13.01.2021 2 minuty čtení

Delnice podjetja NIO skočile za 6,90 dolarjev

Kitajsko podjetje NIO, ki se ukvarja s proizvidnjo električnih avtomobilov, je v zadnjem času pritegnilo veliko pozornosti. ProfitLevel analizira, zakaj se je nenadoma povečalo zanimanje delnice ter zakaj takšna rast.

Kitajsko podjetje NIO, ki se ukvarja s proizvidnjo električnih avtomobilov, je v zadnjem času pritegnilo veliko pozornosti. ProfitLevel analizira, zakaj se je nenadoma povečalo zanimanje delnice ter zakaj takšna rast. 

Vrednost delnice se je z odprtjem borze 11.1.2021 dvignila za 6,90 ameriških dolarjev. Ta je bila vredna 65,82 dolarjev, kar je nova najvišja dosežena cena. Ko se je podjetje odločilo za vstop na borzo, septembra 2018, je bila začetna cena 6,98 dolarjev. Natanko eno leto po vstopu na borzo, je vrednost padla na 1,56 dolarjev. Kljub temu, pa ima od maja lani konstantno rast. Cena je namreč od vstopa do sedaj narastla za približno 898%.

Razlogov za rast je zagotovo več, vendar bomo izpostavili najbolj pomembne. V soboto je podjetje predstavilo novi luksuzni model, kateri bo imel baterijo z daljšo življenjsko dobo. Poleg tega bo opremljen z novo tehnologije vožnje brez nadzora. Tu pa dobimo tudi naslednji razlog – NIO je sklenil novo partnerstvo s podjetjem NVIDIA. NVIDIA bo za njih proizvajala čipe, s katerimi bodo opremljeni avtomobili, ki imajo predvideno proizvodnjo leta 2022. Čip se imenuje NVIDIA DRIVE Orin, ki naj bi bil najbolj odziven ter najzmogljivejši med svojimi konkurenti. Vsak avtomobil bo opremljen s štirimi, saj želijo ponuditi največjo kakovost ter zadovoljstvo. 

NVIDIA je zagotovo dobro poznano ime pri večini ljudi. Njihove grafične kartice so v letu 1999 za vedno spremenile svet igričarstva ter preoblikovale oziroma izboljšale grafični izgled in zmogljivost računalnikov. 

Robert Istenič, Head Analyst – Glavni analitik, ProfitLevel

Robert je končal ekonomsko šolo v Murski Soboti. Prve izkušnje je pridobil kot prodajni agent v telekomunikacijskem podjetju. Njegova strast za analize, raziskovanje in trgovanje z delnicami so ga pripeljale do zaposlitve pri ProfitLevel. Z uspešnim delom je hitro napredoval v senior analitika. Svoje analize ustvarja ter deli s svojimi strankami vsakodnevno. 

Hodnocení: +3
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.