4 minuty čtení

Neumíte se soustředit na to podstatné? Inspirujte se legendární Danielle Steel, která píše 20 hodin denně

I když s velkou pravděpodobností nepatříte mezi věrné čtenáře této autorky, její jméno nepochybně znáte. Co možná neznáte, to je její neuvěřitelný zápal pro tvorbu.

Určitě znáte to povídání o tom, že Warren Buffett čte více než 500 stran jakýchkoliv hodnotných informací denně, ať už se jedná o noviny, knihy nebo finanční výkazy firem, do kterých by mohl investovat. A jistě si také snadno domyslíte, že této své vášni se věnuje mnoho hodin každý den.

Prostě, pokud chcete v něčem, a nemusí to být jen investování, dosáhnout mistrovské úrovně, musíte se dokázat stoprocentně soustředit, a to hned od brzkých ranních hodin, až do poslední vteřiny za pracovním stolem. Pokud by vám inspirace v podobě Věštce z Omahy nestačila, můžete se inspirovat ve světě knih.

20 hodin denně!

Danielle Steel je opravdovou spisovatelskou legendou. Za více než 40 let aktivního psaní vdechla život 179 novelám, které se zpravidla ihned po svém vydání staly bestsellery. V tomhle ohledu je Steelová dokonce zmíněna v Guinessově knize rekordů, když v osmdesátých letech držela pozici jedničky mezi bestsellery předlouhých 390 týdnů.

Za svou kariéru prodala jednasedmdesátiletá spisovatelka celosvětově přes 650 milionů kopií svých knih, což jí vyneslo jmění ve výši necelých 400 milionů dolarů. Žije ve svém luxusním domě s pětapadesáti pokoji v Kalifornii, ale jednou za rok si zaletí do svého letního sídla v St. Tropez v jižní Francii.

Kromě toho, že stihla vystřídat celkem pět manželů, zvládla vychovat také devět dětí. Když se nad tím vším člověk zamyslí, uvědomí si, jak ohromně produktivní musí tato žena být.

Steelová nedávno magazínu Glamour řekla, že člověk by měl minimálně ve svých dvaceti a třiceti letech pracovat tak tvrdě, aby si následně mohl život pořádně užívat. Ona sama v tomto věku nejdříve chodila do tří zaměstnání a mezitím uskutečňovala první opatrné kroky v psaní novel. A když jí psaní začalo živit, v pracovním tempu nepolevila, protože našla něco, co ji opravdu naplňuje.

Mrtvá nebo živá, za deště i za slunce, sednu si ke svému stolu a dělám svou práci 

Když si uděláme jednoduchý propočet, zjistíme, že při napsání 179 novel a průměrné délce přes 300 stran napsala Steelová celkem kolem 55 tisíc stran příběhů. To vše během 40 let, tedy nějakých 15 tisíc dní. 4 strany denně možná nepůsobí tak hrozivě, ale když si uvědomíme, že stačí vynechat jeden víkend a hned je z toho stran 12, je jasné, že Steelová musí celých 40 let držet zběsilé pracovní tempo bez sebemenšího zaváhání.

Magazínu Glamour Steelová řekla, že jí příliš nebaví odpočívat a že její dny vypadají v podstatě stále stejně. Ráno vstane, dá si k snídani lehký toust a kávu bez kofeinu a kolem osmé hodiny usedne ke svému pracovnímu stolu, aby dalších asi 20 hodin psala. Na doplnění energie si dává kousky hořké čokolády. Někdy, když prý nestíhá, píše i 22 nebo 24 hodin v kuse.

Jak sama přiznává, není to vždy jen pohodová a naplňující práce, kdy všechno jde samo od ruky. Jako každý autor, i Steelová má občas lehkou tvůrčí krizi, kdy není schopná přijít na správné pokračování příběhu. V takových chvílích však nepřestane psát a čekat, až se inspirace vrátí, ale jednoduše dál pokračuje v psaní, i když to nedává smysl. Podle slavné spisovatelky je prý totiž lepší napsat třeba 30 stran, které vyhodí, než jen sedět a nic nedělat.

A když se Steelové zeptáte, jestli se chystá někdy s psaním skončit, řekne vám, že jejím velkým vzorem je Agatha Christie, další slavná spisovatelka, která vždy říkala, že chce zemřít s hlavou na psacím stroji...

#inspirace #motivace #daniellesteel #knihy #tvrdaprace #vytrvalost

Hodnocení: +34
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.