2 minuty čtení

Muskovy pokusy na lidech se blíží, už příští rok by mohl dostat povolení

Budeme už brzy moci mluvit s počítačem nebo mezi sebou pouhými myšlenkami? Muskova firma Neuralink chce něco takového dokázat a je to fascinující sci-fi verze budoucnosti.

Elon Musk začal o možnosti programování lidské mysli mluvit poprvé v roce 2017 a od té doby je veřejnost zvědavá, kam výzkum v jeho firmě Neuralink povede a jaké můžeme očekávat výsledky.

Do Neuralinku Musk vložil 100 milionů dolarů a v loňském roce v show Joea Rogana na Youtube řekl: "Myslím si, že budeme mít během pár měsíců něco zajímavého k oznámení. Je to mnohem lepší, než si kdokoli dokáže představit."

Fanoušci proto byli natěšeni a včera se konečně dočkali prezentace, která představila aktuální výzkum Neuralinku a také budoucnost, na které tato společnost pracuje. A nutno uznat, že pokud vše půjde podle plánu, máme se na co těšit.

Zatím firma zkouší své technologie na pokusných myších, ale podle dostupných informací už má u patřičných úřadů zažádáno o povolení k provádění klinických studií na lidech. Musk na konferenci řekl, že firma chce mít svého prvního lidského uživatele do konce roku 2020.

A co nás tedy čeká? Neuralink se chce údajně v první fázi zaměřit na léčbu poruch mozku, tak aby například umožnil postiženým znovu mluvit či vidět. Následovat by však mělo využití pro komunikaci mezi člověkem a počítačem čistě na bázi myšlenek a později také pro komunikaci mezi lidmi samotnými.

Muskův hlavní cíl je však poměrně idylický: "Chci pomoci zachránit lidstvo vytvořením civilizace blízké umělé inteligenci."

Podívejte se na celý přenos včerejší prezentace (začátek na 1:30:00):

 

#musk #neuralink #mozek #mysl #budoucnost #technologie

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.