6 minut čtení

Přemýšlíte o investici do bitcoinu? Tímto způsobem, můžete snadno snížit riziko investice

Bitcoin se stává mnohem populárnější v obdobích, kdy roste. O jeho nákupu začnou uvažovat i lidé, kteří jeho principům příliš nerozumí. Ani to však nemusí být úplně problém. Aplikujete-li tuto strategii, výrazně omezíte rizikovost vaší investice.

Aniž bych musel blíže zabředávat do principů fungování a oceňování bitcoinu, o kterém ví řada odborníků mnohem více než já, mohu vám nabídnout poměrně bezpečnou investiční strategii, díky které si může #bitcoin osahat téměř každý. Investice do bitcoinu vás nakonec nemusí připravit ani o mnoho peněz, pokud se nebude vyvíjet podle předpokladů. O jakou strategii se jedná?

Chcete-li investovat do bitcoinu s nižším rizikem, nakupujte ho v pravidelných intervalech

V podstatě se jedná o stejný princip, jako když se rozhodnete pravidelně pasivně investovat na akciovém trhu. Zkrátka si stanovíte fixní částku, kterou budete investovat v pevně stanovených intervalech. Jak si své pravidelné nákupy bitcoinu definujete je přitom zcela na vás. Může jít o 5 dolarů každý den, 10 dolarů týdně nebo třeba 100 dolarů měsíčně. Záleží hlavně na vašich finančních možnostech.

Tuto strategii většinou využívají investoři, kteří chtějí dlouhodobě nakupovat bitcoin, ale nechtějí investovat veškerý svůj kapitál v době momentálního cenového maxima.

Jak může fungovat strategie v praxi? Pojďme se podívat na hypotetický příklad z minulosti:

Dva investoři se rozhodli 1.1.2018 investovat do bitcoinu 5 000 dolarů. V době, kdy stál bitcoin 13 800 dolarů, by první investor, který nakoupil jednorázově získal 0,36 bitcoinu. Druhý investor, který se rozhodl nakupovat průběžně bitcoin za 500 dolarů v průběhu 10 následujících měsíců by o 10 měsíců později měl 0,61 Bitcoinu. To je téměř dvojnásobek, i když oba investovali v souhrnu stejnou částku.

V tomto období cena bitcoinu víceméně klesala, jinak by dopadl příklad z letošního roku. Kdo ale má schopnost předvídat budoucnost? Pravidelná investice do bitcoinu tak má své výhody i nevýhody. Možná bychom si je měli rozebrat, abyste se mohli rozhodnout, zda se jedná o investiční strategii, o které byste mohli uvažovat.

Výhody pravidelných nákupů bitcoinu

1. Snižuje riziko nákupu na vrcholu

Pravidelná investice do bitcoinu je založená na konceptu rozdělení investované částky na několik menších nákupů prováděných v průběhu času.

Vzhledem k tomu, že neinvestujete celý svůj kapitál ve stejný den, je nemožné investovat všechny své peníze v době maximální nákupní ceny. To je klíčová výhoda této strategie, pokud ji využíváte k nákupu aktiva, jako je bitcoin, které může během několika týdnů klesnout z maxim o 50 %, jak tomu bylo například v lednu 2018.

2. Nevyžaduje velký investiční kapitál

Vzhledem k tomu, že je pravidelná investiční strategie postavena na malých, ale pravidelných nákupech, nebudete muset hned první den investování disponovat obrovským množstvím kapitálu.

Velmi důležitá výhoda, pokud se vám nechce investovat do bitcoinu velkou část vašich úspor. Takto můžete pohodlně každý měsíc investovat pouze malou část z vašich příjmů.

3. Investor získá čas na pochopení bitcoinu

Drtivá většina investorů, kteří drží bitcoin dlouhodobě, je v zisku. Mnoho z lidí však kapituluje krátce po nákupu. Tito investoři tak činí, protože si nevyhradili dostatek času na správné pochopení bitcoinu a emociálně reagovali na prudký pokles jeho ceny.

Abyste se podobné chybě vyhnuli, je zásadní, abyste porozuměli principům největší #kryptoměnyneměl by být považován za cestu k rychlému zbohatnutí. Pravidelná investice vám může pomoci. Poskytne vám dostatek času na studium do doby, než vaše investice dosáhne zásadní hodnoty. Vaše investovaná částka v bitcoinu v podstatě roste ruku v ruce s vašimi znalostmi.

4. Můžete nakoupit bitcoin i s výraznou slevou

Čtvrtý benefit do značné míry souvisí s tím prvním. Pokud neinvestujete veškerý svůj kapitál najednou, zbyde vám i hotovost, kterou později můžete využít, pokud dojde k náhlému propadu ceny kryptoměny. Můžete tak později získat i bitcoin s výraznou slevou.

5. Snižuje emoční vypětí

Vysoce podceňovaný bod v každé investiční strategii je daň, kterou si #investování vybírá na vašem duševním zdraví. To platí na extrémně volatilním trhu s bitcoinem mnohem více než kdekoliv jinde. Cenové výkyvy, které by na akciovém trhu způsobily apokalyptické reakce, jsou zde na denním pořádku.

Namísto toho vaše investovaná částka roste velmi pomalu a vy tak budete schopní se mnohem snáze popasovat s volatilitou bitcoinu, která mu je vlastní.

Nevýhody pravidelných nákupů bitcoinu

1. Eliminuje možnost nákupu na přesném dnu

Stejně jako pravidelná investice snižuje riziko nákupu na nejvyšší ceně, eliminuje také možnost trefit dlouhodobé cenové dno.

Pokud využijete tuto strategii, je nemožné alokovat všechny vaše prostředky na přesném dnu ceny bitcoinu. Některé nákupy budou vždy provedeny za vyšší částku, než mohla být minimální nákupní cena.

2. Získání požadovaného množství bitcoinu chvíli trvá

Samotné jádro strategie pravidelných malých nákupů brání okamžitému získání výrazné investiční pozice v bitcoinu. V závislosti na tom, jak strukturujete své pravidelné nákupy trvá dosažení požadovaného objemu kryptoměny v portfoliu různou dobu, logicky vždy delší než v případě jednorázového nákupu.

3. Potenciálně nižší výkonnost investice během silných býčích období

Pokud probíhá na bitcoinu silný býčí růst, určitě by bylo nejvýhodnějším krokem provést celý nákup najednou, protože při příští pravidelné investici bude jeho cena pravděpodobně výrazně vyšší.

To je hlavní nevýhoda pravidelného nákupu bitcoinu. Na druhé straně, jak jistě můžete vědět, zda se na trhu právě odehrává výrazný býčí pohyb? Jestli minulost něco ukázala, tak to, že vývoj ceny bitcoinu lze těžko předpovídat. Co když cena právě dosáhla na hladinu, kterou už do vašeho dalšího nákupu neprorazí? Dokážete předvídat budoucnost? Pokud ne a hodláte-li nakupovat bitcoin relativně bezpečně, zauvažujte o aplikaci strategie pravidelných nákupů.

#kryptomeny #jakinvestovat #investovani #bitcoin #pravidelnainvestice #pravidelnynakupbitcoinu #strategie #investicnistrategie #investicedobitcoinu

Hodnocení: +30
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.