6 minut čtení

2 akcie, které investorům z každých investovaných 10 000 Kč jen za posledních 5 let udělaly 300 000 Kč

Historické výnosy akciového trhu nejsou garancí těch budoucí, ale rozhodně je lze využít jako užitečný nástroj pro filtrování společností. A to proto, že akcie, které mají historii nadprůměrných růstů, v nich pravděpodobněji budou pokračovat.

Solidní track record růstu překonávajícího zbytek trhu znamená, že se dané akcii daří konzistentně překonávat očekávání, management zřejmě velmi dobře ví, co dělá a společnost před sebou velmi pravděpodobně má další solidní růst. Na růstovou vlnu budoucího vítěze se rovněž naskakuje snáze, než když se snažíte správně načasovat otočku u podhodnocené akcie zrovna ve chvíli, kdy se konečně otočí nahoru.

Dva příklady takových akcií jsou níže a investoři, kteří do nich před pár lety po jejich vstupu na burzu zainvestovali, dnes rozhodně nelitují.

Dominance na křižovatce e-commerce a SaaS: Shopify ($SHOP)

Stejně jako v řadě jiných příbězích o úspěšných společnostech, i v případě Shopify byl vznik společnosti vlastně tak trochu šťastnou náhodou. Zakladatel Tobi Lutke v roce 2004 založil e-shop se snowboardy, ale velmi rychle zjistil, že nabídka e-commerce softwarů na trhu byla nejenže bídná, ale i nesmyslně předražená. A tak si vytvořil software vlastní.

O 2 roky později, když svůj software pro správu snowboardového e-shopu poskytl pro testování dalším online podnikatelům a obdržel hromadu pozitivní zpětné vazby, kteří měli velký zájem koupit si na něj licenci, se zrodilo Shopify. Společnost od svého IPO před 5 lety na burze vzrostla o 4000 % a zhodnotila by tak 10 000 Kč na více než 400 000 Kč.

Vývoj akcií Shopify za posledních 5 let; zdroj: Tradingview

Dnes už je Shopify na trhu se softwarem pro správu e-commerce byznysu dominantní platformou. Dokonce tak dominantní, že donutila Amazon zrušit před pár lety snahu vytvořit konkurenci v podobě Amazon Webstore. Firma má rovněž více než dostatečný náskok před dalším konkurentem BigCommerce ($BIGC), jež loni v srpnu rovněž vstoupil na burzu.

Shopify, jakožto poskytovatel softwaru ve formě služby pro online maloobchodníky, masivně těžilo a těží z rychle expandujícího trhu jak v e-commerce, tak ve využívání technologie cloudu. Důkazem budiž jeho rapidní růst, jež se loni díky pandemii dokonce ještě zrychlil. Během prvních 3 čtvrtletí roku 2020 vzrostly příjmy Shopify o 82 % na 1,95 miliardy dolarů.

Zajímavé je rovněž sledovat, jak se postupně během let hlavní zdroj příjmů Shopify změnil z poplatků za předplatné neboli pronájem softwaru na prémiové služby pro obchodníky, což jsou zpoplatněné doplňkové produkty pro již existující klienty. Jde například o rozšířené možnosti v rámci plateb, doručování zásilek, jejich vyřizování či přístupu ke kapitálu. Jelikož Shopify roste jenom tak rychle, jako rostou jeho obchodníci, je přirozeně v zájmu společnosti, aby její klienti byli co nejúspěšnější a měli tak zájem nejen o to nadále si platformu předplácet (třeba i skrz dražší balíčky předplatného), ale zároveň si ji za výdělky skrz nadstandardní služby co nejvíc vyšperkovat a zefektivnit tak svůj byznys.

Jinými slovy, když "e-shopaři" vítězí, vítězí i Shopify. Tato skutečnost pomohla společnosti vytvořit si během velmi mocný klientský ekosystém, který by v letošním roce mohl vygenerovat obrat přesahující 100 miliard dolarů. Což by z něj mimochodem udělalo druhý největší e-commerce byznys v USA hned po Amazonu. Za pozornost vzhledem k budoucímu rozvoji Shopify rozhodně stojí i rychle se zlepšující situace okolo výše marží.

Revoluce v reklamní technologii: The Trade Desk ($TTD)

The Trade Desk můžeme v segmentu technologií považovat tak trochu za raritu. Jde totiž o velmi rychle rostoucí společnost, která je však zároveň vysoce zisková.

Společnost vznikla v roce 2011 s vizí transformovat svět médií. Zpočátku se zaměřovala jen na grafickou reklamu, ale postupně expandovala i do mobilní reklamy, video reklamy včetně té televizní, zvukové reklamy, nativní reklamy a marketingu na sociálních sítích. The Trade Desk provozuje svou samoobslužnou, cloudovou platformu, která inzerentům, jež se rekrutují primárně z reklamních agentur, umožňuje vytvářet, spravovat a optimalizovat své reklamní kampaně.

Dnes se The Trade Desk úspěšně veze na vlně růstu reklamních technologií a je v ideální pozici, aby se stal velkým vítězem evoluce chytrých televizí nebo video streamingu, což jsou trendy, jež nabízejí hromadu nových příležitostí pro příjmy z reklamy. Očekává se, že další rozvoj těchto dvou trendů způsobí vznik nového obrovského reklamního trhu, jelikož tradiční televizní reklama dnes stále v USA tvoří asi 1/4 veškerých výdajů na reklamu.

V posledním kalendářním kvartále (Q3 loňského roku) The Trade Desk meziročně navýšil své příjmy o 32 % na 216,1 milionu dolarů a vykázal dle GAAP meziročně více než dvojnásobný čistý zisk ve výši 41,2 milionu dolarů. To společnosti dává ziskovou marži ve výši 20 % (dle EBITDA společnost vykázala ziskovou marži 36 %, což z ní dnes dělá jednu z nejziskovějších technologických akcií na trhu).

Vývoj akcií The Trade Desk za posledních 5 let; zdroj: Tradingview

Hlavním zdrojem příjmů společnosti jsou dnes procentuální provize z celkové částky, kterou klient skrz platformu za své reklamní kampaně utratí, stejně jako nadstandardní placené služby jako sdílení dat atp. Tento byznys model je v kombinaci se samoobslužnou cloudovou platformou očividně vysoce ziskový a hlavně - klienti služby ji zbožňují. Její míra retence platících zákazníků je totiž více než 95 %.

Akcie $TTD letos zažily strmý růst poté, co se okolo růstového potenciálu reklamních technologií ve světě, kde řádí pandemie, strhlo velké nadšení. COVID-19 mimo řadu jiných změn rozhodně pomohl akcelerovat přesun k digitálnímu marketingu například v chytrých televizích. Důkazem toho budiž i fakt, že útraty za reklamní kampaně právě na tzv. "připojených televizích" neboli CTV v posledním kvartálu vzrostly více než dvojnásobně.

Od IPO v roce 2016 akcie The Trade Desk dokázaly do loňského prosince vyskočit o 3000 %, což by vám investovaných 10 000 Kč přetavilo ve více než 300 000 Kč. V úplném závěru roku akcie zažily korekci o zhruba 10 %, která však neměla žádný fundamentální podklad. Vzhledem k tomu, že v pondělí 28. prosince však propad zažila hromada růstových akcií, očekával bych, že si investoři zkrátka jen před koncem roku uzavírali své pozice a vybírali zisky. The Trade Desk totiž i nadále zůstává jasným lídrem v rychle rostoucím, technologiemi propleteném odvětví a v následujících letech se na tom asi jen tak něco nezmění.

#investovani #akcie #rustoveakcie #portfolio #zhodnoceni #shopify #ecommerce #cloud #technologie #byznysmodel #ekosystem #klienti #internet #marketing #reklama #thetradedesk #ziskovost #retence #trendy

Hodnocení: +48
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Obě akcie jsou bezesporu skvělé, ale cena je již dnes velmi vysoko. Už bych tam dnes nevstupoval. Jsou tu naštěstí i jiné společnosti s vysokým budoucím růstovým potenciálem...

    +9
    • Například?

      0
    • @Apollos5 Zadejte si sledovat p. Sochu a ukáže se Vám spousta jeho článků. Někdy v 2. polovině prosince v jednom z nich uváděl, které akcie by měly růst dle jeho názoru kolem 50%.

      +1
    • 0
    • @Apollos5 Není zač. Chce to v klidu nastudovat jeho názory a myšlení. Je to čtení tak na celé dva tři dny, ale úsporu Vám spoustu času vlastního hledání "v kupce sena".

      +2
    • Vydržte, brzy napíši, kam a proč  investuji já...

      +20
    • Dobrý den.. Podle čeho určujete která z firem může mít rostoucí akcie?  Před 5 lety jsem nechal kopírovat svůj účet s jiný m který má úspěchy a projel mi 500tis..takze jsem se rozhodl nyní vzít vše do vlastních rukou..nemam čas na měnové páry, ale vložit na akcie, či rostoucí komodit.. Škoda že před lety jsem nedal na zlato které melo 800$ za unci a dnes je až skoro na 2000..Takze rady na akcie. Dekuji

      -9
    • Děkujeme a rádi počkáme ...

      0
    • @Kamilio Kopírovat cizí účty nemusí být nejchytřejší řešení. Co vydělávalo v loňském roce, nemusí vydělávat letos... Zlato je problematické, cyklické.... Časem roste, časem klesá... Zkuste si najít můj článek o megatrendech pro rok 2021 - ty porostou... :-)

      +7
    • @Stan1000 Vam by mali dat podiel na warengu zdarma :)

      +2
    • @Stan1000 V podstatě souhlasím, loňský růst investorům obrovsky vydělal. Nicméně za mě minimálně vhodné tituly na sledování pro případ, že se cena sklouzne níž.

      0