4 minuty čtení

9.7.2019: Ano, už je líp, DPH se nám moc platit nechce a auta vyvážíme ve velkém

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za předešlý den.

Dobré ráno! Stejně je to krásný byznys, máte nějaké pozemky, na kterých by měl jednoho dne stát obchvat, tak si nejdříve šikovně počkáte na vhodnou dobu, kdy je díky novele zákona můžete prodat za osminásobek znalecké ceny a následně v okamžiku, kdy má dojít ke stavbě, začnete protestovat, protože se vám nápad na obchvat vlastně vůbec nepozdává. A celé to máte ošetřené ze všech stran, když i například místní obyvatelé, kterým by obchvat po mnoha letech opravdu ulevil, vám stejně ve volbách v drtivé většině dají svůj hlas. Vítejte v Olbramovicích, kde zítra znamená včera!

-----

Slova dne

"Je to stejné například jako se soukromou stavbou. Závazek zaplatit za stavbu máte už z podepsané smlouvy, a pokud stavbu dostanete podle dohodnutých podmínek, musíte zaplatit."

 Tisková mluvčí MPO Štěpánka Filipová se snaží vysvětlit, proč ministerstvo i nadále vyplácí skupině Agrofert dotace, přestože Evropská komise jejich proplácení ministerstvu pozastavila z důvodu střetu zájmů Andreje Babiše, toho času premiéra naší země.

-----

Vítěz a poražený

 Roku +5,24 % (103,25 USD)

Po nevydařeném konci června, kdy akcie internetové streamovací platformy Roku zamířily z rekordní hodnoty 106 dolarů až na 90 dolarů, přišlo červencové hojení ran. Cenné papíry kalifornské firmy jsou po týdenním růstu opět nad 100 dolary a analytici jí věští slibnou budoucnost - díky potenciálu růstu i možnému prodeji většímu hráči.

 BASF -5,55 % (16,50 USD)

Německý agrochemický gigant BASF přišel s varováním, že profit firmy za druhé čtvrtletí bude asi o 47 % nižší, než ve čtvrtletí předchozím, a to zejména z důvodu zpomalujícího ekonomického růstu a nižší průmyslové poptávky. Akcionáři by měli očekávat také horší celoroční výsledek. Do roku 2021 se firma chystá propustit až 6 tisíc zaměstnanců.

-----

Hlavní události

 Neplatím, neplatíš, neplatíme DPH

Podle statistik poradenské společnosti Bisnode v Česku v první polovině letošního roku nespolehlivě odvádělo daň z přidané hodnoty více než 18 tisíc subjektů, což znamená meziroční nárůst o 28 procent. Ačkoli tato čísla vypadají výrazně, jedná se spíše o pokles oproti předchozím obdobím, kdy počty nespolehlivých plátců rostly meziročně o více než polovinu. Nejhorší jsou v tomto ohledu s.r.o., kterých je 79 %.

 Český průmysl na pozitivní vlně. Zatím.

Jak včera uvedl Český statistický úřad na základě diskuze s vybranými analytiky, vývoj tuzemského průmyslu zůstal v květnu pozitivní, i když se mu již zcela nevyhýbají známky oslabování zahraniční poptávky, zejména z Německa. Průmyslová výroba v Česku v květnu mírně zpomalila meziroční růst na 3,2 procenta z dubnových 3,3 procenta, pro zbytek roku pak analytici očekávají rostoucí dopad zpomalující ekonomiky a oslabení.

 Přebytek zahraničního obchodu stoupl

Jak vyplývá z předběžných údajů Českého statistického úřadu, přebytek zahraničního obchodu České republiky v květnu meziročně stoupl o 17,2 miliardy korun na 24,4 miliardy. Vývoz meziročně vzrostl o 8,1 procenta na 332,5 miliardy korun a dovoz o 2,5 procenta na 308,2 miliardy. Výrazný vliv měla na výsledek auta, jejichž vývoz vzrostl meziročně o 11,5 miliardy korun. Za celý rok se očekává přebytek 110 miliard korun.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

 

#newsletter #byznys #babis #agrofert #capihnizdo #dph #mpo #roku #basf #prumysl

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.