8 minut čtení

Zajištění akciové pozice (aktivní řízení rizika) pomocí opcí

Mimo plán nabourám seriál o opčních mýtech, protože mohu na konkrétní pozici ukázat praktické použití opcí v kombinaci s akciemi.

Dnes se pokusím ukázat na praktickém příkladu použití opcí jako zajištění akciové pozice. Dne 23 2. 2021 jsem koupil 1000 ks akcií $GEO. Důvody této koupě nebudu podrobně rozebírat, protože to z praktického hlediska pro náš příklad nemá význam. Na mém portfoliu jsem již před několika lety dosáhl svého investičního cíle, takže má strategie je v současné době odlišná od strategie někoho, kdo je ve fázi budování. Například za celý loňský rok jsem nakoupil pouze akcie dvou firem. Dividendy i březnový extra bonus v podobě hotovosti z hedge pozic držím na účtě a jen část jsem přesunul do komodit.

Na vývoj této investice budou mít hlavní vliv politické tlaky současné americké administrativy na omezení aktivit firem tohoto typu a s tím přímo souvisí, že prezident Biden podepsal 26. ledna 2021 výkonný příkaz, kterým nařídil generálnímu prokurátorovi USA, aby americké ministerstvo spravedlnosti (DOI) neobnovovalo smlouvy se soukromými provozovateli zařízení pro zadržování pachatelů trestných činů. Oproti tomu stojí realita země, která má jeden z nejvyšších počtů uvězněných osob v přepočtu na 100 tisíc obyvatel a nedostatečná kapacita těchto zařízení. Dále vývoj v ostatních zemích, kde firma působí. Můj horizont držení této akcie je minimálně 5 let, cílová cena akcie okolo 15 dolarů a hlavně zajímavá roční dividenda, která se v současné době pohybuje okolo 1 USD na akcii (aktuální výnos 12,52%). Jedná se o investici se zvýšeným rizikem, které hodlám omezit, aniž bych při tom výrazně snížil potencionální výnos.

Cílem zajištění pozice v první fázi je zabránit poklesu ceny aktiva pod pořizovací cenu a inkasovat zajímavou roční dividendu. Případný růst akcie bude jen příjemný extra bonus. K prodeji bych přistoupil v případě, že by podnik přestal vyplácet dividendy, anebo by se prudce zhoršily jeho hospodářské výsledky v důsledku praktických kroků vládní administrativy, to celé doprovázené samozřejmě i poklesem ceny akcií.

Nákup $GEO, 23.2.2021               7,36 USD/ks                 1000 ks             7 360 USD

Komise                                                                                                                 0 USD

 

Od nákupu se cena akcie dostala na současnou 8,08 USD/ks a já se rozhodl, že je čas na zajištění celé pozice, což provedu v pondělí 15.3.2021. Nakoupím 10 ks PUT opci se strikem 7 (což je téměř má nákupní cena) a expirací 16.4.2021 (měsíční opce) za cenu 0,25 USD/opci. Takže celé zajištění mne stojí 260 USD na jeden měsíc. Což není příliš levné a za čtyři měsíce by mne stálo minimálně celou budoucí roční dividendu. Takže zároveň vypíšu (prodám) 10 ks CALL opcí se stejnou expirací na strike 9, za cenu 0,25 USD/ks. Takže inkasuji 240 USD (komise opět celkem 10 USD). A rázem je ta pojistka veselejší, celá legrace mne nyní stojí celkem 20 USD na měsíc. Takže celá pozice bude vypadat v pondělí takto:

Nákup PUT opce              0,25 USD/ks                       10 ks             -250 USD

Komise                                                                                                  - 10 USD

Prodej CALL opce            0,25 USD/ks                      -10 ks             +250 USD

Komise                                                                                                   -10 USD

Celkem:                                                                                                  -20 USD

Nákup GEO, 23.2.2021      7,36 USD/ks                    1000 ks           7 360 USD

Komise                                                                                                       0 USD

Současná cena GEO         8,08 USD/ks                       1000 ks        8080 USD

Ovšem na trhu je vždy něco za něco, žádný krok vám nepřinese jen pozitiva, ale přináší i určitá negativa. Tím, že jsem si dokázal celé pojištění výrazně zlevnit prodejem Call opce, se zároveň vystavuji riziku omezeného zisku (v případě výrazného růstu by se mi prodaly mé akcie (sice se ziskem, ale to nechci) a proto budu muset celou tuto pozici aktivně řídit (například rolovat opce a podobně).

Výhodou opcí je, že i přes vliv mnoha proměnných si můžete naplánovat své budoucí kroky na základě scénářů vývoje, viz. obrázek:

 

Riziko, které podstupuji na příští měsíc, je 360 USD v případě, že daný titul klesne pod 7 USD, klidně i na nulu. Koupená PUT opce mi totiž nyní dává právo prodat mé akcie za 7 USD. Pokud během následujících 30 ti dnů bude akcie nadále stoupat a dostane se nad cenu 9 USD, tak za prvé budu muset včas rolovat CALL prodanou opci (koupit stávající a zároveň vypsat novou na strike například 10), ale zároveň budu moci koupit novou ochrannou PUT opci také na vyšším strike a v tom okamžiku bude celá tato akciová pozice bezriziková, už nebudu moci prohrát ani dolar, jen získat.

Scénářů budoucího vývoje je několik a obávám se, že by to již nebyl článek, ale malá brožurka :). Ale pro základní představu to myslím postačuje. Nejdůležitější závěr je snížení potencionální teoretické možné ztráty z držení akciového titulu z původních  7 360 USD na aktuálních 360 USD s pravděpodobným výhledem nulového (teoreticky) rizika. A to je jen jedna z možných opčních kombinací.

#opce #zajištění #řízení #rizika #pojištění #bezriziková #investice #portfolio

Hodnocení: +14
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Zajímavá strategie, musím se do těch opcí jednoho krásného dne ponořit hlouběji, zřejmě se to vyplatí! ?

    +2
    • Je to jedna z nejjednodušších ani se nedá říci strategií. Problém pro začínající investory může být, že musíte vlastnit minimálně 100 ks podkladu. Ale můžete podobným způsobem zajistit celé své portfolio, tam se to odvíjí od celkové pořizovací hodnoty portfolia a následně volíte vhodný podklad pro zajištění. Kombinací a možností je mnoho, je to doopravdy taková šachová partie.

      +1
    • @SteveMcTomato no uplne najjednoduchsie mi to teda nepride :-) Ale rad si precitam dalsie vase clanky, opcie som mal vzdy zafixovane ako nieco pre bezneho investora zbytocne zlozite a spekulativne, ale cim dalej zistujem (aj vdaka vam), ze vyuzitie je zaujimave a oplati sa tomu venovat. Dakujem!

      0
    • @michalGabcik Jsem rád , že si to tu nepíšu jen tak pro sebe. Ono to vzniklo z nudy, není prostě nic moc dělat v této době :)

      0
  • AKTUALIZACE: takže dnes 30 minut po otevření trhu (opět jako každý rok jsem zaspal změnu času v USA) jsem nakonec přehodnotil svůj záměr a koupil PUT opci na strike 8 (původně jsem chtěl brát strike 7) a k tomu vypsal původně zamýšlenou CALL na strike 9. Koupená put mne vyšla na 0,60 a prodaná call 0,25. Takže pojistka mne stála na celou pozici celkem 370 USD.Je to dražší než původní, ale jen mi to ukrojilo zisk z akciové pozice, ale zajistil jsem si nulové riziko z držení akcií (vlastně mám zafixován zisk 290 USD) i kdyby spadly až na nulu :)

    0
  • Jak víte, že vždycky se dá nakoupit nebo prodat opce za uvedenou cenu? Co když to vypíšete a nikdo si to nekoupí a naopak? Jak víte, jaká cena bude za půl roku u opce?

    0
    • Uvedenou cenu zjistíte po otevření opčního matrixu například v TWS u IB. Tam po zadání tickeru akcie, v našem případě #GEO , uvidíte kompletní aktuální nabídku opcí minimálně na rok dopředu s různými daty expirace a na různých strike (cenách podkladové akcie), já dokonce dnes pravděpodobně nakoupím a prodám za trochu jiné ceny, než jsem uvedl v článku, protože ceny se samozřejmě mění dle poptávky, nabídky a pohybu podkladu. Ale cena mne netrápí, protože nakupuji a zároveň prodávám, takže celková cena pojistky se bude pohybovat v rozmezí -20 až +20 USD. Pokud by totiž byl rozdíl větší, tak by se tvůrce trhu vystavil arbitráži (mohli bychom vydělávat snadné peníze pouhým nákupem a současným prodejem a to celé by nám dotoval tvůrce trhu, a to on tedy charita není). K vaší druhé otázce budu psát pokračování opčního seriálu, ale v podstatě jde o to, že vy jako kupující a nebo prodávající opční smlouvy nenesete riziko protistrany, a na to jsou mechanismy burzy. Nabídku opcí vytváří tvůrce trhu dle různých kritérií a vzorců :Black-Scholesův model; Binomický model; volatilita; bezriziková úroková míra; arbitráž atd. a vy si můžete modelovat budoucí možný vývoj a máte představu, co vás v budoucnu na dané opci může čekat. No a jaká bude cena za půl roku to doopravdy nevím, ale pro náš model zajištění je to jedno, viz. nákup a současný prodej kontraktu. Omlouvám se , ale k vyjasnění výše uvedených dotazů si budete muset  nastudovat základní principy fungování opcí, opčních trhů, mechanismus vypořádání.

      0