4 minuty čtení

Základní body o fungování podílových fondů

Už dávno jsou pryč doby, kdy investování bylo pouze pro "bohaté". I vy v dnešní době už můžete investovat a podílet se na výnosech společností, do kterých byste jinak nemohli investovat. Budeme se bavit o investici do podílových fondů.

Otevřené podílové fondy (dále už jen OPF) jsou klasifikovány jako fondy kolektivního investování. Což znamená, že nejste jediným investorem v podílovém fondu, ale s Vámi investují další tisíce, milióny investorů. Investicí do OPF se stáváte podílníkem a nakupujete podílové listy.

Likvidita

OPF jsou velice likvidní, což znamená, když dnes vložíte do OPF finance, tak hned po připsáni na investorský účet, můžete zažádat o zpětný odkup, z pravidla máte finance na svém účtu do týdne.

Flexibilita

V rámci podílového fondu máte naprosto volnou ruku. Investici můžete kdykoliv zrušit, přerušit či kdykoliv vybrat celý zůstatek či pouze část. Při investování do OPF Vás opravdu nic nelimituje. Zasílanou částku na měsíční bázi můžete kdykoliv zvýšit či snížit. Za výše uvedené kroky si společnosti neúčtují ani korunu za poplatky, což vnímám velice pozitivně.

Já říkám investujte, když máte a neinvestujte, když nemáte, OPF není závazek.

Možnosti investování

Do OPF je možné investovat jednorázově (většinou min. 10 000 Kč) nebo pravidelně (většinou min. 500 Kč/měs.). Co se stane, když máte nastavenou měsíční částku na 5 000 Kč, ale stane se nahodilá událost a nemůžete další měsíce zaslat do OPF ani kačku? Vůbec nic, nebudete pokutování ani sankciováni. Investování není závazek, ale vaše dobrá vůle ukládat a zhodnocovat své finanční prostředky. Hodně z nás je naučeno, že existují pravidelné platby na bázi měsíční, čtvrtletní, pololetní či roční, ale u investic můžete investovat i na denní bázi, což je za mě perfektní, jelikož se vaše nákupní cena každý den mění (průměruje) a tím pádem při pádu trhu nemáte tak vysoké ztráty.

Daňová povinnost

OPF jsou osvobozeny od daňové povinnosti, když jednotlivé vklady budou ve fondu ležet déle než 3 roky. V případě, že během prvních 3 let se rozhodnete vybrat nějakou finanční částku a ta částka v ročním součtu bude menší než 100 000 Kč, tak se Vás daňová povinnost také netýká.

Široká diverzifikace

Další výhoda se skrývá ve slově diverzifikace (rozložení rizika), tzn. že vy neinvestujete do 1 akcie či 1 dluhopisu, vy si kupujete podílové listy fondu, ve kterém jsou obsažené stovky podkladových aktiv (akcie, dluhopisy, ...). Tzn., že vašich 500 Kč měsíčně je rozloženo např. mezi 500 akcií a v případě, že jedna akcie ztrácí desítky %, tak vás se to nedotkne, jelikož je tam dalších 499 akcií, které se drží a zvyšují výkonnost Vaší investice. 

Investice a tvorba aktiv je základem, pro kvalitní finanční plán

Zhodnocení

Samozřejmě, že záleží na typu OPF, ale můžeme se bavit o zhodnocení 3 - 8 % p.a., opravdu záleží na typu fondu a kvalitě jeho správce. 

Zkušenosti a úspora

Jediné co vy děláte = zasíláte měsíční částku či zašlete jednorázový vklad a o více se nestaráte. Vše za vás řídí portfolio manažer fondu se svým týmem, který většinou má přes 20 let zkušeností. Veškeré změny a vaše aktuální zhodnocení můžete sledovat na svém on-line přístupu ke svému investorskému účtu.

Nákladovost

Při investici do podílového fondu si účtuje společnost vstupní poplatek, který je v řádu procent do 5 % z cílové částky. Cílová částka = veškeré vaše budoucí vklady na dobu investice.

Stále si myslíte, že stavební spoření či jiné vkladové služby jsou pro vás zajímavější?

Hodnocení: +5
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.