3 minuty čtení

Známý investor prozradil, že od svých zaměstnanců očekává 100% pracovní nasazení i na dovolené

Pracovat pro Kevina O'Learyho, investora známého mimo jiné z televizních show Dragons' Den a Shark Tank (britská a americká obdoba českého pořadu Den D), nebude žádný med. Zvlášť, pokud jste někdo, kdo má rád jasný mantinel mezi prací a volnem.

Muž, kterému se přezdívá "Mr. Wonderful", v rozhovoru prozradil, že běžně pracuje i na dovolené a od svých zaměstnanců očekává to samé. "Pracuji každý den. Každý den je pro mě dovolená. Jen prostě pracuji celý den, protože pracuji rád. Dovolenou a práci už nemám nijak oddělené. Vždy je to obojí."

Stejné nasazení #KevinOLeary očekává i od svých pracovníků: "Očekávám, že mi zaměstnanci odpoví, když jsou na dovolené? Stoprocentně! Mí zaměstnanci jsou rozeseti po celé zemi i světě. Většinou pracují 24/7 a i když zrovna ne, svou práci mají hotovou. To je způsob, jak posunout ekonomiku zase dál. Dnes už nemusíte jet od 9 do 5. Jen musíte mít všechno hotové."

Byť už dnes existují studie, které ukazují, že dovolená pracovníkům v důsledku pomáhá podávat v práci lepší výkony, O'Leary rozhodně není ve svém pohledu na věc sám.

Letos v dubnu například rozvířil kontroverzi spoluzakladatel Alibaby, čínský miliardář #JackMa, když čínskou pracovní kulturu zahrnující extrémní přesčasy, při kterých pracovníci pracují 72 hodin a 6 dní v týdnu, nazval "požehnáním" a darem "přesahujícím jakékoliv monetární zisky". CEO Tesly #ElonMusk zase tvrdí, že pracovat týdně méně než 120 hodin pro něj "není možné", pokud chce, aby jeho společnost uspěla. 

Není proto žádným překvapením, že v nedávném průzkumu #linkedin se 2/3 všech dotázaných přiznaly, že i na dovolené komunikují se svou kanceláří.

V přístupu k pracovní době a přesčasům nám tak aktuálně vznikají dva tábory s odlišným přístupem k odpočinku a pracovnímu nasazení.

Na jedné straně jsou lidé jako O'Leary, kteří sice pracovníkům nabízejí flexibilitu a možnost pracovat, kdy se jim zrovna chce, ale kromě hotové práce očekávají, že budou 24/7 dostupní na telefonu či mailu a budou schopni okamžitě reagovat.

Druhou stranu barikády tvoří stále se rozrůstající počet studií, které ukazují, že pokud od svých zaměstnanců očekáváte, že budou dostupní i mimo pracovní dobu (nebo na dovolené), jde velmi pravděpodobně o kontraproduktivní přístup. Možnost zcela se od práce odpojit je totiž klíčem k dobití energie, snížení stresu a samozřejmě jde o dobrou prevenci proti vyhoření, což v důsledku u pracovníků zvyšuje výkonnost na pracovišti.

V roce 2017 vydala auditorská společnost Ernst & Young zajímavou studii, ve které vypočítala, že každých 10 hodin dovolené, které si zaměstnanci užijí, zvýší jejich celoroční výkonnost o 8 %. Schopnost udělat si čas pouze na sebe vám dokonce může pomoci čas získat. Jiná studie z loňského roku přišla se závěrem, že muži, kteří si ročně dopřávají pouze 3 týdny nebo méně dovolené, mají o 37 % větší šanci na úmrtí než ti, jejichž roční dovolená přesahuje 3 týdny.

Jak to máte nastavené vy? Jste schopni fungovat rok, dva nebo i déle bez pořádné dovolené, nebo už jste si ozkoušeli, že bez několika týdnů bez práce dříve či později ztrácíte energii, elán a chuť do práce?

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.