6 minut čtení

Koupili byste raději akcie Tesly nebo Volkswagenu?

Oba výrobci automobilů museli v poslední době čelit kontroverzním událostem, které hýbaly s cenou akcií. Nalezneme tedy v současné době u těchto automobilek investiční příležitost? Dříve než bezmyšlenkovitě vyřknete jednoznačný soud, je třeba se nad vaším rozhodnutím pořádně zamyslet.

Tesla je černou dírou na peníze, která se díky svému atraktivnímu byznys modelu, svému řediteli a zajímavým vyhlídkám na budoucí růst těší až neuvěřitelné oblibě v řadách investorů. Na druhé straně etablovaný německý obr automobilového průmyslu, který v poslední době poměrně dobře prosperuje. Pokud byste si měli zvolit pouze jednu možnost, která by byla ta správná? Pravdou je, že obě automobilky budou v nejbližší době čelit výzvám.

Problémy v zemi elektrické

 

Vývoj hodnoty akcií Tesly za poslední rok

Americká společnost se stala veřejně obchodovatelnou v roce 2010 a dosud nevykázala ziskový rok. Na jednu stranu to možná dává smysl, vzhledem k tomu, že se automobilka stále snaží rozvíjet své podnikání, utrácení hotovosti však bylo v případě Tesly velmi intenzivní, přičemž se stav volných peněžních prostředků za posledních pár let výrazně zhoršil, jak se společnost snažila urychlit výrobu Modelu 3.

Tesla se tak musela při financování svého podnikání spolehnout na kapitálové trhy, a tak její dlouhodobý dluh vzrostl za posledních 5 let z 580 milionů dolarů na 9,4 miliardy.

Ačkoliv se ukázalo, že investoři byli ochotní pokrýt nedostatek volných peněžních prostředků společnosti, neexistuje žádná záruka, že budou ve stejném duchu pokračovat i nadále. Kritická je situace u nynějšího Modelu 3, který by měl být vozidlem pro masový trh s cenovkou 35 tisíc dolarů. V současnosti Tesla vyrábí a prodává tyto modely s výrazně vyšší cenou, aby udržela ziskovost.

Tesla je v poměrně složité situaci. Na modelu v nejvyšší verzi je automobilka schopná vydělat 12 tisíc dolarů. Problém je, že o nejvyšší konfiguraci Modelu 3 je pouze omezený zájem. Většina zákazníků by si přála koupit levnější variantu nebo tu úplně základní za 35 tisíc dolarů. Ač se to Muskovi možná nebude líbit, vypadá to, že Tesla není v tomto okamžiku schopna dosáhnout zisku, pokud bude pokračovat malý zájem o nejvyšší verzi nejnovějšího automobilu. Tato situace stojí rozhodně za zvážení. Tesla se letos pozitivních finančních výsledků také nemusí vůbec dočkat.

Elon Musk slíbil investorům, že automobilka v druhé polovině letošního roku již dosáhne udržitelné ziskovosti. Nesplnění tohoto cíle společně s jejím zadlužením může způsobit, že se na kapitálovém trhu uzavřou kohoutky a na společnost tak dolehne vlivem nedostatku likvidity těžká krize. Na základě nedávných firemních čísel můžeme říct, že se jedná o poměrně velké riziko, které za to prostě konzervativním investorům nestojí. Dokonce už začíná narůstat napětí mezi dodavateli, kteří se obávají, že ani nedostanou zaplaceno za svou práci.

K potenciálním ekonomickým problémům ještě připočítejte nedávnou twitterovou aktivitu Elona Muska, která údajně vedla k vyšetřování ze strany SEC a máte celkem jasno. Všichni, včetně těch nejagresivnějších investorů, by se v současnosti Tesle měli vyhnout.

Dobře fungující loď plující v protivětru

 

Vývoj hodnoty akcií Volkswagenu za poslední rok

Volkswagenu se v nedávné době dařilo poměrně dobře, přičemž provozní zisk evropského výrobce automobilů vzrostl o 7 procent. Nebýt jednorázové pokuty za emisní skandál, tak by zisk společnosti vzrostl ještě mnohem více. To je pro výrobce automobilů skvělý výsledek.

Takže finanční výsledky společnosti byly více než uspokojivé, ale co ta tíživá jednorázová pokuta ve výši miliardy euro související s emisním skandálem, která posloužila jako důležitá připomínka událostí z před tří let?

Tato pokuta pravděpodobně není pro společnost poslední špatnou zprávou. Německá automobilka již zaplatila za tři roky pokuty a odškodnění v souhrnné výši 32 miliard dolarů, navíc skandál vyústil v zesílení emisních pravidel v Evropě, které se teprve začínají plně uplatňovat. Volkswagen tak bude muset vynaložit velký objem finančních prostředků na splnění nových norem, přičemž objem prodejů také může kvůli novým pravidlům klesnou. Ve finále budou pravděpodobně hospodářské výsledky Volkswagenu v druhé polovině roku slabší. Nedávná výkonnost však může být pro tuto chvíli pro investory dobrou zprávou, na kterou mohou slyšet.

Z dlouhodobého hlediska pak Volkswagen podniká správné kroky (včetně práce na elektromobilech), aby se přizpůsobil trhu a přežil tak svůj skandál bez úhony a zůstal tak i nadále vysoce ziskovou společností. Akcie navíc dnes vypadají relativně levně – P/E i P/B poměry se nacházejí pod pětiletým průměrem. Bouřka se nicméně stále nepřehnala, a tak by možná měli konzervativní investoři ještě počkat, dokud se mraky neroztrhají.

Ani jedna ze společností nepředstavuje nadějnou příležitost k nákupu

Když se vezmou v úvahu všechny faktory, tak Tesla ani Volkswagen, dnes nejsou zvláště atraktivní investicí. Možnosti Tesly zůstávají obrovské, ale její současné hospodářské výsledky a zadlužení představují velké problémy, které podstatně zvyšují rizikovost investice.

Volkswagen je solidní zisková automobilka, která se přizpůsobuje současným trendům, ale stále se potýká s následky svého emisního skandálu, který rozčeřil vody automobilového průmyslu před třemi lety. S tímto mrakem, který se stále vznáší nad evropskou společností, je poměrně složité zajásat nad jejím relativně nízkým oceněním.

Konzervativní investoři by se zkrátka v současnosti měli vyhnout jak Volkswagenu, tak Tesle.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.