4 minuty čtení

Ranní zprávy 22.7.2019: Kdo zbohatne ve vesmíru. Avengers jsou rekordní. A Češi dluží stále víc.

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za předešlý den.

Dobré ráno! Když už jsme o víkendu slavili těch 50 let od přistání mise Apollo 11 na Měsíci, rozhodli jsme se také udělat několik kroků (nebo skoků?) k vylepšení Warengo. Na webu je nyní nová sada ikon a během tohoto týdne, až se bude v rámci výsledkové sezóny otřásat burza, nasadíme několik dalších novinek. Tak ať se nám všem daří!

-----

Slova dne

"Mohou tam být tuny a tuny platinových kovů, které mají zde na Zemi obrovskou cenu."

Ředitel NASA Jim Bridenstine o tom, co by mohlo být jedním z hnacích motorů pro celou vesmírnou komunitu vedenou Muskem, Bransonem či Bezosem. Dosažení povrchu Měsíce a schopnost těžit na jeho povrchu by se pro ty nejúspěšnější z nich mohlo stát novodobým zlatým dolem. A z toho všeho bude logicky těžit i NASA.

-----

Číslo dne

8.000

Tolikrát znásobil svůj vklad bývalý stážista v NASA Gary George. Ten si v roce 1976 koupil videopásky obsahující záběry z přistání na Měsíci 20. července 1969, včetně slavné Armstrongovy věty "je to malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo", za 217,77 dolarů. V sobotu se pásky na dražbě Sotheby´s prodaly za 1,8 milionu dolarů.

-----

Vítěz a poražený

CrowdStrike +14.80 % (83.52 USD)

Kyberbezpečnostní firma CrowdStrike konstantně roste už od svého červnového vstupu na burzu Nasdaq, ve čtvrtek zveřejněné výsledky za druhé čtvrtletí však doslova "přiložily pod kotel", když firma k radosti investorů překonala očekávání analytiků.

Chewy -6.58 % (30.69 USD)

Ačkoli byznys s potřebami pro domácí mazlíčky celosvětově solidně roste, internetový prodejce Chewy svými výsledky za fiskální první čtvrtletí investory příliš nepotěšil, když jeho ztráty jsou stále relativně vysoké a čistá marže na velmi nízké úrovni.

-----

Burza

Tak jestli minulý týden byl jen malým předkrmem, tento týden nás čeká výsledkový hlavní chod. O svých výsledcích za druhé čtvrtletí budou jen v technologickém segmentu mluvit Amazon, Alphabet, Twitter či Snapchat. A jak se ukázalo už minulý týden na nebohém Netflixu, investoři jsou natěšení na pořádné úspěchy a zklamání jsou připraveni trestat.

Pražská burza v pátek zakončila týden na nejvyšších hodnotách od listopadu 2007.

-----

Bleskově

Filmový snímek Avengers: Endgame se stal o víkendu oficiálně nejvýdělečnějším filmem všech dob, když s tržbami ve výši 2,790.2 miliardy dolarů překonal Avatar.

Celé 4,4 miliardy korun si jako dividendu vyplatili japonští majitelé Plzeňského Prazdroje ze skupiny Asahi. Zisk za celý loňský rok přitom činil 4,5 miliardy korun.

Čistý zisk těžební firmy OKD loni klesl meziročně z 3,4 miliardy korun na 1,29 miliardy. Tržby poklesly z 16,8 miliardy korun na 13,8 miliardy. Snížil se také objem těžby.

-----

Hlavní události

Agentura S&P potvrdila vysoký rating

Mezinárodní ratingová agentura S&P Global Ratings potvrdila hlavní rating České republiky na stupni AA minus se stabilním výhledem. Agentura oceňuje nízké zadlužení státu, zdravé veřejné finance a flexibilní měnovou politiku. Vysoká domácí poptávka zároveň zajistí, že ekonomika v nadcházejících letech dál poroste solidním tempem.

Státní dluh v pololetí stoupl

Podle tiskové zprávy ministerstva financí stoupl státní dluh v prvním pololetí letošního roku o 90,6 miliardy na 1,713 bilionu korun. Důvodem nárůstu dluhu byla podle zprávy snaha získat peníze za výhodných podmínek na plánované splátky státních dluhopisů v letošním roce. Na každého Čecha tak hypoteticky připadá dluh zhruba 160 800 korun.

Růst cen nájmů zpomalil

Jak uvedl portál Ideálnínájemce.cz ve své studii, meziroční růst cen bytových nájmů ve čtyřech největších českých městech u nejprodávanějších bytů 2+kk ve druhém čtvrtletí zpomalil. V Praze byl proti konci března zhruba stejný, ovšem v Brně a Plzni klesl o čtyři procentní body a v Ostravě dokonce o 15 procentních bodů.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

 

#warengo #byznys #zpravy #newsletter #nasa #crowdstrike #chewy #chevrolet #corvette #avengers #burza

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.