6 minut čtení

Která akcie by mohla být nejlepší růstovou příležitostí roku 2021?

E-commerce akcie byly v loňském roce bezesporu vítěznými koňmi a je pravděpodobné, že ve svém růstu bude řada z nich pokračovat i v letošním roce. Proč je však mezi ostatními online prodejci tato akcie unikátem?

Pokud se vám podařilo v loňském roce odolat pokušení a neprodávat během březnové paniky, pravděpodobně jste zaznamenali velmi ziskový rok. Možná ještě lépe pak dopadli začínající investoři, kteří naskočili do rozjetého vlaku až po jarním období. V prvé řadě je třeba říci, že 60% růst indexu S&P 500 od 23. března loňského roku je naprosto nevídaný a žádný začínající investor by neměl počítat s tím, že bude podobných zisků dosahovat pravidelně.

Nevídaný růst byl tažen technologickými akciemi - #Apple, #Microsoft, #Alphabet, #Facebook, #Amazon a další… Za zmínku určitě stojí, že 5 největších komponent benchmarkového indexu nyní tvoří přibližně pětinu jeho valuace.

Hodnota indexu S&P 500 od 23. března 2020. | Zdroj: finance.yahoo.com

Většina z těchto společností má potenciál generovat zajímavé zisky i v letošním roce. Velmi zajímavě však v porovnání s těmito společnostmi působí jedno jméno, které tu ještě nezaznělo. Jedná se o e-commerce akcii ETSY (NASDAQ: $ETSY)

Proč je právě společnost ETSY jedinečná?

Asi už všichni tušíte, že v loňském roce byl zaznamenán velký růst online prodeje, který byl způsobený protipandemickými opatřeními. Online prodej tak vzkvétal. Přesto tvořil ve Q3 loňského roku podle Úřadu pro sčítání lidu USA, objem e-commerce obchodu pouze 14,3 % z celkových maloobchodních tržeb. V současné době přitom představuje objem tohoto online prodeje 374 miliard dolarů, přičemž Statista do roku 2024 predikuje růst o více než čtvrtinu na 476 miliard dolarů.

#Etsy z tohoto růstu bude bezpochyby rovněž těžit. Jednou z hlavních konkurenčních výhod platformy je nabídka jedinečných produktů. Průzkum z roku 2019 zjistil, že 88 % kupujících na Etsy nakupuje produkty, které nikde jinde nenašli.

Online obchod obecně vzkvétá, nicméně tržby Etsy v posledních letech rostou výrazně vyšším tempem. V letech 2018 a 2019 vzrostly v meziročním srovnání o více než 35 % v loňském neúplném roce se pak nabízí srovnání za třetí kvartál, kdy došlo meziročně ke 128% růstu tržeb.

Zdroj dat: statista.com

Měli byste se obávat konkurence v podobě Amazonu?

Etsy se v konkurenci největšího hráče na trhu, Amazonu, ukázalo jako poměrně odolné. Jednak společnost dokázala z velké části obsadit mezeru na trhu tím, že prodejcům usnadnilo ziskovější využívání její platformy.

Velkou míru v konkurenčním boji pak hraje skladba produktů. Etsy si klade za cíl ovládnout v podstatě celý trh s originálními ručně vyráběnými výrobky, které lze prostřednictvím platformy prodávat. Nenechte se zmýlit, jedná se o obrovský trh velikosti přibližně 100 miliard dolarů. Etsy přitom uvádí, že v současné době oslovilo pouze 5 % tohoto rozsáhlého trhu. Obrovská tržní příležitost, která před Etsy stojí, jí dává více než slušné předpoklady pro další růst.

Není to však pouze orientace na rukodělné výrobky, která drží Etsy ve hře. Platforma Etsy hraje důležitou roli v celkem 6 tržních oblastech, přičemž každá z nich dosahuje globální velikosti okolo 250 miliard dolarů. Celkový trh, který se tak může Etsy pokusit oslovit, čítá celkem 1,7 miliardy dolarů.

Může Etsy oslovit obrovské globální trhy?

Každý si musí udělat názor sám, nicméně se zdá, že má společnost navrženou poměrně inteligentní strategii, jak toho dosáhnout.

Společnost investovala značné prostředky do vylepšení svého vyhledávače na platformě. Vyhledávání se tak stává stále více personalizované, přičemž se vyhledávač dokáže naučit dodávat spotřebitelům lepší výsledky vyhledávání.

Vyhledávací dotaz „boty“ v případě jedné osoby tak přinese jiné vyhledávací výsledky než pro druhou osobu, v závislosti na jejich předchozím prohlížení a nákupech. Díky tomu by Etsy mohlo dlouhodobě zvyšovat své tržby efektivněji.

Etsy se také daří poměrně dobře interagovat s kupujícími. Dává jim vědět o slevách na konkrétní produkty a poté jim před vypršením aktuálních slevových nabídek odešle ještě několik notifikací těsně před koncem akce. E-commerce platforma rovněž zvyšuje výrazně výdaje na marketing včetně velkých kampaní v televizi i na sociálních sítích.

Hodnota akcií #ETSY za posledních 12 měsíců. | Zdroj: finance.yahoo.com

Nesmíte však zapomínat i na jedno významné riziko

Doteď se zdálo, že nemá Etsy jedinou chybičku, většina investičních příležitostí má však své „ale“. V případě Etsy to je určitě cena akcií. Ty se nyní obchodují za 86násobek očekávaných zisků na letošní rok. S tímto prémiovým ohodnocením tak investor čelí riziku, že se jakýkoliv problém může na ceně akcií výrazně negativně projevit.

Většina růstových akcií samozřejmě není levná, a právě jejich ocenění často způsobuje vrásky na čele nejednoho investora. Etsy však charakterizuje jedinečná e-commerce platforma, díky níž společnost těží ze zřetelné konkurenční výhody. Společnost by tak i nadále měla být schopná přitahovat zákazníky a zvyšovat průměrné tržby na jednoho kupující. Díky tomu by mohla pokračovat ve svém pozoruhodném růstovém příběhu.

Akcie Etsy v roce 2020 zečtyřnásobily svou hodnotu, což letos nelze očekávat. 50% růst v letošním roce by však nebyl překvapením, zvlášť když vezmeme v úvahu, že se některé akcie v současné době obchodují i za více než 1000násobek svých zisků.

#akcie #americkeakcie #investovani #ecommerce #ecommerceakcie #onlineobchod #onlineprodej #maloobchod #onlinemaloobchod

Hodnocení: +33
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • ETSY v portfoliu mám a vydělává mi nejvíce peněz ze všech...

    0
    • No vy jste ale ETSY odhalil ještě za mnohem lepší cenu ? ..nicméně, jak jsem psal, věřím, že tam je stále více než zajímavý potenciál...

      0
    • @PatrikKudlacek To je umění včasného vstupu... Dnes mi přináší přes 100.000 Kč... :-)

      0
  • cena v breznu 30 a tomu se říká raketa. vstup ted je dost drahy.....sel bych okolo 70.

    0
  • Jaká je podle Vás férová cena vhodná na nákup, (momentálne $174). Je lepší počkat na korekci o několik procent? $ETSY

    0
    • ja osobne by som pockal na cenu cca 136$

      +2
    • @Lukefer dle mého je asi nerálné čekat na nějaký pokles až k 70 dolarům, i když by to samozřejmě bylo pro nákup příjemné. Cena kolem těch 135$ mi přijde vzhledem k vyhlídkám poměrně férová...

      0
    • @PatrikKudlacek Včera jsem na to koukal, jestli to přecejen nestojí za zkoušku, no a dneska se jen nestačím divit co se to děje :) Za tuhle cenu si už asi vstup nechám ujít. Nevíte někdo co ten růst způsobilo?

      0
    • @pavelKnezek dobrý den. Nemám v Etsy zainvestováno (mám tam nákupní příkaz nastavený na 140 dolarech, čehož se asi nedočkám).. já totiž obecně ty rustové akcie moc nekupuji jsem maximálně spokojený, pokud lehce porážím průměr trhu... jedním z vysvětlení tak může být zmínka na Warengo ? ...ale vážně, možná budete tušit @Stan1000, ten má zainvestováno...

      0
    • @PatrikKudlacek Pravda já si nestěžuji, dnes nárůst +13%, v ETSY mám nerealizovaný zisk 8228 USD....

      0
    • @Stan1000 Já bohužel jen nerealizovaný nákup :D Poučení propříště, ověřovat si Vaše doporučení raději dříve než později, máte celkem dar zachytit trendy. Měl bych otázku, pokud není moc troufalá - tipy sem přidáváte už když je poprvé zvažujete, nebo vybíráte ze svého portolia vlastněných, případně sledovaných akcií?

      0
    • @pavelKnezek Když mne nějaká akcie zaujme, podělím se o tip s vámi všemi. Mně přece vůbec nevadí, pokud jste úspěšní, já to přeji každému. Kromě toho kolem 200 akcií neustále sleduji, někde čekám na vhodný vstup nebo na prolomení trendu. A také nemám tolik volných peněz, abych mohl těchto 200 akcií nakoupit, i když bych třeba i rád...

      +1
    • @Stan1000 Já to samozřejmě nemyslel zle, Vaší aktivity zde si velmi vážím. Jen je to takové drobné nahlédnutí pod pokličku investování. Děkuji

      0
    • @pavelKnezek Buďte v klidu, já váš dotaz přece nijak negativně nevnímám.

      0