3 minuty čtení

Mexické drogové války a mezi tím nechtěný prostředník eBay

Podle FBI a DEA si mexický drogový kartel Jalisco New Generation objednával přes e-commerce platformu eBay výbavu a doplňky ke zbraním, které byly použity ve válce o nadvládu v miliardovém drogovém byznysu.

Polovojenská organizace Jalisco New Generation Cartel, která je v současnosti jednou z nejsilnějších drogových organizací v Mexiku, přes své prostředníky uskutečnila během let 2018 a 2019 několik set nákupů obsahujících neprůstřelné vesty, noční hledí, podstavce k těžkým samopalům a další taktické vybavení skrze globální platformu eBay. Pro platební transakce používali vojáci tohoto kartelu falešné nebo kradené paypalové účty. O vyšetřování, které je vedeno FBI a DEA informoval mexický deník Milenio. Případ vyšel kvůli utajení na světlo až počátkem prosince tohoto roku.

Ve vyšetřovacích spisech se dle deníku Milenio píše, že v čele tohoto nákupního schématu stáli bratři Ismael a Carlos Almadovi, kteří byli buď členy kartelu nebo s ním spolupracovali. Carlos Almada, který vystupoval na eBayi např. pod jménem Adrián Gallegos Trejo, měl na PayPalu minimálně 50 účtů, ze kterých si nechal posílat zásilky do Los Angeles a následně je skrze dvě společnosti transportoval do mexického státu Jalisco. 

 

 

Bratři ani jednu transportní společnost nevlastnili, Carlos Almada byl v jedné z nich zaměstnán a využíval ji s bratrem k pašování. Majitel obou firem Julio César Mejía Calix uvedl, že několik dodávek zboží odeslal, ale že s bratry nechtěl mít co dočinění. Na svou obhajobu poskytl agentům zprávy z Whatsappu, ve kterých si o těchto narco obchodech s bratry psal.

Podle trasování zásilek se válečné zboží zasílalo na adresy ve městě Guadalajara a Zapopan, kde je už fyzicky přebírali vojáci tohoto rychle rostoucího drogového kartelu. Některé z tohoto taktického vybavení bylo úřady při raziích zabaveno.

Toto online obchodování nemělo pro bratry Almadaovi dlouhého trvání - Carlos Almada spáchal podle mexických úřadů v mexickém vězení sebevraždu oběšením, kde byl uvězněn za pašování drog a jeho bratr Ismael byl ve Spojených státech zatčen, vyšetřován a následně na kauci propuštěn, tedy dočasně, než vyšetřování dospěje ke konci.

Agentka FBI Mary Lacis uvedla, že se nejedná o ojedinělý případ, kdy se kartely sžily s moderními způsoby distribuce zbraní i peněz z ilegálních aktivit. 

Podobné pozdvižení způsobila v roce 2015 kauza automobilky Toyota a teroristické skupiny ISIS, v níž se americké úřady pozastavily nad tím, jak je možné, že takzvaný Islámský stát má v majetku stovky nových vozů stejného typu od této nejvíce prodávané značky vozů.

Hodnocení: +4
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.