5 minut čtení

Než koupíte jakoukoliv akcii, zvažte tyto 3 faktory!

Díky investování na akciovém trhu můžete dosáhnout růstu hodnoty vašeho bohatství. Do čeho budete investovat však má obrovský vliv na to, jak rychle bude vaše jmění zvyšovat svou hodnotu. Kromě jiného byste se měli při výběru akcie zaměřit na toto:

Pokud se při výběru akcie rozhodnete špatně, zdrží vás to od dosažení investičních cílů namísto toho, abyste se posunuli o krok blíže. Proto byste si při výběru jednotlivých investic měli dát na čas a zvážit především tyto 3 věci, než si některou z nich koupíte.

1. Vyhovuje akcie vašemu rizikovému profilu?

Než si koupíte akcii, měli byste vědět, jak se její cena chovala v minulosti a zda odpovídá vaší toleranci rizika. Takový nákup Exxonu se zatím v letošním roce nesmírně vyplácí, když jeho akcie vzrostly o více než 40 %. V loňském roce však jeho akcie naopak odepsaly téměř 41 % své ceny, takže se stále obchoduje hluboko pod maximem z roku 2020. Investovat do podobné společnosti znamená, že musíte počítat s extrémně dobrými a zároveň velmi špatnými roky, což je vidět i na grafu níže.

Pokud nejste schopní podobné výkyvy ceny akcie ustát, jednoduše to může výrazně ohrozit návratnost vašich investic. Budete-li neustále nakupovat akcie za vysoké ceny v době, kdy se jim daří dobře, a prodávat je v okamžiku, kdy se jim nedaří, nedosáhnete ani zdaleka takového výnosu, jakého tyto akcie z dlouhodobého hlediska dosahují.

To je také důvod, proč se vyplatí kupovat méně volatilní akcie, pokud špatně snášíte riziko – či spíše výrazné výkyvy v ceně akcií. Možná, že vám bude občas nepříjemné, že vámi vybrané akcie nerostou více, na druhé straně nebudete v pokušení je prodávat kvůli výrazným propadům, což vás může dlouhodobě přivést k zajímavějším dlouhodobým výsledkům.

Ročný změny v ceně akcií Exxon Mobile. Zdroj: macrotrends.net

2. Jedná se o společnost, jejíž akcie hodlám dlouhodobě držet?

Mohou nastat situace, kdy koupíte akcie a držíte je pouze krátkou dobu, ale z valné většiny byste měli nakupovat akcie s úmyslem držet je dlouhodobě. Během krátkých časových období může akcie zaznamenat nízkou úroveň růstu, stejně tak můžete investovat na začátku období, kdy trhy obecně směřují spíše dolů nebo do strany. Například v letech 2000 až 2009 zaznamenal index S&P 500 (vlivem dvou výrazných krizí) dokonce ztrátu, i když z dlouhodobého hlediska vykazuje průměrnou návratnost okolo 10 %.

Na krátkodobé obchodování pak řada investorů, kteří chtějí pouze zhodnocovat své peníze, nemá čas. To vyžaduje každodenní sledování výkyvů tržních cen, neustálé studium aktuálního vývoje a obecně poměrně odborné znalosti. Popisovaný investiční přístup tak může být podobně náročný jako klasické full-time zaměstnání.

Na druhé straně pak můžete zauvažovat o druhém extrému, což je automatické investování prostřednictvím ETF. Tyto investice lze nastavit a posléze na ně zapomenout. Pouze je důležité na začátku zajistit vhodnou diverzifikaci vašich investic a od věci není ani nastavení automatické rebalance. Tyto služby nabízí například Portu.

Hodnota indexu S&P 500 od 1.1.2000 do 31.12.2009. Zdroj: finance.yahoo.com

3. Rozumím tomu, do čeho investuji?

Nemusíte nutně na odborné úrovni vědět, jak společnost funguje. Měli byste mít ale představu o tom, jakým způsobem vydělává podnik peníze. Které produkty nebo služby generují největší zisk? Prodává společnost nějaké neinovativní produkty, které by časem mohly zhoršit celkovou výkonnost společnosti? Existují v odvětví nějací disruptoři, kteří by mohli ohrozit postavení této společnosti?

I když kupujete ETF, měli byste vědět, do jakých společností tento burzovně obchodovatelný fond investuje a jaké je jejich zastoupení ve fondu. Proto byste se měli ptát na otázky typu: „Jaká je alokace aktiv fondu?“, „Investuje do velkých nebo malých společností?“, „Je zaměřený na nějaké konkrétní průmyslové odvětví?“. Taky byste měli vědět, jak dlouho tento fond funguje a jakou výkonnost vykazoval v minulosti. Tento typ informací vám může pomoci udělat si představu, co můžete očekávat v budoucnu. I když minulý výkon nezaručuje budoucí zisk, může být dobrým vodítkem k tomu, jak by mohlo daný fond nebo ETF performovat v budoucnu, pokud se výrazně tržní podmínky nezmění.

Lepší porozumění tomu, do čeho investujete, vám také bezpochyby pomůže k tomu, abyste klidněji spali. Nebudete investovat bezmyšlenkovitě a budete schopní si stanovit realistická očekávání.

#akcie #jakinvestovat #investovani #akciovytrh #vyberakcii #etf #rizikovyprofil #byznysmodel #kruhkompetenci

Hodnocení: +19
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.