2 minuty čtení

Spoluzakladatel Applu Steve Wozniak: Najděte cestu pryč z Facebooku

Facebook je špatný. Facebook je špatný. Facebook je špatný. Facebook je špatný. Facebook je špatný. Takhle nějak by to vypadalo, kdybych psal články stejným stylem, jakým Facebook řeší potíže uživatelů. Hledáte vzor systému 1984? Facebook!

A nyní už ke slavnému spoluzakladateli Applu. Ten se nedávno pro americký TMZ rozpovídal o soukromí, uživatelských datech a také o tom, že setrvávat na Facebooku je zbytečné.

"Pro některé lidi, ve výjimečných případech, může být ztráta soukromí adekvátní cenou za přínosy Facebooku pro jejich život či práci. Pro většinu normálních lidí, jako jsem já či vy, však platí jednoduché doporučení - najděte cestu pryč z Facebooku," radí legendární inovátor.

Že to nejsou jen prázdné řeči dokázal Wozniak už loni v dubnu, kdy smazal svůj osobní účet na nejoblíbenější sociální síti světa. Tehdy na svůj profil napsal: "Pomalu opouštím Facebook. Přineslo mi to více negativního, než toho pozitivního. Vystačím si opět se starým dobrým emailem a textovkami."

Dodnes to nevypadá, že by Wozniak jakkoli trpěl depresemi nebo samotnou...

Máte na to čas?

Wozniak samozřejmě jako hlavní problém ze svého pohledu zmiňuje otázku soukromí a uživatelských dat, což se dá o to víc pochopit u takto známé osobnosti. Osmašedesátiletý podnikatel říká, že by mu to dávalo smysl jedině v případě, kdy by si mohl trochu připlatit za to, že jeho data budou uchována v bezpeční a skryta před zraky inzerentů. Facebook však s takovou možností nepočítá.

Jenže u aktivních podnikatelů, ať už známých či neznámých, hraje navíc velkou roli ztráta času, což může být mnohem větší problém, než samotná uživatelská data.

Na první pohled si to člověk nemusí vůbec uvědomit, ale i občasné sledování Facebooku v průběhu dne vám nakonec může dohromady zabrat třeba i hodinu nebo dvě. Můžete si jako podnikatel dovolit ztratit každý den dvě hodiny svého času? 

Pokud tomu nevěříte, stáhněte si nějakou aplikaci na produktivitu (existuje mnoho rozšíření do Chromu) a uvidíte, o jaký neefektivní zabiják času se jedná.

Poslechnete Steva Wozniaka, nebo budete dál ztrácet svůj čas a soukromí?

#facebook #wozniak #apple #data #soukromi

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.