3 minuty čtení

Zapomeňte na FAANG, teď je tady BAANG. Čeká nás opravdu zlatá horečka?

V posledních několika letech platilo, že sázka v podstatě na jakoukoli technologickou firmu se pro investora stala výnosným byznysem. Podle některých analytiků se však situace začíná obracet a onou "sázkou na jistotu" by mělo být znovu zlato.

Podle Johna Roqueho z analytické společnosti Wolfe Research velkým technologickým firmám pomalu dochází dech a investice do jejich akcií nebude v blízké budoucnosti tak výnosnou záležitostí, jako tomu bylo několik posledních let. Pokud vůbec výnosnou bude.

Roque naopak vidí rostoucí potenciál ve drahém kovu jménem zlato. To patřilo vždy k téměř nutné součásti každého portfolia, ale v posledních několika letech trochu ustoupilo ze slávy. Jednak kvůli již zmíněným technologickým firmám, a pak také kvůli kryptoměnám. Investoři jednoduše prahli po trochu větším adrenalinu výměnou za možnost vyšších a rychlejších zisků.

Jenže kryptoměny se ukázaly jako příliš riskantní a nejeden investor kvůli nim zpytoval svědomí. A technologické firmy, zejména ty nově vstupující na burzu, dosahují natolik hrozivých ztrát, že ani odvážnější investoři už se nechtějí pokoušet o štěstí.

"Vytvořili jsme nový index s názvem BAANG, jako takovou poctu indexu FAANG. Akcie těchto firem rostou společně se zlatem a i když to nedávno rostlo poměrně hodně, stále je velmi daleko od dřívějších rekordních hodnot. Myslíme si, že zlato a stejně tak tyto akcie budou ještě solidně růst," řekl John Roque serveru CNBC.

Pod zkratkou BAANG se konkrétně skrývají tyto těžařské firmy: Barrick Gold, AngloGold, Agnico Eagle Mines, Franco-Nevada a Gold Fields.

Zkratka FAANG zase jak dobře známo skrývá technologické giganty Facebook, Apple, Amazon, Netflix a Google.

Zlato se nyní poprvé od roku 2013 obchoduje nad hodnotou 1400 dolarů za trojskou unci, přičemž mnoho investorů začíná mluvit o čase k prodeji. Nejen John Roque je však přesvědčen, že zlato bude i vzhledem k ekonomické a politické globální situaci i nadále růst na ceně a během několika měsíců atakovat dřívější historický rekord na hranici 1900 dolarů za trojskou unci. V případě podobného růstu by sázka na zmíněné těžařské firmy opravu dávala smysl.

Zda technologickým firmám opravdu dochází dech zatím není jisté, ale investoři jsou velmi pozorní a opatrní. Například neuspokojivé výsledky za druhé čtvrtletí minulý týden poslaly akcie Netflixu o celých 10 procent dolů během jediného dne. Tento týden nás čekají další výsledky a dá se očekávat, že investoři mohou reagovat o něco citlivěji, než v minulých letech.

#investice #zlato #baang #akcie #faang #technologie #tezari

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Já hledal nějaké info na warengo ohledně FAANG akcií a koukám, že jsi byl před rokem docela prorokem. Doufám, že máš doma měšec plný zlatých dukátů ?

    0
    • Haha, tak napůl, řekl bych :D Každopádně nebyla by to náhodou nějaká nelegální manipulace? :D

      0