7 minut čtení

IPO, SPAC a Reverse Mergers – fenomény s nadstandardními zisky

Dnes existují 4 způsoby, jak se může společnost dostat z privátního sektoru na veřejný trh – IPO (první vstup společnosti na veřejnou burzu cenných papírů), SPAC (vstup na burzu formou akvizicí investory), Reverse Mergers ....

Reverse Mergers (spojení společností z nichž jedna již je na burze), Direct Listing (přímé zalistování společnosti na burze).

IPO - Initial Public Offering

První vstup společnosti na veřejnou burzu cenných papírů

Když chce společnost získat kapitál od investorů pro svůj další rozvoj, může to udělat prodejem části společnosti investorům formou vstupu na burzu. Velké banky, které vstup společností na burzu upisují, nastavily podmínky tak, že pokud firma ještě není velká korporace, není to pro ni příliš atraktivní. Na druhou stranu díky vstupu na burzu jako je NYSE, získá společnost mnohem širší okruh investorů – do akcií mohou investovat fondy, instituce i retailoví investoři. Získá také přístup k mnohem většímu kapitálu, než by získali od private equity investorů na neveřejném trhu.

Mezi roky 2000 a 2021 vstoupilo 5.377 společností na burzu formou IPO. Kolik procent zisku vám mohly přinést jednotlivé IPO v prvních dnech i k dnešku, včetně  dalších informací najdete zde: IPO Performance | Nasdaq

Roční počet IPO od roku 2000. Zdroj: www.statista.com

Nejlépe jsou na tom samozřejmě investoři, kteří se dostanou k úpisu akcií ještě před tím, než společnost vstoupí na veřejný trh. Nakoupí za cenu, za kterou akcie prodává sama společnost a profitují z rozdílu oproti upisovací ceně na veřejném trhu. Vydělají sice méně ale v průměru mluvíme o několik desítkách procent během jedno až dvou týdnů, ale s pravděpodobností dosažení zisku, která se blíží 90 %. To je sice skvělé, ale pokud nemáte kamaráda v investičním bankovnictví, který vás má hodně rád, nebo nemáte v kapse pár desítek miliónů eur, nikdo se s vámi bavit nebude.

Běžný retailový investor tak může vydělávat na rozdílu ceny za kterou společnost na burzu vstoupila a ceně za 1 rok a déle. Pokud se rozhodnete do portfolia IPO zařadit, mohlo by vás zajímat, jaké sektory vám vydělají pravděpodobně nejvíce peněz během jednoho roku. Inspirovat se můžete statistikou IPO za rok 2020 podle sektorů na obrázku níže. Pokud budete dobře vybírat, přinesou vám investice do akcií IPO během jednoho roku vyšší desítky procent, a to může výrazně pomoci vašemu portfoliu překonávat výkon akciového indexu SP500, který je cca 10 % ročně.

Průměrný zisk IPO za rok 2020 dle sektorů. Zdroj: www.statista.com

SPAC - Special Purpose Acquisition Company

Prázdná společnost umístěná na veřejné burze.

V nedávné nadbytek kapitálu a exponenciální růst nových firem umožnil vzniku jednoho z největších trendů, které jsme za posledních několik let na Wall Street pozorovali a tím je SPAC – Special Purpose Acquisition Company. V podstatě se jedná o „hromadu“ peněz umístěnou na veřejné burze v prázdné schránce, která čeká na výběr vhodné společnosti. Setkat se můžete i s výrazem “shell corporation”. Většinou se jedná o skupinu zkušených investorů, podnikatelů a odborníků v konkrétním odvětví nebo obchodním sektoru. Akcie SPAC se upisuje za $10 USD a pokud se do prázdné schránky nenajde vhodná společnost během 2 let, vrátí se investice zpět na účet investorů. Pokud se vhodná firma najde, typicky se jedná o private equity firmu v pozdější fázi rozvoje, která se snaží dále prorazit a získat k tomu kapitál od investorů. SPAC společnost koupí a tím se společnost dostane na veřejnou burzu, kde se chová jako standardní akcie a změní název dle společnosti, kterou zakoupil.

Velkou výhodou společností, které se rozhodnou pro vstup na burzu formou SPAC je např. vyšší ocenění, které veřejně obchodované společnosti často dostávají. A také tím šetří peníze a čas, protože IPO trvá i několik let a proces může být velmi nákladný nemluvě o provizi ve výši až 7 % kterou si většinou banky za úpis akcií účtují.

Proč tedy investovat do SPAC a jak je vybírat? Vždy sázíte na člověka který za daným SPAC stojí a v některých případech předem vybraným sektorem. Pokud za SPAC stojí úspěšní podnikatelé a start-upoví investoři jako Peter Thiel, Mark Cuban, Peter Diamandis a jiná známá jména, máte velkou šanci znásobit vaši investici.

V nedávné době tímto způsobem vstoupily na burzu společnost jako "pseudoautomobilka" Nikola (NKLA) - nárůst přes 900 % za 4 měsíce, "vesmírná" společnost Richarda Bransona Virgin Galactic (SPCE) - nárůst přes 300 % za 2 měsíce, sázkařská společnost DraftKings (DKNG) - nárůst přes 400 % za 3 měsíce a našli byste mnoho dalších. V našem fondu Alfago malou část portfolia věnujeme právě SPAC akciím a je to také ta část, která výrazně zvýšila celkovou výkonnost fondu v posledních 14 měsících.

Akcie společnosti Nikola, která vstupovala na burzu formou SPAC. Nárůst přes 900% za 4 měsíce.
Akcie společnosti Virgin Galactic, která vstupovala na burzu formou SPAC. Nárůst přes 300% za 2 měsíce a peřs 600% za 14 měsíců.

Reverse Mergers

Hybridní SPAC pro účel spojení jedné společnosti s větší společností.

Na rozdíl od klasické SPAC akcie, je u Reverse Merge předem známá společnost, která chce být veřejně obchodovaná tím, že se spojí s větší společností, která se již na burze obchoduje. Obrovskou výhodou proti klasickým SPAC a IPO je čas, za jaký se společnost může stát veřejně obchodovatelnou. V některých případech vše může proběhnout během 30 dní. Pokud trhy rostou a společnost také, může to hrát při úpisu zásadní roli, oproti procesu IPO, který by trval nejméně 1 rok.

Pěkným příkladem Reverse Merge je společnost  Vivint Smart Home, která založila SPAC rovnou s cílem, že se spojí se společností Vivint.

Úpis akcií společnosti Vivint formou Reverse Merge SPAC. Nárůst přes 300% za 4 měsíce.

Direct Listing

Přímé zalistování společnosti na burze.

Přímé upsání akcií na burze bez zprostředkující banky si může dovolit pouze společnost, která již má dobré jméno a je dostatečně známá. Může si díky tomu sama získat přísliby potenciálních investorů a zjisti potenciál úspěchu s upsáním akcií.

Před pár lety se k této formě úpisu akcií rozhodli ve Spotify, už v té době (duben 2018) měli velmi slušnou základnu uživatelů a dostatek příslibů investorů, že mohli bez problémů zvolit tuto cestu. Jak to dopadlo vidíte sami na grafu vývoje hodnoty jejich akcií od uvedení na NYSE (New York Stock Exchange).

 

Závěrem

Zvažujete zařadit SPAC akcie do portfolia? Pak určitě sledujte kdo za nimi stojí a vybírejte si také potenciálně úspěšnější sektory. Nesázejte na jednoho koně a používejte pouze malou část portfolia. Riziko můžete ještě snížit použitím Warrantů (nakoupíte podíly ve společnosti za nižší cenu než na trhu s příslibem že investici budete dohodnutou dobu držet), nebo tzv. Redemptions, kdy můžete od investice do SPAC odstoupit v případě, že se vám nelíbí společnost, která do něj byla vybrána. V Alfago alokujeme do SPAC akcií maximálně 10 % celkové hodnoty portfolia a to doporučujeme i vám. I když je vidina zisků lákavá, je zapotřebí riziko rozkládat a investovaný kapitál také chránit.

Hodnocení: +3
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.