4 minuty čtení

Ranní zprávy 11.7.2019: PPF prodává, Křetínský nakupuje a Putin myslí na zvířátka

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za předešlý den.

Dobré ráno! Policie v americké Filadelfii v červnu na jedné nákladní lodi objevila a zabavila 20 tun kokainu. Je to už starší zpráva, takže nic překvapivého. Nyní se však zjistilo, že tato loď je vlastněná fondem patřícím pod známou banku JP Morgan Chase. Že by příprava bankéřů na náročné krizové období? Úspěšný den všem!

-----

Slova dne

"Všichni samozřejmě vědí, že větrná energie je dobrá. Ale myslí v tomhle případě taky někdo na ptáky? Víte, kolik ptáků kvůli tomu zemře?" 

 Ruský prezident Vladimir Putin se na setkání v Jekatěrinburgu, nejznečištěnějším regionu Ruska, rozmluvil o tom, proč by se to s obnovitelnými zdroji energie nemělo přehánět. Jeho starost o přírodu je samozřejmě chvályhodná, od vládce jednoho z největších exportérů ropy a zemního plynu na světě však za srdce příliš nechytne.

-----

Číslo dne

13.000 

 Dlouhých 18 měsíců čekali fanoušci a investoři na to, až se bitcoin vrátí nad hranici 13 tisíc dolarů. Ve středu nad ránem se konečně dočkali a doufají v nový rekordní růst.

-----

Vítěz a poražený

Crowdstrike +8.60 % (74.34 USD)

Firma zaměřující se na kybernetickou bezpečnost je od svého červnového IPO stále ještě horkým zbožím, což dokazuje více než dvojnásobná hodnota akcií oproti upisovací ceně ve výši 34 dolarů. Z původní valuace necelých 7 miliard už je firma téměř na 15.

Levi Strauss & Co. -12.00 % (20.82 USD)

Známá americká oděvní firma sice ve druhém čtvrtletí letošního roku navýšila meziročně tržby o 5,4 %, čímž překonala očekávání analytiků, ale kvůli přípravám IPO přišla o velkou část zisků. Firma navíc očekává finančně velmi náročně druhé pololetí.

-----

Bleskově

Škoda Auto v prvním pololetí dodala zákazníkům 620 900 vozů, což je meziročně o 4,9 procenta méně. Důvodem byl čtvrtinový pokles prodeje na největším trhu, v Číně.

Sněmovna schválila návrh Jana Hamáčka na zvýšení zákonného limitu kompenzace čistých nákladů České pošty ze současných 500 milionů na 1,5 miliardy korun.

Ministryně financí Alena Schillerová na Twitteru uvedla, že stát opraví bazénové centrum v karlovarském státním hotelu Thermal, provozovat ho bude společnost Saunia.

-----

Hlavní události

PPF se zbavuje podílu v Polymetalu 

 Česká skupina PPF Group snižuje svůj podíl v ruské společnosti těžící zlato a stříbro Polymetal, do které vstoupila v roce 2008. Celkem 21 milionů akcií začala prodávat při ceně 12 dolarů za akcii 9. července, transakce by měla být vypořádána do konce tohoto týdne. Podíl PPF, držený skrze firmu Fodina BV, se sníží z 11 na 6,5 procenta.

Křetínský s Tkáčem vykupují akcie Metro 

 Investiční společnost EP Global Commerce Daniela Křetínského a Patrika Tkáče zahájila výkup akcií německé obchodní skupiny Metro AG při cenně 16 eur za kmenové a 13,8 eur za prioritní akcie, což všechny akcie ohodnocuje na 5,8 miliardy eur. Nabídka platí do 7. srpna a je podmíněna získáním nejméně 67,5 procenta všech kmenových akcií. 

Microsoft otevře prodejnu v Londýně 

 Koupit si hry na konzoli Xbox, tablety Surface, kancelářský balíček Office nebo třeba i premium účet na profesní síti LinkedIn, to všechno a mnoho dalšího si od dnešního dne mohou pořídit zákazníci v nové třípatrové londýnské prodejně Microsoft. Jedná se o první prodejnu Microsoftu v Evropě, ročně by ji mohlo navštívit 86 milionů lidí.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

 

#newsletter #byznys #warengo #jpmorgan #putin #energetika #crowdstrike #levistrauss #ppf #kretinsky #skoda #ceskaposta #microsoft #thermal

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.