zjistila, že jen 273 milionů dolarů z této částky tvoří legitimní transakce. Na celkem 71 burzách totiž každý den dochází k takzvanému "wash tradingu", kdy jedna a ta stejná osoba #Bitcoin zároveň kupuje a prodává, aby vytvořila iluzi aktivity na trhu.

-----

Číslo dne

2035

Do tohoto roku chce společnost #ImpossibleFoods mít ve svém sortimentu náhražku všech jídel pocházejících ze zvířat. Aktuálně jsou v hledáčku rostlinné imitace rybího masa, o jejichž vývoj se v rámci "závodů ve zbrojení" v segmentu potravin z rostlinných bílkovin nyní pokouší hned několik společností. Jak se ukazuje, imitovat chuť širokého spektra ryb je poměrně náročné. Pokud se to však podaří, půjde o lukrativní náhražku za běžné ryby, která jednak nebude obsahovat rtuť a mikročástice plastů, jako běžné ryby, a zároveň bude mít potenciál pomoci obnovit téměř kompletně vylovené světové oceány.

-----

Vítěz a poražený

Aurora Cannabis +10.34 % (6,83 USD)

Trh s marihuanou v Kanadě vypadá pozitivně. Nebo to ve svém odhadu 3. kvartálu tvrdí společnost Aurora Cannabis, která kromě lepší než očekávané úrody očekává nárůst příjmů o 53-64 %. Podle analytiků by reakce trhu, který poslal akcie nahoru o více než 10 %. Podle analytiků to značí svítání na lepší časy na kanadském trhu s konopím pro rekreační účely.

Energizer -10,48 % (78.63 USD)

Výrobce baterií a světel v druhém kvartálu letošního roku vykázal velmi slabé příjmy. Zatímco v prvním kvartálu byl čistý zisk společnosti 23,8 milionu dolarů (neboli 39 centů na akcii), nyní klesl na 3 miliony dolarů (neboli 4 centy na akcii). A prakticky všechny hlavní čísla z reportu skončila za očekáváním.

-----

Burza

Trhy se po bouřlivém pondělku sice lehce uklidnily a masivní pokles byl přerušen, ale je otázkou, zda nejde o další klid před bouří. Další očekávané výprodeje stopla Čína, která přes noc svou měnu vůči dolaru zafixovala, čímž zabránila jejímu dalšímu poklesu. Zároveň to však může znamenat, že v obchodní válce nyní nastane patová situace, kterou by se Čína mohla pokusit udržet až do prezidentských volbách v USA s nadějí, že s případným Trumpovým nástupcem bude snazší se domluvit.

-----

Bleskově

Elektrický boom má v hledáčku nový cíl: lodě.V roce 2021 by na moře měl vyplout první tanker, který bude produkovat 0 emisí. O jeho konstrukci se pokusí čtveřice japonských společností, které v rámci tohoto projektu spojily své síly. Pohon budou tvořit vysokokapacitní baterie a zkušební ostrý provoz proběhne v Tokijském zálivu.

Facebook má další problém se svou virtuální měnou. Libra se totiž nelíbí všem hlavním světovým regulátorům ze segmentu ochrany soukromí. Ti se tak přidali k hlavním světovým centrálním bankám i představitelům největších globálních ekonomik, kteří svorně vyjádřili svou nedůvěru k celému projektu. Kromě nedostatku informací o celém projektu se kritikům nelíbí, že bude v jeho rámci skladováno obrovské množství osobních a finančních dat.

Severní Korea si na vývoj balistických zbraňových systémů ilegálně "půjčuje" peníze od majitelů kryptoměn. Podle posledních odhadů OSN si Severokorejci skrz velké kybernetické útoky, které cílí především na finanční instituce a burzy kryptoměn, přišli už na 2 miliardy dolarů. Jde o jeden z řady způsobů, kterými režim Kim Čong-una obchází tvrdé mezinárodní sankce.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter #konopi #facebook #kryptomeny

Hodnocení: +5
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.