4 minuty čtení

5 faktů, které vám pomohou v klidu spát během příštího propadu akciového trhu

Zůstaňte klidní a pokračujte v investování. Když se vaše peníze „vypařují“ před očima, myslete na to, že skutečnou ztrátu realizujete až ve chvíli, kdy své investice prodáte.

Všichni si s oblibou představujeme, že během příštího propadu trhu zůstaneme v klidu a počkáme si na jeho následné zotavení. Možná si dokonce říkáme, že tuto příležitost využijeme k tomu, abychom investovali ještě více peněz.

Logika však ne vždycky zvítězí. Jakmile začnou pracovat emoce, je občas těžké nepanikařit, když propad akciového trhu vymaže podstatnou část vašeho bohatství. Zde je 5 faktů, které by vám měly pomoci zastavit nastupující paniku a dovolit vám lépe spát, až se akciový trh otočí směrem, který si nikdo nepřeje.

1. Korekce na akciovém trhu se stávají častěji, než si myslíte

První věc, na kterou musíte myslet, když jste právě „ztratili“ spoustu peněz na akciovém trhu je, jak časté tyto korekce jsou. Od roku 1950 postihne americký akciový trh korekce v průměru každých 1,87 roku. To potvrzují i data z tohoto století, když v letech 2000 až 2019 došlo ke korekcím na akciovém trhu (což znamená pokles o 10 % nebo více) hned v 11 případech. Medvědí trhy, definované jako pokles o 20 % nebo více, jsou méně frekventované ale rovněž nevyhnutelné.

K tomu lze pouze dodat, že od roku 1974 se v medvědí trh proměnilo zhruba 5 korekcí a pokud medvědí trh skutečně nastal, trval v průměru asi 17 měsíců. Výjimka potvrzující pravidlo samozřejmě nastala na jaře loňského roku, kdy akciovému trhu trvalo zotavení pouze pár týdnů.

2. Nejlepší dny akciového trhu přichází často po těch nejhorších

Pokud právě akciový trh zaznamenal hrozný den, panuje vysoká šance, že budou následovat dobré dny v blízké budoucnosti. Studie JPMorgan Chase zjistila, že mezi 3. lednem 2000 a 19. dubnem 2020 se 7 z 10 nejlepších dnů akciového trhu odehrálo během dvou týdnů od nejhorších dnů. 5 nejlepších dnů pak nastalo dokonce během jediného týdne od těch nejhorších.

Účinek panického prodeje a vyhnutí se jen několika z těchto nejlepší k dnů má obrovský dopad na dlouhodobé výnosy investorů. Pokud byste na začátku roku 2000 investovali 10 000 dolarů do indexu S&P 500 a zůstali jste plně zainvestovaní po dobu 20 let, vaše investice by vzrostla na 32 421 dolarů. Pokud byste ale zmeškali 10 nejlepších dnů trhu, stejná investice by na konci dvacetiletého investičního horizontu měla hodnotu poloviční.

3. Průměrný roční výnos amerického akciového trhu včetně špatných let překonává 10 %

Za posledních 40 let dosáhl index S&P 500 průměrného ročního výnosu 9 %. Pokud byste navíc reinvestovali všechny dividendy, vzrostl by výnos od roku 1980 na více než 11 %.

V tomto časovém období se přitom odehrálo černé pondělí z roku 1987, prasknutí dotcom bubliny na přelomu milénia i finanční krize v roce 2008. 

Pokud investujete s krátkodobými cíli máte dobrý důvod se obávat tržních propadů, investujete-li však dlouhodobě, následující zotavení a růst propady snadno vymažou. 

4. Akcie vydělaly peníze investorům v 73 % let

Pokud jste někdy někoho slyšeli porovnávat akciový trh s hazardem, můžete dnes s klidným srdcem říct, že je akciový trh naprostá paráda.

Při pohledu zpět na jednoletá období v historii trhu přinesl index S&P 500 pozitivní výnosy 73 % času. Během 5letých období vzrostla šance na dosažení zisku na 87 % a 10letý investiční horizont přinesl zisk v 94 % případů.

 

5. V každém 20letém období v historii zaznamenal index S&P 500 pozitivní výnos

Možná nejneuvěřitelnější fakt o americkém akciovém trhu, který by vám měl dnes večer dopomoci ke klidnému spánku je toto: Nikdy byste za posledních 100 let neztratili peníze na akciovém trhu, pokud byste investovali do indexu S&P 500 a drželi svá aktiva alespoň 20 let. Ať jste nakoupili své investice v době kdy euforie dosáhla vrcholu a posléze prodali hned po propadu, jediné, co jste museli udělat, aby byla vaše investice zisková, bylo vydržet alespoň 20 let.

Zásadní lekce zní: Pokud se akciový trh výrazně propadne, zůstaňte klidní, neprovádějte panické výprodeje a investujte jako obvykle. Říká se, že čas zahojí každou ránu a pro akciový trh platí totéž, pokud investujete s dostatečně dlouhým časovým horizontem trh se zotaví z téměř jakéhokoliv propadu.

#akcie #akciovytrh #investovani #americkyakciovytrh #propad #korekce #dlouhodobeinvestovani

Hodnocení: +35
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.