6 minut čtení

3 akcie, které loni zklamaly, ale letos by dle Wall Street měly vyrůst o více než 50 %

I přesto, že žádný analytik na celém světě se ve svých odhadech netrefí ve 100 % případů, jejich hlavní činností je pídit se o každém detailu, který o svých sledovaných společnostech dokáže najít. Konečné názory těchto lidí proto má smysl vnímat.

Někdy se analytici dokáží shodnout, že je daná akcie vlastně moc nezaujala, jindy vidí její potenciál poměrně slušně a věští ji solidní růst. A tu a tam se dokáží shodnout i na tom, že je dle jejich názoru některá akcie z pohledu potenciálního růstu naprosto skvělá. 

Do třetí zmíněné kategorie patří společnosti, o nichž bude níže řeč. Analytici z Wall Street se u nich totiž napříč svým spektrem shodují, že by jejich akcie letos mohly vzrůst o 50 nebo dokonce ještě víc procent. ?

Tak se na ně pojďme podívat:

Amarin ($AMRN)

Vývoj akcií společnosti Amarin za posledních 12 měsíců; zdroj: TradingView

Průměrná cílová cena analytiků pro akcie americké biotechnologické společnosti Amarin na dalších 12 měsíců ukazuje potenciální nárůst o 58 %. Analytici mají zřejmě pocit, že po loňském poklesu akcií o 77 % nyní cena nemůže jít jinam než nahoru.

Takový optimismus by někoho, kdo je s loňskými osudy společnosti obeznámen, mohl překvapit. Loni v září totiž Amarin prohrál klíčové soudní řízení, když odvolací soud souhlasil s rozsudkem okresního soudu ve prospěch dvou společností, které chtějí vyrábět lék podobný preparátu Vascepa od Amarinu, který slouží jako lék na předpis pro snížení rizika výskytu infarktu, mrtvice a některých dalších kardiovaskulárních chorob.

Kde tedy analytici vidí světlo na konci tunelu? Prvním aspektem je skutečnost, že Amarin se i přes prohraný soud stále nevzdává. V listopadu podala žalobu pro podezření z porušení patentu na britskou firmu Hikma Pharmaceuticals, která začala prodávat generickou verzi léku Vascepa. Pokud by $AMRN dokázal tento soudní spor vyhrát, mohlo by to zásadním způsobem změnit pohled na tuto společnost.

A za druhé - experti si moc dobře uvědomují, že i přes jeden prohraný soud může Amarin i nadále prodávat Vascepu mimo USA bez jakékoli generické konkurence. Případné letošní uvolnění pandemie by navíc společnosti pravděpodobně umožnilo víc svůj preparát propagovat a dosáhnout tak vyšších prodejů.

bluebird bio ($BLUE)

Vývoj akcií společnosti bluebird bio za posledních 12 měsíců; zdroj: TradingView

Ještě optimističtější názor analytici sdílejí ohledně vyhlídek další biotechnologické společnosti bluebird bio. Průměrná cílová cena ukazuje, že by akcie letos dle expertů měla vyrůst až o 71 %. Podobně jako Amarin ani $BLUE neměl loni zrovna na růžích ustláno - akcie během roku ztratily polovinu své hodnoty.

Za bídným rokem 2020 pro tuto akcii stojí hned tři podstatné skutečnosti:

1. Americká FDA odmítla společnosti schválit látku ide-cel pro léčbu mnohočetného myelomu.

2. Nedostatek hotovosti bluebird donutil vydat další akcie a tím naředit hodnotu původních cenných papírů.

3. Společnost kvůli komplikacím ve výrobním procesu minimálně o rok odložila plánovanou žádost o schválení použití svého léku LentiGlobin pro léčbu srpkovité anémie (srpkovité chudokrevnosti).

Všechny tři komplikace však v tuto chvíli analytici velmi pravděpodobně vnímají pouze jako dočasné a hlavně řešitelné. Partner bluebirdu, farmaceutický gigant Bristol Myers Squibb ($BMY) loni v červenci podal k FDA rovněž žádost o schválení ide-celu, přičemž očekává, že by letos v březnu mohl obdržet kulaté razítko. Odložení programu preparátu LentiGlobin není zrušeno, pouze odloženo a probíhá v něm konstantní progres.

Analytikům rovněž trochu zatočilo hlavy rozhodnutí společnosti odloučit od sebe do samostatné firmy Oncology Newco svůj onkologický byznys. Management bluebirdu si nicméně myslí, že tento krok poskytne společnosti katalyzátor pro růst a investoři budou souhlasit s tím, že by se $BLUE měla maximálně zaměřit na program vývoje léčiv proti vážným genetickým onemocněním, kde již slaví první úspěchy například se svým lékem Zynteglo.

Nektar Therapeutics ($NKTR)

Vývoj akcií společnosti Nektar Therapeutics za posledních 12 měsíců; zdroj: TradingView

Začínáte si všímat jistého trendu? Ne? Tak vám prozradím, že i do třetice tady máme biotechnologickou akcii. Průměrná cílová cena $NKTR pro následujících 12 měsíců je dle analytiků o celých 80 % výš než aktuální cena. A ve šlépějích Amarinu i $BLUE jdeme i ve skutečnosti, že také akcie $NKTR loni zaznamenaly celoroční pokles, byť o mírnějších 21 %.

Najít zde potenciální pozitivní zprávy pro opětovný růst není až tak náročné. Nektar má dnes v kooperaci s $BMY ve fázi pokročilých klinického testování celkem pět stěžejních studií, v nichž se snaží prokázat, že kombinace experimentálního protinádorového léku Bempegaldesleukin a protinádorového přípravku Opdivo je efektivní při léčbě hned několika různých typů rakoviny.

Nektar zároveň spolupracuje i s dalším velkým partnerem Eli Lilly ($LLY), s nímž aktuálně provádí 2. fázi klinických studií látky NKTR-358 a jejího účinku v léčbě systémového lupu a ulcerózní kolitidy. Společnosti zároveň vyhodnocují účinky tohoto experimentálního léku v separátní studii cílené na léčbu atopického ekzému a lupenky.

Může nektar během následujícího roku skutečně vyrůst o 80 %? Pohled do historie ceny této akcie říká, že akcie se ne tak dávno - v létě 2019 - obchodovala ještě výš, než je aktuální konsenzus analytiků. Odhaduji, že dle analytiků stačí, aby se z širokého portfolia chystaných a testovaných léčiv podařilo uspět třeba jen několika, načež by akcie v jejich očích mohla předvést "návrat do formy".

---

Na závěr připomínám, že nejde o můj názor a můj odhad růstu těchto akcií, ale o konsenzus cílových cen analytiků z Wall Street.

#investovani #akcie #2021 #analytici #predikce #amarin #biotechnologie #vascepa #soud #patent #konkurence #bluebirdbio #idecel #lentiglobin #bristolmyerssquibb #oncologynewco #genetickaonemocneni #zynteglo #farmacie #leciva #nektartherapeutics #rakovina #klinickestudie #fda #elililly

Hodnocení: +27
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.