3 minuty čtení

Jak investovat do nemovitostí v roce 2021? Buďte hlavně více obezřetní

Investice do nemovitostí byla v roce 2020 velmi oblíbená, investovali i lidé, kteří měli nějaký kapitál a zbytek financovali hypotékou.

Investice do nemovitostí byla v roce 2020 velmi oblíbená, investovali i lidé, kteří měli nějaký kapitál a zbytek financovali hypotékou. Během roku 2020 byl překročen historický milník průměrného hypotečního úvěru 3 000 000 Kč. Zájem o nemovitosti byl obrovský. Ovšem jaký bude rok 2021, vyplatí se stále do nemovitostí investovat? Poradíme vám, jak investovat do nemovitostí v roce 2021.

Zvažte, do jakých lokalit v roce 2021 investujete

Zatímco v roce 2019 rostly nemovitosti prakticky všude, v roce 2020 už růst zpomaloval vlivem koronavirové krize. Přesto se ale jednalo o úspěšný rok – krize postihla prakticky jen investory, kteří těžili z krátkodobého a rekreačního pronájmu typu Airbnb. Investice do nemovitosti s cílem dlouhodobého pronájmu se stále vyplatila. Dlouhodobý nájem samozřejmě nabídli ale i majitelé Airbnb bytů, proto především ve velkých, univerzitních a turistických městech začalo nájemné vlivem velké nabídky pomalu klesat a tento trend můžeme očekávat do budoucna.

Podle České národní banky jsou ceny nemovitostí nadhodnoceny zhruba o 15 až 20 %. Je tedy hlavně otázkou, jestli se to negativně projeví v roce 2021 a ceny nemovitostí začnou stagnovat, nebo dokonce padat.

Právě z důvodu tohoto rizika a zároveň nekončící koronavirové krize se zdá, že letošní růst cen nemovitostí bude stagnovat předevšímPraze a Karlových Varech, to se projevilo už koncem roku 2020. Následovat mohou podobná města – proto hodně záleží, kam se rozhodnete investovat, do jaké lokality. Pro rok 2021 vypadá velmi dobře Brno, kde se například také v roce 2020 prodal rekordní počet bytů. Průměrná cena za m2 stoupla meziročně v Brně o 10 %. Podobně na tom byla také Ostrava nebo Pardubice.

Komerční nemovitosti jsou nejisté

Rok 2020 ukázal mnoha firmám, že investice do kanceláří a komerčních prostor mnohdy nemusí být nutností. Mnoho zaměstnanců je výkonných také z domova, a firmy své zboží mohou velmi slušně prodávat přes e-shop. Může to být místo, kde budou chtít firmy šetřit, a to zejména po únoru 2021, kdy by měla skončit platnost programu Antivirus. Pak nejspíš dojde k ještě většímu škrtání výdajů a pravděpodobně i většímu propouštění. Komerční nemovitosti tak nebudou pro rok 2021 tahounem.

Jaký je celkový výhled investic do nemovitostí pro rok 2021?

Protože jsou aktuálně úrokové sazby rekordně nízko okolo 2 %, můžeme pro rok 2021 očekávat jejich růst – jak předpovídali některé banky už koncem roku 2020. Zdražení hypoték bude znamenat menší ochlazení trhu nemovitostí. Zároveň se posunula hranice, kdy budete osvobozeni od daně z příjmu z nemovitosti, a to z 5 na 10 let. Nově tak až po 10 letech nebudete muset zahrnout příjem z nemovitosti do daňového přiznání. Přesto všechno ale očekáváme růst cen nemovitostí zhruba o 4 až 8 % podle lokality. Investice do nemovitostí se tak bezesporu stále vyplatí hlavně z pohledu dlouhodobého horizontu.

#nemovitosti #2021 #vyhled #investovani #lokality #pronajem

Hodnocení: +12
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.