9 minut čtení

Medvědí trh je možná blíže, než si myslíte!

V posledních letech jsme se přiblížili vrcholu ekonomického cyklu a podle více ukazatelů můžeme sledovat přicházející ekonomickou krizi, nebo v lepším případě korekci v řádu až několika desítek procent. Akcie za posledních 10 let zaznamenaly 3 ...

 

... 3 takové korekce a americký akciový index S&P500 zaznamenal růst z ceny 683 dolarů na současných cca 3000 dolarů. To je celkem 439 % zhodnocení během 10 let. Je tedy čas změny trendu z býčího na medvědí, který může trvat několik let?

Nejdříve se podívejme na 4 důležitá fakta, která by mohla značit přicházející krizi. Sami zvažte zda je čas upravit svoje portfolio a zabránit výraznému poklesu vašich investic. Možná totiž nastal čas nakupovat do portfolia investice s fixním výnosem a vybírat zisky na akciovém trhu.

1. FED ukončil kvantitativní uvolňování (QE)

Vývoj akciového indexu S&P500 za posledních 20 let. Průběh kvantitativního uvolňování (QE) v jednotlivých letech je označen modře.

Jeden z hlavních faktorů růstu akciových trhů posledních deseti let bylo tzv. kvantitativní uvolňování (QE). Kvantitativní uvolňování v podstatě znamená, že FED nakupoval státní dluhopisy a hypoteční zástavní listy v hodnotě biliónů dolarů. V USA již již QE skončilo a FED začal peníze stahovat zpět. Co se bude dít, nikdo netuší, protože je to nový experiment, který se v historii nikdy nevyzkoušel. Díky QE se po krizi v roce 2008 podařilo srazit ceny dlouhodobého zadlužení USA a vrátit na trhy důvěru. Pomoci ekonomice a především pak akciovému trhu k výraznému růstu. Zároveň se ale úroveň nepodařilo zvýšit inflaci, ta od roku 2009 kolísá okolo 2 % ročně. A během poslední dekády se americký veřejný dluh zdvojnásobil.

Vývoj celkových aktiv ve správě FEDu se přiblížil 5 biliónům dolarů (cca 1,3 násobek amerického státního rozpočtu).

Věděli jste, že syntetická CDO („napákování hypotečního trhu“), která výrazně ovlivnila vývoj nemovitostní krize v roce 2008, se již více než 3 roky vesele obchodují dál. Banky jako City, mají aktuálně více než 100 mld. dolarů v nových syntetických CDO.

2. Vývoj zhodnocení amerických dluhopisů

Výnos amerických dluhopisů opět živí spekulace o další korekci. Nejedná se však pouze o finanční sektor, v ohrožení je také americká inflace, jakožto nejdůležitější ekonomická proměnná na světě. Zatím se zdá, že zvýšit inflaci může snad už jen Trumpova obchodní válka. Výnosy amerických dluhopisů od začátku roku 2019 rostou, u tříměsíčního se můžete dočkat 2,04 % ročně, u tříletého 1,68 % ročně a 10 – letý státní dluhopis nese aktuálně výnos 1,90 % ročně. Pokud se podíváme zpátky do historie, dala se z ceny 10 – letého a 3 – měsíčního amerického státního dluhopisu, dobře předpovídat přicházející krize. Z grafu vývoje rozdílu těchto sazeb je vidět, že za poslední 3 velké krize v letech 1980, 2000 a 2008, předcházel pokles tohoto ukazatele do záporných hodnot. Letos v měsících květen až červenec, se tento ukazatel pohyboval v záporných hodnotách 3 měsíce. Pokud by se historie opakovala, zbývají nám do další krize měsíce, maximálně 1 rok.

Vývoj rozdílu ceny 10 – letého a 3 – měsíčního amerického státního dluhopisu. Šedivá pole vyznačují ekonomickou krizi.

3. P/E akcií se pohybuje mezi 20 – 25

Price to Earnings (PE) neboli ukazatel poměru ceny jedné akcie ku zisku na jednu akcii, nám vypovídá o tom kolik dolarů musíte investovat do jedné akcie, abyste na ní mohli vydělat 1 dolar vypláceného zisku. To nám prozradí, jaké budoucí zisky investoři u dané společnosti očekávají. Na dnešním trhu jsou investoři v průměru ochotni zaplatit 20 – 25 dolarů za zisk ve výši 1 dolaru. Pokud se podíváme do historie, často ve chvíli kdy P/E akcií prudce přerostlo přes hodnotu 25, následovala ekonomická krize. Stalo se tak při prasknutí internetové bubliny v roce 2000 i při nemovitostní krizi na konci roku 2008. Dlouhodobý medián hodnoty PE se pohybuje okolo 15. Podle toho by se dalo soudit, že ceny akcií se blíží svému současnému vrcholu. Na druhou stranu, pokud se podíváme na historický vývoj hodnoty ukazatele PE těsně před krizí, mají akciové trhy potenciál k dalšímu růstu. Růst akciových trhů může jako dříve, dosáhnout řádu několika desítek procent do chvíle, než přijde další ekonomická krize.

Vývoj hodnoty ukazatele PE na akciovém indexu S&P500 od roku 1930, šedivé zóny znázorňují ekonomické krize.

 

4. Nacházíme se na konci revolučního, migračního i finančního cyklu

Významné vývojové a ekonomické cykly, které můžeme zanamenat za posledních téměř 270 let. Aktuálně jsme na prahu dalšího evolučního skoku.

V tomto období často dochází k výrazným turbulencím na trhu a často také k výrazným výprodejům na akciových trzích. Tyto výprodeje akcií často předchází nastartování nového ekonomického cyklu a už dnes můžeme vidět, v jakých oborech bude následovat další evoluční skok. Čeká nás změna dopravy a přechod na elektrický pohon nejen v automobilech. Elektrická auta už dnes vyrábí každá automobilka ať už jsou názory na vliv na životní prostředí různé.Čeká nás průlom ve spojení člověka s počítačem, takzvaná singularita a už dnes jsou vidět první přelomové výsledky. Např. společnost Neuralink představila implantát kterým je možné mozkem a ovládat např umělé končetiny. Ve zdravotnictví jsme na prahu pěstování umělých orgánů, opravy tkání kmenovými buňkami separovaných z tukových buněk z vlastního těla, i pilulek které vám prodlouží věk o několik desítek let.Na konci roku 2019 poletí do vesmíru první komerční let s živou posádkou „civilních astronautů“. Ve financích přichází fintech firmy jako Revolut, Robinhood nebo M1 Finance a zásadně mění se zaběhnutá pravidla. Nástup kryptoměn mění možnosti platebních transakcí a možností pro celý svět. Vyvíjí se satelitní internet, který bude dostupný všem na Zemi. A podobné zásadní objevy a úspěchy přichází i v oblasti výroby materiálů, kvantových počítačů a dalších přelomových technologií. Zkrátka tak jako už v minulosti mnohokrát, brzy dojde k evolučnímu skoku a to co se nám dnes zdá nedostatkové, jako byla např. elektřina před 200 lety, bude brzy dostupné v hojné míře. Čeká nás růst stovek nových mladých miliardářů – podnikatelů kteří jsou tvůrci těchto změn.

Závěr

V USA se na významnějších krizích podílely hlavně externí šoky, jako korekce rozpočtových deficitů po válce ve Vietnamu, ropné šoky, bubliny akciových trhů, korporátní selhání, teroristický útok nebo nadměrné přehřátí trhu nemovitostí. Šlo většinou o jevy, na které bylo těžké se připravit. Přesto se korekce dala očekávat a někteří lidé na to upozorňovali dopředu. Stačí vám totiž mít informaci o přicházející krizi měsíc dopředu a můžete ochránit své investice před výrazným poklesem.

Graf zobrazuje býčí trhy, jejich trvání a jejich výnosy během posledních téměř 100 let. Bílé pruhy znázorňují ekonomické krize a medvědí trhy.

Kouzlo investování do akciových portfolií a fondů v těchto obdobích spočívá v tom, že ztráty nedosahují 100%. Pouze v několika případech v historii přesáhly ztráty 70 %. Následný býčí trh však vždy přinesl zhodnocení v řádu několika set procent. Pokud by se vám tedy stalo, že se vaše investice v krizi propadnou na hodnotě, často stačí prostředky nevybírat a výnos si „vyčekat“.

 Tak jako v minulém býčím trhu, který trval 18 let (1980 – 1998), i nyní se však místo medvědího trhu můžeme dočkat pouze korekce ve výši 10 – 30 %. A následně očekávat dalších 5 – 8 let výrazného růstu akciových trhů, než dojde na medvědí trh a pokles o více než 50 %.

Co tedy dělat? Jak se připravit na přicházející globální změnu a jak zabezpečit svoje investice? Kde držet peníze v době krize a kde nyní? Proč vás zlato v krizi nezachrání, která aktiva v krizi rostou, a která rostou v jakékoliv době?

Více v dalších článcích, webinářich, případně v komentářích nebo se ptejte přímo mě.

Zdroje: Harry S. Dent – Zero Hour, macrotrends.net, Reuters, Federal Reserve Bank economic research, Finviz.com, multpl.com

 

Vysílání pravidelně opakujeme. Registrace zdarma.

Jak investují bohatí? Co z toho můžete využít pro sebe? Naučíme vás ověřený postup, který používají úspěšní investoři. Postup, který vás dovede k finanční nezávislosti a životu v blahobytu, pokud ho budete dodržovat. Ukážeme vám jak   můžete vydělávat na akciích, dluhopisech, nemovitostech, i pokud nemáte k dispozici rezervy ve výši miliónů korun. Ukážeme vám čeho byste se měli držet a čemu byste se naopak měli obloukem vyhnout. Pokud nejste pokročilý investor a chcete zvýšit své finanční IQ, nebo získat na věci nový pohled, pak je náš webinář Proč bohatí bohatnou právě pro vás. Registrace je zdarma, více informací naleznete zde.

Hodnocení: +14
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Taky díky za článek, P/E nyní hovoří celkem jasně, teď už je dobré připravovat hotovost na levné nákupy za pár měsíců.
    +1
    • Krize často přichází na konci roku ... říjen bývá zlý měsíc :D Tak uvidíme jak to bude tentokrát.
      0
  • Super přehled Libore, díky!
    +1