3 minuty čtení

Jedna marketingová éra končí, Uber, McDonalds a další ruší pozici šéfa marketingu

Bývá standardním postupem, že když ve významné firmě skončí člověk na pozici "chief něco officer", je v podstatě obratem oznámeno jméno nástupce. Jenže jak ukazuje postup několika gigantů z poslední doby, u pozice CMO to přestává platit.

Zaujal mě článek na CNBC, kde se píše o tom, že Uber, McDonald´s či Johnson&Johnson nedávno z různých důvodů uvolnili pozici CMO, tedy globálního marketingového šéfa (či šéfky, samozřejmě). To je vcelku normální věc, jenže tyhle firmy nejen že neoznámily jméno zástupce, ony rovnou přiznávají, že se nyní ani nechystají pozici obsazovat.

Proč?

Hlavním důvodem je údajně to, že marketing se v posledních letech roztáhl do takové šíře, že už se těmto firmám nevyplatí (a ani to nedává smysl), aby stál jeden člověk v čele marketingu a dohlížel na veškeré tyto procesy.

Velkou roli v tom hrají samozřejmě technologie, které do marketingu zasahují čím dál výrazněji. Všechna ta umělá inteligence přímo na webových stránkách nebo vytvářející tisíce druhů reklam oslovujících potenciální zákazníky všude po internetu.

Třeba právě v McDonaldu tak nyní existuje část "technology marketing", která se nezodpovídá vedoucímu marketingu, ale vedoucímu informačních technologií, tedy CIO.

Další významnou částí, která se dříve do marketingu příliš nezahrnovala, jsou služby zákazníkům. I na ty už existuje vlastní "marketingové" oddělení, které se nezodpovídá vedoucímu marketingu, ale spíše vedoucímu obchodu či zákaznických služeb jako takových.

Marketing nekončí, ale...

Autorka článku na CNBC zmiňuje, a v tom souhlasím, že marketing určitě nemizí ze scény, a že "markeťáci" budou i nadále potřeba. Ale určitě je zjevné, že organizace musí reagovat na měnící se trendy, zejména díky nástupu technologií.

Někdo také samozřejmě může poznamenat, že tyto firmy mají své mediální agentury, které vyřeší spoustu věcí, které by jinak musel řešit člověk z marketingu. To je samozřejmě pravda, ale pořád se jedná o relativně velkou změnu celého zažitého konceptu.

Možná i malá regionální firma už by měla postupně opustit představu o základním obsazení firmy Šéf - Šéf obchodu - Šéf marketingu - Šéf technologií, ale rozdělit tyto funkce hlavně mezi obchod/služby zákazníkům a technologickou část. Čistě marketingový pak může být člověk přes sociální sítě nebo mluvčí firmy.

Jak to máte u vás ve firmě, také reaguje na tyto měnící se trendy? Nebo raději zůstáváte u ověřené strategie?

#marketing #cmo #struktura #uber #mcdonalds #johnsonjohnson #cnbc

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.