3 minuty čtení

NÁVOD: Päť krokov k úspešnej expanzii v roku 2021

Podnikanie v zahraničí sa kedysi javilo ako nedosiahnuteľná záležitosť. Dnes nejde o sen, ale o reálny podnikateľský plán, ktorý vám môže priniesť benefity a optimalizáciu nákladov. Pozrime sa na to, aké kroky treba zvoliť pri úspešnej expanzii.

Kde a ako teda začať? Pripravili sme pre vás zoznam základných krokov, nad ktorými musíte uvažovať pred tým, ako sa rozhodnete kam expandovať v roku 2021.

Expanzia ale do ktorej krajiny?

Bod číslo jeden. To najdôležitejšie rozhodnutie je krajina, do ktorej budete expandovať. Ale hneď takto na úvod? Áno, a preto je vhodné konzultovať či už rozhodnutie alebo možnosti s odborníkom na expanziu. Na rozhodnutie o krajine budú závislé aj ďalšie kroky. Odborník zhodnotí trhové možnosti a napasuje ich ako vhodnú alternatívu pre produkt alebo službu, ktorú ponúkate. Taktiež vám zistí otázku nákladovosti a daňovej optimalizácie. Nielen, že pre vašu spoločnosť nájde tie najvhodnejšie alternatívy na expanziu, ale vám pomôže aj pri administratíve. 

Príležistosti lokálneho trhu

Keď už poznáme kam smeruje naša cesta, mali by sme zisiť, čo nás čaká v cieli. Hĺbková analýza miestneho trhu je preto krok číslo dva. Určite je podnikanie vo vybranej krajine iné ako doma, ale ako? 

  • Zvážte typické nákupné správanie sa vašej cieľovej skupiny
  • Preskúmajte dopyt po vašom produkte alebo službe
  • S akými kultúrnymi odlišnosťami musíte rátať
  • Prekonajte jazykovú bariéru (nemusíte sa hneď učiť nový jazyk :) Tento bod zdoláme v priatom kroku)
  • Zistite aká je podpora zahraničných investícií a nových pracovných miest

 

Pripravte si stratégiu rozvoja

Nepodceňujte kvalitnú prípravu stratégie, financií a rozvoja. Zvážte kutlúrne, ekonomické a politické podmienky v krajine a poďla roho si vytvorte aj strategický plán rozvoja vášho zahraničného podnikania.

  • Premyslite si obchodnú stratégiu a cash flow na obdobie po expanzii
  • Stanovte si reálne ciele a vypíšte postup, ktorým ich dosiahnete
  • Vytvorte si krátkodobú a dlhodobú finančnú stratégiu
  • Pripravte si finančnú rezervu

Tento plán musí aplikovateľný do prostredia, kam vstupejete s podnikaním. Nezabudnite však najdôležitejšiu vec - charakteristickú myšlienku vášho podnikania. Z hľadiska finančného plánu vám môžu pomôcť produkty Eximbanky. Zabezpečuje širokú paletu finančných služieb spojených s vývozom. 

Právo a dane 

Zahraničný právny systém je pre mnohých ťažký oriešok na prekusnutie. O to viac nevyhnutný. Máte dve možnosti, buď legislatíve a administratíve v cudzej krajine venujete obrovské množstvo pracovnej sily, času a finačných zdrojov alebo si na pomoc zavoláte odborníkov na expanziu do zahraničia. Možnosť "b" je určite rýchlejšia a spoľahlivejšia voľba. Všetko je však lepšie ako čakať, kým príde prvá pokuta za porušenie zákona. 

Lokálne HR

Pracovník z domáceho prostredia je určite win-win situácia. Získate významnú trhovú výhodu - získate si dôveru klienta a možno aj podporu štátu pri jeho zamestnaní. Určte vám pomôže pri zdolaní jazykovej a kultúrnej bariéry, preniknete do lokálneho spôsobu rozmýšľania a v konečnom dôsledku vám bude prospešný pri nadobúdaní nových biznis kontaktov. 

Odborník na expandovanie do zahraničia

U nás vo Freya Corporation poskytujeme kompexné služby pri expanzii z Česka a zo Slovenska kamkoľvek na svete. Poskytujeme komplexné služby, ktoré by ste mohli potrebovať pri globálnych podnikateľských plánoch.

Hodnocení: +5
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.