6 minut čtení

4 nejčastější finanční chyby, které dělají mileniálové

Přestože se mnoho věcí mění, některé stále zůstávají stejné. Tak jako nejčastější finanční chyby, které dnešní mileniálové opakují po předchozích generacích. Správné nastavení finančních návyků v ranném životě však přinese lepší finanční budoucnost.

Každá z generací si myslí, že ta následující dělá něco špatně. Nabízejí jim dobře míněné „rady“ založené na jejich vlastních zkušenostech. V dnešním rychle se měnícím světě však nemají tyto rady téměř žádný význam.

Za poslední tři desetiletí nastala díky technologickému pokroku enormní rychlost změn. Společnost jako celek se vyvíjí a více lidí se přiklání k životu „o samotě“. Klesá počet manželství a děti si lidé pořizují v pozdějším věku. Je zajímavé, že jedním z nejrychleji rostoucích typů domácnosti je ta o jedné osobě.

Některé věci však zůstávají neměnné. Například to, že klíčem k finančnímu úspěchu je brzký začátek investování.

Správné nastavení v raném životě znamená, že se budete mít lépe v pozdějším věku. Nejtěžší částí ve finančním úspěchu každého mladého člověka je však osvojení schopnosti myslet na budoucnost. Zvlášť pokud si nyní začínáte užívat svobody po dostudování univerzity a nastoupili jste do prvního zaměstnání.

Pojďme si projít 4 nejčastější finanční chyby, které dělají mileniálové, stejně jako předchozí generace.

1. Přehnané zadlužování

Když začnete vydělávat peníze ze svého prvního zaměstnání je to super pocit, že?

Možná jste několik předchozích let studovali a přežívali jste s minimem finančních prostředků, takže když vám na vašem bankovním účtu „přistane“ první výplata, myslíte si, že jste vyhráli jackpot!

Problém je v tom, že s vyděláváním prvních větších peněz také přijde vyšší utrácení… Možná využijete nabídky „výhodného“ kontokorentu, pořídíte si kreditní kartu nabízející zajímavý CashBack, případně dospějete k názoru, že je na čase upgradovat váš starý ojetý vůz za novější model…

Jinými slovy si začnete velmi brzy kupovat „věci“ za peníze, které nemáte.

Protože jste stále v raných fázích pracovního života, váš příjem pravděpodobně nebude nikterak vysoký, takže budete splácet pouze minimální splátky. Co si myslíte, že se stane dál? Pořídíte si pár půjček a najednou zjistíte, že kromě plateb za bydlení pouze hradíte splátky za „levné“ úvěry, které jsou v současné době nabízené za tak neodolatelné úrokové sazby.

2. Nadměrné utrácení

Což nás přivádí k další chybě, která se objevuje velmi často. Mít peníze je zkrátka skvělý pocit. Mnoho mladých lidí si bohužel myslí, že mohou svůj současný příjem utratit do poslední koruny.

Neříkám, že bychom se neměli chodit bavit ven a kupovat si nějaké pěkné věci, které potěší. Jenom říkám, že když utratíte vše, co vyděláte, nic vám nezbyde. To by pochopilo asi i malé dítě.

Existuje poměrně známá finanční teorie, která říká, že vaše výdaje vždy vzrostou s vaším příjmem – pokud nejste obezřetní. Pokud si nedáte pozor, i když možná vyděláváte maximum toho, co jste doposud měli, na konci každého měsíce vám nezbydou žádné úspory. A to není dobře, jak brzy zjistíte. Bez měsíční úspory, těžko začnete investovat…

3. Neschopnost odložit uspokojení na pozdější dobu

Trik, který vám pomůže překonat přehnané zadlužování a nadměrné utrácení, spočívá v osvojení schopnosti odkládat uspokojení.

Proběhla řada behaviorálních experimentů, které zjišťovaly u dětí schopnost odolat pokušení – vzít si nabízenou sladkost později, aby tím získali odměnu. Dlouhodobé studie potvrdily, že děti, které byly schopné odložit okamžité, uspokojení posléze dokázaly být v dospělosti více finančně zodpovědné…

Jak si dokážete představit, mnohé z nich nemohly odolat tomu, co bylo přímo před nimi, ale některé už měli dostatek sebekázně, aby dokázaly odložit okamžité uspokojení a v budoucnu na tom vydělaly.

Všichni vědí, že marketing je v našem moderním světě všudypřítomný. Reklama na nás útočí ze všech stran, aby nás donutila kupovat si věci raději dříve než později. Tajemstvím úspěchu však je, odložit nákup nového automobilu nebo iPhonu až do chvíle, kdy na to budete mít peníze. Pak budete nejen spokojeni díky svému nákupu, ale také budete hrdí, že jste si na jeho nákup ušetřili peníze a nemuseli jste si ho pořizovat na dluh.

4. Příliš pozdní začátek investování

Jak už jsem psal v úvodu: Jedním z klíčů k finančnímu úspěchu je začít investovat včas.

Včasné investice znamenají že jim dáte více času, abyste je nechaly rozmnožovat úžasnou silou složeného úročení.

Co je složený úrok?

Složený úrok je úrok získaný z úroků z vašich investičních aktiv, která rostou v průběhu času a je tak efektivní, že jej Albert Einstein nazval nejmocnější silou ve vesmíru.

Vezměte si tento hloupý (ale pravdivý!) příklad, který vám možná ukáže, jak silný je složený úrok:

Pokud začnete s jednou korunou a zdvojnásobíte ji každý den po dobu 30 dnů, po měsíci se dostanete na částku 536 870 912 Kč. Samozřejmě zcela nereálné, ale jde pouze o vysvětlení síly složeného úročení.

Čím více času tedy vlastníte aktivum nebo aktiva, tím větší bude jeho růst a tím větší bude vaše bohatství v pozdějších fázích vašeho života. Pak není problémem ani odchod do důchodu již ve středním věku.

Nechápejte mě nijak špatně.

Investice v mladém věku vyžadují disciplínu, vzdělání a přístup ke správným radám. Že nevyděláváte stejné peníze jako vaši rodiče nebo generace před vámi neznamená, že byste měli počkat až budete v jejich věku, abyste mohli začít.

To by byla největší chyba ze všech.

Svět se možná rychle mění, ale je také k dispozici více informací o tajemství finančního úspěchu. Investice v mladém věku jsou chytrým nápadem, který oceníte až budete starší. Nabytí této moudrosti může některým lidem chvíli trvat, ale ti, kteří ji pochopí brzy, získají náskok.

A díky tomu mohou posléze žít bohatší život.

Hodnocení: +66
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.