5 minut čtení

Jak vydělat 40 miliard? Nemusíte nic umět, stačí být komediant

Ne každý má to štěstí, že ho uznávané byznysové magazíny vyhlásí nejhorším CEO všech dob. Steve Ballmer však takové "štěstí" měl a i přes to si dnes nežije vůbec špatně. Jak to všechno dokázal?

Když se důkladně podíváte na žebříček miliardářů třeba na Bloomberg a sjedete jen nepatrně dolů, najdete kolem 20. místa Steva Ballmera s majetkem kolem 40 miliard dolarů.

Možná že už toto samotné zjištění vás trochu překvapí, protože o Ballmerovi se moc nepíše a určitě není nikde předkládán jako byznysový vzor. A když se najednou podíváte na žebříček nejbohatších lidí světa, strčí tenhle manažer do kapsy Phila Knighta, zakladatele Nike, Michaela Della, zakladatele stejnojmenné počítačové firmy nebo třeba Elona Muska, všem dobře známého díky Tesle a SpaceX.

Pokud nepočítáme rodinu Waltonových, která si mezi sebe dělí majetek po zesnulém Samu Waltonovi, zakladateli Walmartu, pak je Steve Ballmer nejvýše postaveným člověkem, který nic nevybudoval. Je to nejbohatší zaměstnanec na světě. A přitom jak už bylo zmíněno, také ten nejhorší CEO v dějinách. Jak se tedy stalo, že má někdo takový majetek ve výši přes 40 miliard dolarů?

Pravá ruka Billa Gatese

Co o Ballmerovi asi ví většina čtenářů, je to, že vedl MIcrosoft. Ale co ten zbytek příběhu?

Steve Ballmer se připojil k Microsoftu v červnu roku 1980. Dostal tehdy od Billa Gatese, se kterým se znal z Harvardu, nabídku, aby se stal jeho pravou rukou s platem padesát tisíc dolarů ročně, což samo o sobě bylo na tehdejší dobu velmi štědré. Ballmer tuto nabídku přijal a k tomu získal akciové opce, které jsou mezi technologickými startupy tak populární. A tak se stalo, že Ballmer měl najednou v držení 8% podíl v Microsoftu.

Nutno však uznat, že svým příchodem do firmy Ballmer Gatesovi pomohl. Budoucí nejbohatší člověk světa totiž do té doby ve firmě řídil všechno, kódování, nábor zaměstnanců, administrativu a mnoho dalšího. A to vše, mimo samotného kódování, najednou řešil Ballmer, tak, aby se Gates mohl soustředit na produkt a svou roli vizionáře.

Rodiče ho od práce v Microsoftu zrazovali, nevěděli co to je software

Na druhou stranu, zase tak složité to Ballmer neměl, Microsoft letěl jako raketa a v jeho pozici stačilo víceméně nic nekazit, jen administrativně udržovat. Gates si na tuto práci mohl za 50 tisíc dolarů ročně najmout kteréhokoli schopného absolventa Harvardu a nemusel by mu dávat akciové opce.

Ballmer si však uměl získat Gatesovu přízeň. Paul Allen, spoluzakladatel Microsoftu, dokonce vyprávěl situaci, kdy nachytal Gatese s Ballmerem jak plánují jeho odříznutí od firmy a snížení podílu. Ballmer prostě podporoval v Gatesovi tu temnou stránku, na kterou všichni ostatní nahlíželi s nelibostí. I to byl důvod, proč byl Ballmer Gatesovým favoritem.

V průběhu času si na sebe Ballmer bral více a více kompetencí a postupně řídil jednotlivé divize jako obchod či support. V roce 1998 jmenoval Gates Ballmera prezidentem společnosti, čímž se stal oficiálně druhým nejdůležitějším člověkem ve firmě hned po samotném zakladateli. V roce 2000 pak převzal řízení firmy úplně a stal se CEO namísto odcházejícího Gatese.

Krátce po svém zvolení do čela MIcrosoftu Ballmer prodal polovinu svého podílu v tehdejší hodnotě téměř 1 miliardy dolarů. Zbyla mu tedy 4 procenta a těch se až do dnešních dní nevzdal, což vysvětluje jeho závratně obrovský majetek. Z pozice CEO Microsoftu odstoupil v roce 2014, jeho místo zaujal Satya Nadella.

A proč byl vlastně Steve Ballmer vyhlášen nejhorším CEO v dějinách? Pár příkladů:

  • Na plné čáře prohrál souboj s Googlem. Snažil se Google porazit na poli vyhledávačů, přičemž Google si mezitím začal ukusovat velká sousta z mobilního trhu, kde naopak Microsoft výrazně zaspal. Prohra a prohra.
  • Vysmíval se iPhonu. Doslova. Steve Ballmer si myslel, že iPhone od Applu je nevýznamná hračka, o kterou nebude zájem. Kde je Apple díky iPhonu dnes, to všichni dobře víme.
  • Zune. Marný pokus porazit Apple a jeho iPod. Zune však na tehdy atraktivním trhu hudebních přehrávačů získal sotva 2 % trhu. Rok po uvedení Zune přišel Apple s iPhonem a bylo hotovo.
  • Windows Vista. Je potřeba cokoli dodávat? Asi každý víme, co byly Visty zač. Naštěstí Ballmer přiznal, že to byla jedna z jeho největších chyb.
  • Yahoo! Pro Ballmera byla tohle naštěstí dvojitá chyba, která Microsoftu ušetřila miliardy. Ballmer chtěl koupit tehdy už pomalu upadající portál Yahoo! za 45 miliard dolarů, ale nedokázal se dohodnout s představenstvem Yahoo! Později si asi oddychl.
Show must go on

Steve Ballmer uměl vždy jednu věc skvěle. Byl to totální komediant. Známé jsou historky o jeho neustálém řevu po kanceláři i házení židlemi. A osud tomu chtěl, že Billa Gatese tahle jeho show bavila. Je otázkou, kde by byl Microsoft dnes, kdyby nebyl jeho šéfem 14 let Ballmer, možná by se mu Apple díval z dálky na záda. Ale tuhle hádanku už nerozluštíme. Jisté je, že Steve Ballmer je showman, který byl ve správný čas na správném místě.

Steve Ballmer je dnes hrdým majitelem basketbalových Los Angeles Clippers

Pokud se trápíte tím, že nemáte žádné dobré nápady na byznys, vezměte si z tohoto příběhu ponaučení. Najděte si zajímavý byznys, který zachytil trendy vlnu, staňte se pravou rukou zakladatele a bavte ho. A kdo ví, třeba se dočkáte svých miliard.

A něco málo pro pobavení na konec – takto vypadá motivační řeč jednoho z nejbohatších lidí světa, který měl mimochodem nakonec dvojnásobný majetek oproti spoluzakladateli Microsoftu,
dnes již zesnulém, Paulu Allenovi:

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Neuvěřitelnej noob. Dodneška si pamatuju, jak jsme na sebe zírali, když se stal CEO a rovnou prodal akcie MS. Co to vysílalo za signál akcionářům? Takovej Milouš Jakeš z USA.
    0
  • Úlet ten týpek :D
    0