5 minut čtení

3 tipy na čínské akcie pro rok 2021

Pojďme se podívat po čínském trhu, který má rozhodně co nabídnout. Následující tři roky mohou čínské akcie silně překonávat americké indexy.

Osobně jsem se několik let bránil investování do čínských společností. Čínskou politiku sleduji a stále mě znepokojuje porušování lidských práv a svobod. Prostě v tomhle nechceš žít. Znamená to, že nemám investovat do čínských akcií? Ruku na srdce, když půjdeme do důsledku a budeme jmenovat všech 40 vojenských ataků USA od druhé světové války po celém světě, tak zjistíme, že vlastně ani americké akcie nejsou košer. Mají často za sebou krvavé dolary. Znamená to, že kvůli tomu neinvestuji do amerických akcií? Nikoliv. Jsem obchodník, a tak musím občas zavřít oči, prostě v pravém byznyse se vytříbený cit pro spravedlnost a etické rozprostření investicí zcela nenosí.

Mnoho expertů se shoduje, že čínský trh poroste následující tři roky až 30% ročně. Následuje dnes již poměrně rozšířené doporučení vlastnit 20% svého akciového portfolia v čínských akciích. A já s tím souhlasím. V roce 2020 svět ochromil COVID 19 a jediná Čína dokázala růst, a to až záhadným způsobem. Dokonce si troufám říct, že udělala ohromný skok, který půjde těžko smazat.

Ukážu Vám tři akcie, které pro rok 2021 obohatí moje portfolio, a potom přidám seznam 10 tipů různých investorů, ze kterých si jistě každý vybere.

1. Hutchison China MediTech Limited $HCM  

Hutchison je zajímavá menší farmaceutická společnost s kapitalizací 4 miliardy dolarů. Vlastní skupinu dceřiných společností zabývající se výrobou a distribucí léčiv. $HCM nabízí jak běžné farmaceutické produkty a potřeby běžné v každé lékárně, ovšem krom toho kontroluje portfolio léčiv sofistikované terapie a imunoterapie pro léčbu rakoviny a autoimunitních onemocnění.  

Za úspěchem v roce 2021 bude čínským regulátorem schválený lék Elunate na léčbu kolorektálního karciomu. Ve spolupráci s Eli Lilly, jedním z gigantů farma trhu, pracuje na kvalitním marketingu a distribuci k pacientům po celé Číně.

Druhé želízko v ohni je Savolitinib, lék vyvinutý k léčbě roztroušeného karcinomu plic. A to nezmiňuji dalších devět doposud připravených léků ke schválení čínskou národní správou zdravotnických výrobků.   

Velkým fanouškem Chi-Med je analytik Deutsche Bank Rajan Sharma, který vsází na cíl 40 dolarů pro rok 2021, což by byl růst 37%.

2. Youdao, Inc. $DAO

Youdao je vyhledávač na čínském internetu, který založil v roce 2007 NetEase. Krom běžného vyhledávání obsahuje oblíbené blogy a interaktivní slovníky včetně překladů do AJ. Spolu s cloudovou nákupní službou přináší inovativní oblíbený nákupní asistent. Akcie DAO letos výrazně překonaly index S&P 500 a to 83% růstem. Odhady pro růst příjmů pro rok 2021 jsou až 137%, což je šestinásobně více než je průměr podobných společností.

Analytik Binnie Wong, který analyzoval akcie $DAO pro HSBC a cílí na 42 dolarů, což představuje 62% růstu.

3. China Online Education Group $COE

$COE je čínská vzdělávací platforma, která umožňuje čínským zákazníkům/studentům on-line kurzy v anglickém jazyce. Klíčová mobilní platforma umožňuje studentům po celé Číně kvalitně se učit anglicky. Takže live-stream a interaktivní lekce v angličtině s rodilými mluvčími jsou nyní dostupné, každému ochotnému platit. Tento atraktivní výukový model dokázal získat ohromné množství studentů, zřejmě i díky COVID 19. Za třetí čtvrtletí byl zaznamenán příjem 80 milionů dolarů. Cena akcie však také letěla, a to 151% za rok 2020.

Díky velkým příjmům a ceně akcií se společnost rozhodla ke zpětným odkupům, takže se dá počítat, že volnou hotovost bude používat k odkupu kmenových akcií. Což je sympatické pro každého investora.  

Analytik Vincent Yu vyzdvihuje zdravý základ společnosti a plošné pokrytí Číny, včetně zaměření i na malá města. COE má dobrý náběh k dalšímu robustnímu růstu. Takže jako cílovou cenu pro rok 2021 určuje na 36 dolarů, což znamená 44% růst.  

---

Pokud se rozhodnete obohatit své akciové portfolio o čínské akcie, tak jistě stojí za pozornost následujících 10 společností:

Alibaba $BABA největší on-line tržiště, vzhledem k politickým problémům je za super cenu, včera @petrplechactradecz natočil na youtube.com analýzu, doporučuji před nákupem.

JD.COM $JD tento konkurent Alibaby je oblíbený, ale dnes dost předražený

YUM China Holdngs $YUMC známá síť poskytující občerstvení, spolupracuje se světovými značkami

iQIYI, Inc  $IQ nejsilnější čínský online provider

$VIPS je velmi zajímavý a silný e-commerce

Luckin Coffe $LC čínská verze Starbucks

Baidu $BIDU druhý největší vyhledávač po googlu

Weibo $WB oblíbená internetová platforma, něco jako TWITTER

China Mobile Limitet $CHL největší poskytovatel tel. mobilních služeb

500.COM $WBAI největší čínská loterie

#investovani #cinskeakcie #investicedoCiny #BABA #Cina #akcie #topakcie

Hodnocení: +16
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Ano popsané společnosti jsou bezesporu kvalitní, sám si umím představit investice do některých z nich. Líbí se mi BIDU, JD, YUMC, iQIYI,, NIO a ještě by se našly i další společnosti. Ale jak říká pan Sladovník, chce to hodně odvahy a málo znalostí. Já nákup čínských akcií zastavil -  v současné době na mne Čína nedělá dobrý dojem z důvodů politického vměšování do podnikání. Dnes není na akciovém trhu nic jisté. Navíc tu jsou i snahy vytlačit čínské společnosti z amerických burz. Naštěstí je tu spousta jiných možností, kam investovat zcela bezpečně (ve smyslu politickém). Takže si ponechávám pouze 10 akcií Alibaby. Tu se mi prodávat zatím nechce...

    +2
    • Na investování v Číně musí mít člověk tak trochu srdce kontrariána. Riziko je vykoupeno možným ziskem, a tak to je správně. Chápu ovšem Váš postoj. Pohrůžka, že do tří let musí čínské akciovky na americké burze dát vše do pořadku mě spíše uklidňuje. Tři roky na trhu je skoro věčnost v dnešní volatilní době.

      0
  • Vlastním pozici v čínské společností Ehang ( $EH ) zabývající se výrobou autonomních dronů. Tato pozice není čistě spekulativní, jelikož drony považuji za v budoucnu velké odvětví(o tom se již mluví pár let) a výrobky Ehangu se mi líbí. Ovšam uvědomuji si, že tato pozice je také daleko rizikovější než třeba pozice v amerických blue chipech, jednak velikostí samotné firmy(tržní kapitalizace něco přes mld $ ), tak samotnou čínskou státní příslušností.Čína na druhou stranu je nejvíce rozvíjejícím se trhem na světě a akcie jsou povětšinou levnější než kdyby ta samá společnost sídlila v USA( z již zmíněných důvodů). Myslím, že určitě není vhodné sázet na čínské akcie většinu portfolia, na druhou stranu však je v mém zájmu z tohoto rostoucího trhu profitovat, a proto v něm nějakou pozici mám.

    +1
    • V dronech Čína ulítla všem ostatním, takže $EH se může ukázat dobrá volba. Nevíte, zda má vazby na armádu či jiné státní zakázky? Být na akciovém trhu DJI, tak neváhám, DJI je v dronech o generaci před konkurencí. Jinak osobně opravdu cílím na 20% čínských akcií v portfoliu. Letošní rok ukázal hodně...

      0
    • @robertoBlanco Pokud dobře vím, tak Ehang necílí na armádní drony, spíše na logistiku, jako přeprava zásilek(DHL už jeho drony myslím v Číně využívá), nebo co jsem viděl videa tak chtějí drony využít i na přepravu orgánů(což letecky dronem určitě bude rychlejší než po zemi), drony na hašení ve vysokých budovách, a samozřejmě na přepravu lidí. DJI co vím tak má drony spíše na natáčení, respektive to je segment ze kterého dji znám, tak bych byl rád za doplnění informace zda vyrábí i jiné druhy.

      0
    • @robertoBlanco jinak jsem $EH nakupoval asi dva týdny před Q3 výsledky a dokonce i po nich v tom týdnu problému čínských akcií na americkém trhu(určitě víte) a mám průměrnou nákupní cenu 12,62$. Poslední nákup jsem dělal asi dva dny před raketovým růstem nad hranici 20$, ovšem i za současné ceny(korekce od minulého týdne asi 20%) si myslím, že stále může být Ehang dobrou volbou jelikož tohle je akcie, která má potenciál i v horizontu delším než 10let.

      +2
    • DJI má i profesionální pracovní drony. Zaměřené pro záchranáře, požárníky, bezpečáky, statiky atd. Jinak DJI dostal technologicky nahoru právě grant od čínské armády. Dnes válcují celý hobby trh.

      +1
    • $EH mě zajímá, dám si ho do watchlistu a až bude čas, tak ho prozkoumám do hloubky. Bohužel u čínských akcií je sehnání relevantních informací často problém.

      +1
  • Obecně při investování do čínských akcií to chce mnohem více odvahy nebo nevědomosti.

    Mimo jiné Luckin Coffee ($LK) mám, super kauf :-)

    +1
    • Luckin Coffee považuji za rizikovou investici, která může velmi pozitivně překvapit. Osobně na $LK nemám odvahu.

      0