4 minuty čtení

Jak může blockchain pomoci k lepšímu a spravedlivějšímu světu?

Většina lidí, když zaslechne výraz blockchain, si okamžitě vzpomene na kryptoměny a to z dobrého důvodu. Ohromná nová technologie poskytující potřebnou podporu pro decentralizované, anonymizované sledování a transakce digitálních měn po celém světě. Jak ale stále více průmyslových odvětví objevuje tuto novou technologii, nalézají mnoho dalších použití a aplikací.

Můžeme začít u pojišťovnictví, pokračovat přes nemovitosti ke crowdfundingu až ke správě dat, aplikace blockchainové technologie je nesčetná, navíc je pravděpodobné, že se budou objevovat stále nové možnosti adaptace neustále se vyvíjející technologie v běžném byznys světě. Jedno z důležitých využití blockchainu však může ležet i mimo čistě obchodní oblast: Nejchudší země na světě mohou z integrace této inovativní technologie těžit různými způsoby

Ochrana dětí

Demokratická republika Kongo, země střední Afriky, která byla zpustošená ničivou zdlouhavou válkou vedoucí k milionům lidských obětí, se standardně řadí mezi nejchudší země světa. Nyní se objevila zpráva na webu Bitcoin News vyzdvihující projekt, který by měl být zahájen ještě během tohoto roku, v jehož rámci by měla být dětem zajištěna ochrana před nucenými pracemi. Tento projekt poskytne celosvětovým výrobcům high-tech přístrojů jako jsou například smartphony záruku, že kobalt používaný v lithium-iontových bateriích nebyl těžen dětmi. Africká země má problém s neoficiálními těžařskými lokalitami, kde v mnoha případech těžbu kovu provádí právě děti.

Země disponuje polovinou zásob kobaltu nacházejícího se na celém světě a nově představený projekt by mohl být velkým přínosem pro tuto zápasící ekonomiku. Zvlášť když si uvědomíme rostoucí popularitu elektromobilů, kde je k výrobě baterií kobalt samozřejmě také potřeba. Konkrétně za rok 2016 vytěžilo Kongo 54 procent z celkových 123 000 tun vytěženého kobaltu po celém světě.

Zajištění základních potřeb

Ve Venezuele vyvolala hyperinflace dramatický nedostatek základních potřeb a potravin. Bitcoin s dalšími kryptoměnami by mohly pomoci situaci vyřešit a zmírnit tak v zemi napětí. Jak? Vzhledem k celosvětovému využití a relativně snadným přeshraničním platbám a převodům by mohla být kryptoměna pro mnohé z venezuelských občanů životaschopnou alternativou ke stále více problematické místní měně.

Haiti, které se stále vzpamatovává ze škod způsobených častými hurikány a zemětřeseními v posledních deseti letech může také benefitovat z blockchainové technologie. Vláda chudé země (podle posledního sčítání lidu – HDP na obyvatele 810 dolarů; ČR – 33000 dolarů) navrhla, aby byl blockchain využit k záznamu a evidování majetkových transakcí, duševního vlastnictví, voleb a dalších aspektů místní byrokracie.

Podle Paula Domjana, vedoucího výzkumu a analytiky investiční banky Exotix, jsou rozvíjející země nejslibnějšími příjemci blockchainové technologie. “Zahraniční trhy v Latinské Americe, subsaharské Africe a jižní Asii velmi zaostávají za západním světem v oblasti úředních záznamů, proto by měly být prvními zeměmi, které budou využívat výhody blockchainu.“

Výzkumný pracovník Amnesty International Mark Dummett vyjádřil obezřetnou podporu snažení využít blockchain k řešení těchto a dalších problémů v rozvojových zemích. “Měli bychom být opatrní s technologickým řešením problémů, které jsou rovněž politické a ekonomické, ale blockchain může pomoci. Nejsme proti tomu.“

Vedle výše uvedených aplikací se příznivci blockchainu domnívají, že může v těchto zemích zároveň zlepšit distribuci vládních služeb, jako jsou služby identifikace a dokonce i zvýšit svobodu projevu nebo posunout protikorupční aktivity. Všechny tyto myšlenky vypadají na papíře slibně, ale žádná významná implementace zmíněných projektů se zatím nerealizovala, zatím se o nich pouze čile diskutuje.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.