9 minut čtení

Akcie GameStop: Genialita drobných investorů?

Akcie GameStop byla za poslední týdny vystavena spekulativnímu úroku fóra WallStreetBets a retailových investorů, přičemž došlo k masivnímu růstu ceny akcie a následnému propadu.

Podívejme se spolu na to, co se ve skutečnosti v souvislosti s akcií GameStop odehrálo a poté budu diskutovat svůj pohled na počínání zejména drobných investorů.

Video:

 

Tady máme grafy akcie GameStopu. Ten horní je od ledna 2021 a ten dolní za poslední rok. Sice se může zdát, že cena akcie nyní spadla, nyní na začátku února, ale pořád je sedmkrát tak výše než před půl rokem. Určitě bych se nezlobil, kdyby jakákoliv má akcie vzrostla 7krát za 6 měsíců. Tedy, před touto akcí se akcie GameStop prodávala za ceny někde mezi 10 a 20 dolary, přičemž 28. ledna akcie vystoupala na 500 dolarů a minulý týden se trh uzavřel na 69 dolarů.

Vývoj akcie GameStop.

 

Z toho, co jsem zjistil, tak Wall Street bets na reddit fóru a retailoví investoři následující toto vedení použili prakticky jen několik milionů dolarů, aby cenu akcie vyhnali tak vysoko a v případě Game Stopu se ze small cap akcie stala middle cap a pak také large cap. Jak pohnete cenami, pokud máte takto málo kapitálu? Potřebujete nějakou páku. Vezmete na sebe riziko, abyste zvýšili svou možnou odměnu. Toto úplně není hodnotové investování. :-)

Tedy tato skupinka investorů využila short dated call options, call opce s krátkou splatností - tedy nakupovali sázky na to, že cena akce GameStopu vzroste, a to navíc ve velmi krátkém časovém horizontu, což je něco, kde běžně můžu mít, střelím od boku, 95% riziko ztráty a 5% riziko zisku, ale pokud se trefím, vydělám hodně. Takto tito spekulanti využili páky na ten relativně malý vklad, který dohromady měli. Takto z několika milionů v akci uděláte desítky či stovky milionů. Ale to není vše, to by samo o sobě nestačilo. Zde přichází ta brilantní část. 

Další důležitý fakt byl, že short interest na Game Stopu byl přes 100 % (v jednu chvíli byl short dokonce 140 % floatu - tedy celkového objemu akcií společnosti, který se obchoduje na burze, to je obrovské číslo) zejména ze strany hedge fundů, jeden hedge fund dokonce v důsledku celé této akce ztratil poté 50 % svého majetku. Hedge fundy ztratily peníze, protože si nehlídaly riziko - 140 % shortů floatu akcie je samo o sobě rizikové, protože pak, jak jsme viděli, stačí relativně málo k tomu, aby se odehrál monumentální short squeeze. 

Delta Short Squeeze

Nyní si vysvětleme dvě věci: call opce a short squeeze, protože tyto dvě věci jsou stěžejní. Pokud nakoupíte call opci, tedy sázíte na růst ceny akcie, dealer, který Vám opci prodá, musí zároveň nakoupit určitý počet podkladových akcií, aby se chránil, v opční hatmatilce, aby byl delta neutrální. Tedy vy nakoupíte call opci a dealer nakoupí určitý počet podkladových akcií. 

A jak toto funguje, je, že čím je větší volatilita ceny akcie a čím více cena akcie roste, tím více akcií GameStopu musí dealer nakoupit, aby se chránil. Už možná tušíte, že toto je jako rychle se valící a nabalující se sněhová koule, která pak strhne lavinu. Čím více akcií dealer nakoupí, tím je větší tlak na růst ceny akcie, a čím je vyšší cena akcie, tím větší tlak na ty, kteří shortovali akcii, tedy na hedge fundy, kteří buď pak musí dorovnat další peníze, aby pokryli své ztráty, nebo nakoupit akcie GameStopu, aby své pozice uzavřeli a realizovali velké ztráty - to je short squeeze (protože při shortování je naše možná ztráta neomezená), což vede k růstu ceny akcie, vyšší volatilitě, a také vyšším nákupům od dealerů, což vede k uzavírání pozic hedge fundů. Vzniká tak spirála vedoucí k nákupům hedge fundů i dealerů. A cena akcie letí nahoru. A čím více call opcí nakoupíte, tím více akcií bude muset dealer koupit, aby byl opět delta neutrální.

A pak jde o to, pokud jste na straně našich neohrožených spekulantů, zda se Vám podaří ve správnou chvíli, tedy když je cena akcie nahoře, prodat. Samozřejmě ten problém je, že netušíte, kam se cena akcie dokonce v následujících minutách vydá. Ani na samotném začátku netušíte, jestli tato Vaše spekulace bude vůbec fungovat. Zpětně to vypadá vždy jednodušeji. Někteří patrně stihli prodat a někteří ne. Celá tato mechanika je tzv. delta short squeeze a k tomu, aby fungoval, potřebujete velké množství short pozic a nějaký katalyzátor, tedy něco, co celou tuto sněhovou kouli spustí. Tuším, že jsem někde četl, že ti, kteří tuto akci na wallstreetbets iniciovali, nakoupili své call opce již v říjnu 2020 a poté čekali na vhodnou příležitost toto celé rozjet. Celé je to ve skutečnosti mix chytrého využití rizikových short pozic, kterých bylo přes 100 % floatu a pyramidového schématu, protože nechcete být ten, kdo call opce či akcie GameStopu nakoupí jako poslední. Skrze sociální sítě můžete do hry dostat další a další účastníky, a tím nebudete ten poslední, který patrně spláče nad výdělkem.

Můj pohled

Jaký je můj subjektivní pohled? Není zde jedna strana dobrých a druhá strana špatných, není to černobílé. Hedge fundy ztratily peníze, protože si nehlídaly riziko - 140 % shortů floatu akcie je samo o sobě rizikové, protože pak, jak jsme viděli, stačí relativně málo k tomu, aby se odehrál monumentální short squeeze. Tedy přijaly velké riziko. Nebyli to jen wall street bets nadšenci, kteří šli do rizika. Také zde můžeme vidět, že pokud jsou všichni na jedné straně trhu, tedy všichni sází na pokles, tak se zvyšuje riziko, že se stane pravý opak. 

Tedy, pokud toto aplikujeme na celý trh, pokud všichni sází na pokles, je dost možné, že jsme na dně, a pokud drtivá většina sází na růst, roste riziko hlubokého poklesu, protože už jen tím, že sázím na růst, tak nemám likviditu hotovost stranou - jsem plně zainvestovaný - a pokud přijde pokles na trhu a spravuji fond a někdo požádá o své peníze zpět, budu muset prodávat za tržní ceny, což povede k dalšímu propadu trhu.

Výsledky investorů na reddit fóru.

Jak na tom jsou naši neohrožení spekulanti? Jen zopakuji, spekulace není dobrá ani špatná, jen bychom měli umět rozlišovat mezi spekulací a investicí. Tady jsem zkopíroval tři výstřižky z reddit fóra wallstreetbets. Vlevo je výstřižek z brokerského účtu, který hlásí obrovský zisk, zatímco vpravo jsou dva výstřižky oznamující velkou ztrátu. Tedy patrně někteří vydělali a někteří prodělali. Ještě bych vypíchl jeden důležitý fakt.

Tato akce není, aspoň jak to zatím vypadá, dlouhodobá investice, je to obchod, který musíte uzavřít, tedy realizovat zisk. Věřím, že někteří zisk realizovali, ale např. na tomto výstřižku vidíme, že jde o nerealizovaný zisk. A prodat bývá těžší než koupit. Navíc, jak to tak vypadá, mnozí nadšenci tuto akci berou jako válku pro Wall Street, proti establishmentu, proti vládě, jako projev své nespokojenosti atd. a mají v plánu dlouhodobě GameStop držet. 

Někteří také oslavují své ztráty. To je úplně jiná hra než sázet na delta short squeeze a dělat chytrý trading. Někteří tak skoro až záměrně ztrácí své peníze, aby komunikovali ... něco. Mnoho z nich používá zkratku YOLO, tedy you only live once, žiješ jen jednou. Utratit své peníze na něco takového nemusí být nejrozumnější, i když žiju jen jednou, možná je lepší přiznat si frustraci, kterou prožívám. Nejde pak o vydělávání peněz, takže toto nejsem schopen komentovat z investičního pohledu. Mým cílem při investování je vydělávat peníze. Je tu možná nějaká dlouhodobá investiční teze v GameStopu? Možná ano, pokud se jim podaří emitovat akcie za takové ceny, 70 dolarů za akcii stačí, a nějak otočit svůj byznys, protože fyzický prodej počítačových her nebyl zrovna populární ani před pandemií. 

Co je na tomto pozitivní? Podle mě mladí lidé, kteří se takto dostali k akciovému trhu, skrze toto nadšení či společný odpor vůči establishmentu, mají takto příležitost se o investování dozvědět více, mají příležitost se naučit, skrze reálné zisky i reálné ztráty, o čem akciové a další finanční trhy jsou. Mohou tak zvýšit svou finanční gramotnost, pokud na tomto budou stavět. Např. pokud chcete obchodovat opce, musíte znát takové základy jako co je to delta. Samozřejmě budou i tací, kteří přijdou, vsadí, vyhrají, vsadí, vyhrají, vsadí ještě a prohrají většinu svého kapitálu a pak znechuceně odejdou, nicméně ti, kteří chtějí zůstat a učit se, tak mohou. Skrze vlastní zkušenost a díky tomu, že na stole máme vlastní peníze, je často učení rychlejší a efektivnější než výuka ve školních lavicích.

Autor je soukromý investor. Spravuje youtube kanál Rozumný investor a službu Portál rozumného investora, kde sdílí vše, co dělá ohledně svých investic.

#gme #GameStop #wallstreet #wallstreetbets #reddit #short #shortsqueeze #akcie #investor #investice #spekulace

Hodnocení: +14
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Pěkně zpracované video. Rozumný Investor se k tomu musí vyjádřit ?Rok 2020 byl plný překvapení, ale začátek 2021 možná píše scénář budoucímu dobrému filmu ?

    0