2 minuty čtení

Co takhle znovu bydlet na koleji? Jen trochu dospěleji a mnohonásobně dráž

Nejenom ve velkých amerických městech se začíná posledních pár let prosazovat nový trend - spolubydlení. Ale ne to klasické spolubydlení, které známe z českých studentských bytů. Ale spíše to, co pamatujeme z vysokoškolských kolejí.

Klasické bydlení se v San Franciscu ale i dalších městech stalo v podstatě nedostupným luxusem. Jenže ne všem se chce každý den dojíždět několik hodin ze vzdálených, zato cenově dostupnějších měst. Zejména pak podnikatelům a startupistům, kteří potřebují veškerý čas věnovat práci a nikoli cestování.

Co s tím?

Není nic jednoduššího, než zachytit trend pomalejšího dospívání. Mladí dnes stejně rekordně dlouho zůstávají bydlet u rodičů, tak proč jim neprodloužit i bydlení na koleji?

Tato fotka je asi více vypovídající, než ta úvodní

V San Franciscu tak vznikl například koncept Podshare, kde si můžete za 1200 dolarů na měsíc pronajmout postel. Veškeré prostory samozřejmě sdílíte s několika dalšími lidmi. Nemusíte se však starat o úklid a další služby jako povlečení či ručníky. Wifi je samozřejmě také v ceně.

Celkem 600 pokojů ve více než stovce různých bytů zase nabízí nový projekt Flatmates známého pařížského startupového kampusu Station F. Startupisté zde za 399 eur měsíčně získají vlastní pokoj a k tomu sdílené prostory, ve kterých se pracuje, pracuje a zase pracuje.

Flatmates v Paříži

Je celkem jisté, že tento trend se bude s postupným zdražováním bytů ve velkých městech rozšiřovat a pokud vezmeme v potaz, jak jsou na tom dnes ceny bytů v naší Praze, je jen otázkou času, kdy bude tento trend i u nás. (Nebo už tu je?)

Nevím jak vám, ale mně se to hodně líbí a klidně bych se do něčeho takového při rozjezdu firmy nastěhoval. Soukromí sice nic moc, ale to člověk rozjíždějící byznys stejně moc neřeší :))

#trend #spolubydleni #podshare #flatmates #sanfrancisco

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.