4 minuty čtení

Amazon kráčí po stopách Apple, krátce překonal tržní kapitalizaci bilion dolarů

Zisky americké společnosti rostou, maloobchod za to však nemůže. Akcie Amazonu překonaly minulý týden 2 tisíce dolarů, a během dnešního dne (4. 9. 2018) se tržní kapitalizace washingtonské společnosti krátce podívala přes bilion dolarů. Hodnota společnosti stoupla jenom v letošním roce o 70 procent.

Existuje dobrý důvod pro růst jeho akcií: Amazon vykazuje udržitelné zisky. Analytik Morgan Stanley Brian Nowak odhaduje, že mají akcie umetenou cestu minimálně k hodnotě 2500 dolarů, díky třem hlavním zdrojům příjmů: reklama, cloud computing a předplacené služby. Všechny tři oblasti mají výrazně vyšší provozní marže než maloobchod a všechny rychle rostou.

Vážný konkurent v oblasti digitální reklamy

Amazon rychle rozvíjí své aktivity v oblasti digitální reklamy. Stal se tak skutečným konkurentem společnostem Facebook nebo Google (Alphabet). V posledním čtvrtletí společnost generovala více než 2,2 miliardy dolarů „jiných“ příjmů, z nichž většinu tvoří reklama. Jedná se o meziroční nárůst o 132 procent.

Existuje dobrý důvod pro růst jeho akcií: Amazon vykazuje udržitelné zisky

Reklamní činnost Amazonu je stále relativně malá ve srovnání s 50 miliardami dolarů, které by měl v letošním roce utržit Facebook a dokonce 112 miliardami v případě Googlu, její rychlý růst by však měl z Amazonu do roku 2020 vytvořit trojku na trhu.

E-commerce kolos rozšiřuje své reklamní kampaně nad rámec propagování produktů více do videoreklam. Umisťuje například reklamy do svých živých sportovních přenosů, jako jsou čtvrteční noční fotbalové zápasy. Rovněž zobrazuje inzeráty předtím, než se uživatelé dostanou ke streamovanému obsahu na platformě Twitch.

Důležité je, že Amazon provozuje své video reklamní služby s extrémně vysokou provozní marží, která údajně překonává i Facebook operující s 50 procentní marží, v případě Googlu se pak marže pohybuje na 30 procentech.

Vzhledem k tomu, že je Amazon schopný využít své stávající jmění k vybudování reklamních produktů, investoři by měli očekávat další růst. Ve skutečnosti by se mohlo jednat o nejvíc ziskové podnikání Amazonu v horizontu pár let.

Zůstává v předstihu v oblasti cloud computingu

Velikost cloudového podnikání Amazonu je v současnosti na 24 miliardách dolarů. Důležité je, že prodeje v oblasti cloud computingu zrychlují, což naznačuje, že zvýšená konkurence ze strany Googlu zatím příliš úspěšná ve svém snažení není.

Amazon zaznamenává značný progres v podepisování dlouhodobých smluv s firmami, čímž se odklání od počátečního modelu, kdy se platila hodinová sazba za využívání této služby. Amazon hlásil za poslední čtvrtletí průměrnou délku smluv ve výši 3,5 roku v souhrnné výši 16 miliard dolarů. Jedná se o růst v obou oblastech, neboť v předchozím čtvrtletí vykazoval průměrné smlouvy délky 3,2 roku v celkové výši 12,4 miliardy.

Cloudová služba Amazonu už dnes vytváří výraznou marži pohybující se za poslední rok ve výši 26,2 procenta. Toto číslo však nadále stoupá, jak roste počet dlouhodobějších kontraktů.

 

Vývoj hodnoty akcií Amazonu za poslední rok

Předplatným k dalšímu růstu

Během několika posledních let Amazon výrazně rozšířil své předplacené služby. Vedle Amazon Prime, který zajišťuje expresní bezplatné dodání objednaných produktů až do domu a streamování videa začal také nabízet i předplatné audioknih (Audible), e-knih (Kindle Unlimited) a hudby (Music Unlimited). V posledním čtvrtletí tak tyto služby přinesly do kasy něco kolem 3,4 miliardy dolarů.

Převážnou většinu těchto peněz generuje 100 milionů členů Amazon Prime. Kromě toho určitě Amazon hřeje i fakt že průměrný uživatel Amazon Prime utratí více peněz než-li nečlen. Komunita prime členů vytváří silný síťový efekt, který nejenom zaměstnává prodejní služby třetích stran, ale navíc i reklamní oddělení Amazonu.

Amazon však začíná tlačit na pilu v případě svých dalších předplacených služeb. Je přesvědčený, že služba Music Unlimited je připravena konkurovat tržním lídrům, přičemž už dnes má údajně více než 20 milionů platících zákazníků.

Služby předplatného sice mají nižší potenciál dalšího růstu zisků, ale nabízejí šanci Amazonu, aby přitáhl více spotřebitelů do svého ekosystému a přinesl mu tak růst v jiných oblastech podnikání. V kombinaci s rychle se rozvíjejícím podnikáním v oblasti digitální reklamy a pokračujícím vedoucím postavení v oblasti cloud computingu je Amazon schopen zaznamenávat významný růst zisků i mnoho dalších let, což by ho mělo posunout mnohem dál než na hranici bilion dolarů.

Hodnocení: +1
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.