3 minuty čtení

Cuban se přidává k Trumpovi: Nová kryptoměna od Facebooku je hodně špatný a nebezpečný nápad

Facebook má sice ohromně silnou tržní pozici a mnohé státy si s ním často v právních otázkách nevědí rady, jak to však vypadá, se svou novou kryptoměnou Libra to nebude mít vůbec jednoduché.

Libra logicky vzbudila minimálně v západním světě obrovský ohlas. Drtivá většina kryptoměnových fanoušků a investorů ji vítala jako svěží vítr do tajemného údolí, kterému stále suverénně vládne stále tak trochu se hledající bitcoin. I ten dokonce díky představení nové kryptoměny získal novou vzpruhu, když nadšení investoři vyhnali jeho cenu zpět do pěticiferných hodnot.

Jenže co jedněm přijde jako skvělý projekt a vítaná globální revoluce, to může u druhých vyvolávat oprávněné obavy či přímo odpor. Tento týden dokonce hned tři sledované a respektované osobnosti promluvily ve vztahu ke kryptoměnám a konkrétně pak právě nové kryptoměně z dílny Facebooku. A nikoli příliš pozitivně.

Nejdříve šéf Fedu Jerome Powell při slyšení v Kongresu vyjádřil své obavy ohledně Libry, přičemž zmínil, že bude potřeba dohled ze strany úřadů. Následně se na Twitteru přidal americký prezident Donald Trump, který napsal, že kryptoměny nejsou skutečnou měnou, jsou volatilní a slouží hlavně nelegálnímu obchodu. A nyní se přidal také Mark Cuban, známý miliardář a majitel basketbalových Dallas Mavericks.

Je to nebezpečné

"Nejsem zrovna velkým fanouškem toho, co dělají," řekl Cuban v rozhovoru pro CNBC při otázce týkající se projektu Libra od Facebooku. "Myslím si, že to je velká chyba."

Šedesátiletý podnikatel a investor z televizní show Shark Tank se obává, že nová kryptoměna může mít špatný vliv a negativní dopad po celém světě.

"Myslím si, že globálně by to mohlo být velmi nebezpečné, zejména pro země, ve kterých není dodržováno právo ani příliš stabilní vláda či měna," vyjádřil Cuban své obavy.

Slavný investor také konkrétně vysvětlil, v čem přesně spatřuje ono nebezpečí.

"Vezměte si jako příklad třeba diktátora v nějaké africké zemi, tomu se určitě nebude líbit, že se v jeho zemi používá měna, kterou nemá pod svou kontrolu. Právě v tu chvíli mohou začít opravdové problémy," řekl Cuban.

Může "nevinně" vypadají kryptoměna od Facebooku, která má bohulibý cíl, a to umožnit lidem celého světa posílat kdykoli a jakékoli finanční obnosy, skutečně způsobit takové problémy, jako vraždění, utlačování nebo zatýkání obyvatelstva?

Těžko říct, jisté však je, že cesta Libry na výslunní nebude vůbec jednoduchá. 

#cuban #libra #facebook #powell #trump

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.