2 minuty čtení

Víno v plechovce není bezdomovecký trend, ale seriózní byznys

Mileniálové mění trh, to je fakt, na který by firmy měly být připraveny. A jedním takovým trhem je ten vinný. Jakkoli se zatím nejedná o prodeje v miliardách dolarů, víno v plechovkách zaznamenalo na americkém trhu meziroční nárůst o 43 procent.

Občas je dobré se podívat, co je trendy za oceánem, protože často netrvá dlouho a za rok či dva sledujeme stejný trend také na území Česka či Slovenska. Teď to bude víno v plechovce.

Že je v plechovce pivo, to už jsme si tak nějak zvykli. Víno v čemkoli jiném než skleněné lahvi nám přišlo spíše jako preference obyvatel Sherwoodu (rozumějte, bezdomovců před pražským Hlavním nádražím).

Přesto se tento trend začal rychle rozmáhat v Americe. Tamní milenialové si víno v plechovce velmi oblíbili, jelikož je to mnohem praktičtější než skleněná láhev a bere se lépe na piknik v parku či na pláži. A hlavně to nevypadá tak snobsky!

Výhodou je také snadnější recyklace, což dnešní mladá generace preferuje

Trh s plechovkovými víny sice zatím tvoří asi 0,2 procenta, proti čemuž stojí vína ve skleněné lahvi s 90 procenty trhu (zbytek jsou krabicová a jinak balená vína), ale roste obrovskou rychlostí, přičemž víno ve skle roste velmi pomalu či stagnuje.

S objemy prodejů kolem 45 milionů dolarů se zatím nejedná o nijak významný objem, ale pokud budeme brát v potaz budoucí potenciál, který přiláká další hráče, můžeme očekávat další výrazný růst.

„Investujeme do nové výrobní haly na víno v plechovce, protože poptávka převyšuje naše současné kapacity,“ řekl CNBC Ryan Harms, majitel firmy Union Wines, která na trh dodává víno v plechovce s názvem Underwood.

Do budoucna se také nemusí jednat pouze o trend mezi mileniály. Podle průzkumů E. & J. Gallo Winery by víno v plechovce rád někdy zkusil každý čtvrtý pravidelný konzument vína. A s výraznější propagací bude toto číslo nepochybně růst.

Na českém trhu už se první pokusy s vínem v plechovce pomalu objevují, bude to však chtít ještě pár měsíců „osvěty“, než se tento trend naplno uchytí také na našem území.

Hodnocení: +7
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Dobrý den, když budete chtít vyzkoušet, můžete se podívat na naše webové stránky, kde naleznete i e-shop. V ČR patříme mezi průkopníky v tomto segmentu a "pokusy" s vínem v plechovce děláme už od roku 2017. Trendem to začíná být i u nás, což potvrzují i naše čísla. Co se týče "bezdomoveckého trendu" tak tento názor již dávno nepanuje ani v ČR a vzhledem k prémiovosti našeho produktu ani o tom nemůže být řeč. Zároveň jsme první v ČR, kteří začali plechovky zálohovat v rámci asociace WIACA (více na replechuj.cz).
    0
  • Taky si myslím, že je to docela fajn a hlavně praktické. Kdyby se zvýšil počet kontejneru na plechovky tak by to bylo hodně super.
    0
  • No proč ne, mě to přijde jako dobrý nápad :)
    0
  • Trend je holt trend :D
    0
  • Za vyzkoušení to stojí :)
    0