2 minuty čtení

Cirkulární ekonomika? Dnes vedlejší styl investování, v budoucnosti jeden z investičních trendů

Cirkulární ekonomika je v posledních letech obrovské téma. Objevují se první projekty rozvíjející se do funkčních byznys modelů. Investiční potenciál je obrovský, studie odhadují 700 000 nových pracovních míst a růst HDP Evropské unie o půl procenta.

Koncept cirkulární ekonomiky je důležitým krokem na cestě k udržitelné budoucnosti. Základní myšlenkou konceptu je opětovné využívání odpadního materiálu, který tak vstupuje zpět do výrobního procesu. Dle principu cirkulární ekonomiky je však nejlepší odpad ten, který nevznikne. 

Proto je cirkulární ekonomika jednou z osmi hlavních oblastí, na které se zaměřujeme a v nichž vyhledáváme nové investiční příležitosti. Jedná se o celoevropský trend, který reaguje na alarmující množství přibývajícího odpadu a souběžný úbytek zdrojů. Fakt, že Evropská komise začátkem letošního roku představila Nový akční plán pro oběhové hospodářství, jen dokazuje potenciál tohoto odvětví.

Podle zakladatele Soulmates Ventures Hynka Sochora postupná popularizace cirkulární ekonomiky pomáhá ke vzdělávání v této oblasti a současně vytváří prostředí, ve kterém budou lidé uvědomělejší a dokáží lépe nabourat zavedené tržní a technologické standardy a bariéry.

Nová pracovní místa a obchodní příležitosti

V Soulmates Ventures podporujeme green tech startupy s globálním potenciálem zaměřené na udržitelnost a cirkulární ekonomiku. Jsme v kontaktu s více než deseti subjekty z této oblasti, přičemž každý vybraný projekt jsme připraveni financovat až 13 miliony korun. Podle našeho zakladatele Hynka Sochora koncept cirkulární ekonomiky pomůže nejen chránit životní prostředí, ale také vytvoří nová pracovní místa a nové obchodní příležitosti.

Společnost Cambridge Econometrics odhaduje, že uplatňování zásad cirkulární ekonomiky v celém hospodářství EU má potenciál zvýšit HDP EU do roku 2030 o další půl procento. Vznikne tak přibližně 700 000 nových pracovních míst1.

Pokud znáte ambiciózní startupy z odvětví cirkulární ekonomiky nebo vás zajímá investování do udržitelných projektů, neváhejte se s námi spojit.

 

Reference:

1) Cambridge Econometrics, Trinomics, and ICF (2018), Impacts of circular economy policies on the labour market

Hodnocení: +6
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.