2 minuty čtení

Bude další bublina v režii mileniálů? 5 akcií, do kterých nejvíce investují mladí lidé

Lidé tradičně rádi investují do toho, co znají. Nikoli však z důkladných finančních analýz, ale z vlastní praxe a médií. Což o to, praxe je důležitá, ale mnohdy neukáže to, co je pro samotnou investici důležité...

Tesla, Canopy Growth, Beyond Meat, Uber a Nvidia. Tedy automobilka Elona Muska, konopná firma, společnost vyrábějící maso na rostlinné bázi, revoluce v dopravě a jedna tradiční společnost vyrábějící grafické karty. Těchto pět firem se objevovalo nejčastěji v portfoliích mladých investorů na platformě TD Ameritrade v červnu letošního roku.

Až na Nvidii, která vznikla v roce 1993, se jedná o velmi mladé firmy, které začaly s byznysem relativně nedávno, a proto nyní velmi významně investují do svého růstu. Díky tomu jsou všude vidět, všude se o nich mluví, vypadají sexy a většina mladých investorů s nimi má svou zkušenost.

Tyto firmy však mají díky tomu všemu společnou také jednu vlastnost, která by pro nadšené a často iracionálně uvažující investory měla být varováním - jsou extrémně prodělečné. Až na Nvidii, samozřejmě. Tesla, Canopy Growth, Beyond Meat a Uber prodělali za první čtvrtletí letošního roku dohromady 1,85 miliardy dolarů. A v dlouhodobém výhledu by se tento trend neměl moc měnit.

Mladým investorům však tento fakt očividně nebrání v tom, aby z těchto firem udělali hlavní část svého investičního portfolia s vírou, že se díky tomu v budoucnu mnohonásobně zhodnotí. Sebevědomý risk, nebo spíše mladistvá naivita?

Warren Buffett sice sám říká, že neinvestuje do toho, co nezná, ale v jeho případě se jedná o důkladnou znalost takového charakteru, kdy zná jména všech členů rodiny finančního ředitele dané společnosti. A to tenhle případ opravdu není...

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.