5 minut čtení

4 životní návyky, které vás zaručeně dovedou k úspěchu

Kolem lidské snahy o úspěch vzniklo doslova celé odvětví. Napsala se celá řada knih, pořádají se motivační konference. Proces sebezdokonalování však nevyžaduje vyčerpání horentní sumy peněz s cílem získání patentovaného návodu na úspěch. Cestu k vašemu lepšímu já představuje pouze pár malých změn.

Každá opakující se akce, kterou podnikáme v našem každodenním životě, ať už dobrá nebo špatná, je zvyk, který jsme si vybudovali v průběhu času. Podle Charlese Duhigga, autora knihy Síla zvyku, každý zvyk vzniká ve třech krocích, kterým říká „smyčka zvyku“. Ve chvíli, kdy se smyčka uzavře, přejde rozhodovací fáze mozku do režimu spánku a často tak sami nevědomě pokračujeme v problematickém chování.

Ačkoliv je tato vlastnost mozku skvělá v případě těch dobrých zvyků, na druhé straně dost ztěžuje proces zbavování se špatných. Dobrou zprávou je, že existuje způsob, jak onu smyčku zvyku přerušit.

Vhodným příkladem je změna prostředí. „Pokud chcete například přestat kouřit, měli byste to udělat na dovolené, tam se na chvíli zbavíte všech míst, lidí a činností, se kterými máte tento obtěžující zlozvyk spojený. Na druhé straně máte ve změněném prostředí možnost vytvořit nový vzorec chování a pak si ho s sebou přinést i po návratu do standardního života,“ říká Duhigg.

Jaké jsou ale ty návyky, na kterých je třeba nejvíce pracovat? Pokuste se aplikovat následující čtyři a odstartujete cestu k úspěšnějšímu životu:

#1 Mlčeti zlato

Většina z klíčových pilířů úspěchu – studium, budování vztahů, vytváření kontaktů – má jednu společnou věc. Nikdy jich nedosáhnete, pokud jste jediný, kdo mluví! Cvičte sami sebe, abyste skutečně během schůzek poslouchali. To z vás udělá mnohem atraktivnějšího účastníka komunikace, než když se budete slepě připravovat na vaši další větu.

„Nikdy nedosáhnete úspěchu, pokud jste jediný, kdo mluví“

Například Tom Peters, úspěšný autor knih o byznysu, má dokonce na ruce vytetováno slovo „POSLOUCHEJ“, aby mu pravidelně připomínalo, co má dělat během četných rozhovorů. Naslouchání je obzvláště důležité při obchodních jednání, kde mají account manažeři často tendenci si připravovat budoucí hrací plochu místo toho, aby naslouchali zákazníkovi. Naučte tedy svůj mozek, aby se soustředil na to, co vám ostatní říkají.

#2 Čtěte, jak nejvíce můžete

Člověk, který nečte knihy, nemá žádnou výhodu před člověkem, který číst neumí. Tak takhle by se vyjádřil k tématu Mark Twain. Možná to bude znít jako klišé, ale existuje důvod, proč je považováno přídavné jméno „sečtělý“ za kompliment. Studie provedené na univerzitě v Edinburghu a King’s College v Londýně zjistila, že existuje korelace mezi dřívější schopností dětí číst a jejich kognitivními funkcemi. Podle univerzity v Liverpoolu dokonce lidé, kteří tráví svůj čas čtením, zažívají méně stresu a těší se ze šťastnějšího života.

„Existuje korelace mezi dřívější schopností dětí číst a jejich kognitivními funkcemi“

Ještě působivější studii publikoval americký web Neurology. Ta totiž ukázala, že senioři, kteří se zabývají pravidelnou duševní činností, jako je třeba právě čtení, mají nižší pravděpodobnost rozvinutí demence a Alzheimerovy choroby. Jednoduchá četba tak může pomoci udržet ve stáří jasné vzpomínky a zdravý rozum. Pokud si každý den vyhradíte jednu jedinou hodinu na čtení nějaké zajímavé knihy, budete schopni přečíst jednu knihu týdně. To máte 54 knih ročně. A to už je pořádná dávka znalostí!

#3 Dopřejte si dostatek spánku

Proč myslíte že se aplikace „Calm“, kde vypravěči Stephen Fry a Anna Acton čtou příběhy na dobrou noc, stala nejlepší aplikací Apple za loňský rok? Naše mysl se potřebuje pravidelně uklidnit a dostat do odpočívajícího stavu. V opačném případě se dlouhodobá absence pravidelného a dostatečného spánku skutečně negativně projeví na vašich výkonech jak po stránce fyzické, tak i psychické.

„Plánujte si spánek jako důležitou schůzku, na kterou nesmíte přijít pozdě“

Dokonce i Jeff Bezos v rozhovoru s Thrive Global uvedl, že spí každou noc 8 hodin. Pokud tedy může třetinu dne prospat i nejbohatší člověk planety, neexistuje důvod, proč byste to nemohli dělat také. Úspěšná mediální podnikatelka Arianna Huffington doporučuje kromě spánku také pravidelnou meditaci, která vám pomůže navodit klid a pohodu. Díky tomu všemu pak může vaše mysl podávat maximální výkony.

#4 Přehodnoťte současné vztahy

Jeden z největších předpokladů zdraví, štěstí a dlouhověkosti nemá nic společného s odvykáním kouření nebo správnou snídaňovou rutinou. Namísto toho si tato hypotéza zakládá na kultivaci zdravých a naplňujících vztahů s ostatními.

„Pět lidi, se kterými se vídáte nejčastěji, má na váš život největší vliv. Vybírejte moudře.“

Již osmdesát let trvající studie Harvardské univerzity ukazuje silnou spojitost mezi zdravými vztahy a zdravými jedinci. Zlepšení nejenom počtu vašich vztahů, ale hlavně jejich kvality je cestou k dlouhověkosti a šťastnému životu. Snažte se mít kolem sebe pozitivně naladěné a upřímné lidi, kteří pro vás, stejně tak jako vy pro ně, budou v případě nouze dostatečnou oporou.

Plněním těchto čtyř kroků si pomalu vydláždíte cestu, která vás dovede až k tomu, co hledáte. Ačkoliv ji máte neustále před sebou na očích, není náročné ji přehlédnout.

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • To s tím mlčením je hodně velká a podceňovaná pravda!
    0
    • Ale zase nemluvit vůbec taky není výhra :D
      0
    • Tak to je jasný :) Ale znám spoustu lidí, kteří nenechají člověka ani domluvit a to je fakt otravný!
      +1
    • Souhlasím, že jen mlčet není výhra. Na stranu druhou, málo kdo umí "opravdu poslouchat". To, že Vás někdo nechá domluvit, ještě neznamená, že Vás poslouchá a rozumí tomu co říkáte.
      0
  • Díky (y)
    0