4 minuty čtení

Nejhorší investiční rozhodnutí, jaké jste v roce 2020 mohli udělat

Elon Musk loni překonal historický rekord v nejvyšším ročním růstu osobního jmění, a to především proto, že akcie Tesly se v posledních zhruba 15 měsících slušně splašily. Jít proti této EV tsunami se tak investorům zatraceně nevyplatilo.

Zatímco ještě na začátku roku 2020 tvořil short interest na akciích Tesly 20 %, během roku postupně počet otevřených short pozic propadl na méně než 6 %. Jinými slovy, drtivá většina investorů včetně profíků už dnes nepovažuje hledání vrcholu tohoto trhu za příliš rozumnou kratochvíli.

Přesto se zas a znovu objevovali spekulanti, kteří tvrdili, že další růst Tesly už je zkrátka nemožný a trh se "musí" otočit směrem dolů. Jaký je výsledek? Dle dat S3 Partners, které publikoval Bloomberg, přišli investoři v loňském roce na short pozicích proti Tesle celkem o astronomických 38 miliard dolarů.

Zatímco při nákupu akcií je vaše maximální riskovaná částka bez páky samotná cena akcie, takže ji teoreticky můžete držet i při propadu a doufat, že se někdy vrátíte aspoň na nulu, při shortu je čistě teoreticky vaše riziko bez limitu. Zvlášť, pokud akcie začne růst podobně intenzivně jako loňská $TSLA.

Žádná jiná skupina short obchodníků loni neztratila tolik, jak medvědi Tesly. Například spekulanti očekávající propad akcií Apple ($APPL) loni pro srovnání dle stejného zdroje přišli "jen" o 7 miliard dolarů.

Tesla je tak absolutním rekordmanem nejen v tom, jak bohatým učinila svého CEO a pravděpodobně i v tom, kolik milionářů loni mezi svými dlouhodobými býky vytvořila (vžil se pro ně i nový termín "Teslanaires" z "millionaires"). Za rekordní lze rovněž považovat nárůst ztrát medvědů, kteří v roce 2019 na Tesle prodělali pouhých 2,9 miliardy dolarů, když akcie od června 2019 do prosince vzrostly o téměř 70 %. Letos tak jejich ztráty vzrostly více než 13krát!

V loňském roce však Tesla předvedla více než desetinásobnou rally, když přidala 743 % a její hodnota vylétla až na více než 660 miliard dolarů, což ji mimo jiné pomohlo dostat se do prestižního indexu S&P 500. Jen pro zajímavost, aktuální P/E poměr akcií Tesly je 1398,14! ?

Kromě zástupu Teslanaires lze za největšího vítěze loňské rally bez diskuze považovat výkonného ředitele Tesly Elona Muska. Jeho jmění během loňského roku vzrostlo o více než 140 miliard dolarů, což je největší známý jednoroční růst bohatství individuálního člověka v celé historii. Zároveň jej tento růst katapultoval na druhé místo v žebříčku nejbohatších lidí na světě. Překonal také dosavadní rekord Jeffa Bezose, který loni navýšil své odhadované jmění o zhruba 75 miliard dolarů a zůstává se jměním 190 miliard dolarů na první příčce žebříčku nejbohatších před Muskem, avšak jen o 20 miliard dolarů.

Jedním z důležitých rozhodnutí Tesly, které pravděpodobně pomohlo udržet nepřerušený růst v druhé polovině roku, byl srpnový akciový split v poměru 5:1 poté, co cena jedné akcie vyrostla nad 2000 dolarů. Tím se cena akcie udržela na výrazně dostupnější úrovni a mohlo si ji dovolit mnohem víc zájemců.

Poslední výrazný růstový impulz akciím Tesly loni vlil do žil prosincový vstup titulu do indexu S&P 500. Mohla za to mimo jiné velká očekávání miliardových investic ze strany institucionálních investorů vedoucích různé indexové fondy, kteří museli souhrnně nakoupit akcie Tesly za miliardy dolarů, ať už chtěli, nebo ne.

Elon Musk si dlouhodobě z investorů shortujících akcie Tesly velmi rád online střílí. Letos v červenci například začal prodávat červené trenýrky s krátkými nohavicemi a logem automobilky, které měly na zadní straně navíc nápis "SEXY". Dostaly marketingový název "short shorts" a Elon je nabídl jako cenu útěchy právě svým oblíbeným medvědům, kteří neúnavně spekulují na pokles akcií Tesly a draze za to v posledních letech platí.

Většinový názor analytiků vůči akciím Tesly je aktuálně na ratingu "HOLD", tedy ani nepřikupovat, ani neprodávat, ale držet. Čeká nás letos výraznější korekce, nebo akcie poletí ještě výš?

#investovani #akcie #tesla #musk #short #medvedi #ztraty #rally #zisky #rekord #bezos

Hodnocení: +25
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.