3 minuty čtení

Korporátní dluhopisy do diverzifikovaného portfolia stále patří

Letošní rok se pro investory zatím řadí mezi velice úspěšné. Většina investičních aktiv si totiž připisuje solidní zisky.

Většina hlavních akciových indexů je ve dvouciferném plusu, rostou ceny vládních i korporátních dluhopisů a pozadu nezůstávají ani komodity.

Když se blíže podíváme na korporátní dluhopisy denominované v euru, zjistíme, že i u nich je zhodnocení vysoce nadprůměrné. Index eurových korporátních dluhopisů s investičním ratingem si ke dnešnímu dni připisuje 6% výkonnost a index eurových korporátních dluhopisů s neinvestičním spekulativním ratingem (high-yield) se pyšní dokonce 8% výkonností.

Jak to vidíme s touto třídou aktiv do konce roku? Pokud se podíváme na klíčový ukazatel atraktivity korporátních dluhopisů, tzv. kreditní marže, které indikují výnosovou prémii nad bezrizikovými úrokovými sazbami, zjistíme, že ty v důsledku růstu cen korporátních dluhopisů poklesly na historická minima. Domníváme se proto, že korporátní dluhopisy již mají to nejlepší období za sebou. Na druhou stranu vidíme tři pozitivní fundamentální faktory, jež by měly pomoci v tom, že i v příštím střednědobém období bude výkonnost korporátních dluhopisů alespoň mírně pozitivní. 

Zaprvé, Evropská centrální banka velice pravděpodobně dále uvolní měnovou politiku prostřednictvím snížení základních úrokových sazeb ještě více do záporu a je také možné, že znovuobnoví program kvantitativního uvolňování, tedy nákupů dluhopisů, vládních i korporátních. To by představovalo pro tuto třídu aktiv velice silný stimul. 

Zadruhé, velice významný objem vládních dluhopisů zemí eurozóny momentálně nese záporný výnos, v případě Německa to dokonce činí stěží uvěřitelných 86 %. Někteří investoři by se proto mohli začít přesouvat z vládních do korporátních dluhopisů, opět s pozitivním vlivem na ceny korporátních dluhopisů. 

A zatřetí, můžeme vidět, že finanční výsledky evropských korporací jsou stále poměrně dobré, byť již zisky v průměru spíše stagnují. Schopnost splácet závazky z dluhopisů je tak i nadále dobrá, což dokazuje i nadále nízká míra defaultů. Celkově se proto domníváme, že korporátní dluhopisy, i přes jejich aktuálně poměrně vysokou cenovou úroveň, stále patří do každého diverzifikovaného portfolia.

 

Autor: Michal Stupavský, investiční Stratég Conseq Investment Management a.s.

Graf: Bloomberg

 

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.