6 minut čtení

3 tech akcie, které investorům letos vydělaly miliardy (a co s nimi dál, pokud je máte v portfoliu)

Názvy společností, které v roce 2020 sedí na špici žebříčku nejvýkonnějších technologických akcií, vás možná překvapí. Následující trojice a důvody jejího velkého úspěchu mě zaujaly a chci se proto s vámi o ně podělit.

1. Digital Turbine ($APPS)

Letošní vývoj akcií Digital Turbine; foto: Tradingview

Digital Turbine je on-device online mediální platforma, která své služby nabízí vývojářům aplikací a výrobcům bezdrátových zařízení. Umožňuje společnostem skrz svůj produkt vytvářet a veřejně publikovat mediální obsah. Společnost se také zaměřuje na propagaci aplikaci a navýšení počtu jejich stažení na různá zařízení.

Podporu této platformy již dnes nabízí přes 40 mobilních operátorů a výrobců patentovaných či obchodní značkou chráněných zařízení (neboli OEM). Více než 3 miliardy přednačtení aplikací letos společnosti vyneslo desítky tisíc reklamních kampaní.

Díky tomu její příjmy v posledním kvartále vzrostly meziročně o 116 %. Čistý zisk za stejné období vzrostl trojnásobně a zředěný zisk na akcii (diluted EPS) dosáhl 0,15 $. V aktuálně probíhajícím kvartálu společnost očekává, že tato metrika dosáhne 0,15, nebo 0,16 $ na zředěnou akcii.

Tento růst přinesl investorům $APPS letos masivní zhodnocení - od začátku roku již akcie vzrostly téměř o 700 %.

Forward P/E dnes ukazuje hodnotu zhruba 64. Analytici očekávají, že růst zisků příští rok klesne na 39 %, avšak nesmíme zapomínat na probíhající cyklus přechodu na 5G sítě, jež by mohl vyvolat nárůst prodejů chytrých telefonů. Digital Turbine zároveň v rámci své platformy buduje silnou přítomnost cross-sellingu, který by společnosti mohl pomoci začít generovat vyšší prodeje i od již existujících klientů. Kvapný výprodej tak není na místě.

2. Enphase Energy ($ENPH)

Letošní vývoj akcií Enphase Energy; foto: Tradingview

Společnost Enphase sama sebe tituluje slovy "světová jednička v dodávání solárních mikroinverterů". Od začátku roku již tato firma orientující se na energetickou technologii svým investorům přinesla slušnou nadílku, když její akcie přidaly téměř 600 %

V posledním kvartálu sice Enphase zaznamenala meziroční pokles příjmů, avšak během letošního roku se společnosti zároveň podařilo navýšit svou čistou marži z 36 na 53 %, a tak Wall Street bez problémů příjmové zaškobrtnutí přehlédla a poslala akcie zase na nová maxima. Na vlnu nadšení z této akcie se nyní přidala také řada analytiků, jež pro ni upravili své doporučovací ratingy.

V polovině prosince rovněž firma v Austrálii spustila svůj zbrusu nový certifikační systém, který plní kvalitativní funkci a popisuje daného technika jako "doporučeného firmou Enphase". Zároveň došlo v rámci této iniciativy k bližší integraci $ENPH s dalšími výrobci na poli solárních technologií.

A co jistě investory potěší - další propad příjmů již nikde ve výhledu nenajdete. Enphase pro 4. kvartál roku 2020 očekává příjmy někde mezi 245 a 260 milionů dolarů, což znamená meziroční růst o 17 až 24 %.

Analytici očekávají, že zisky by díky letošnímu nakopnutí marží mohly do konce roku 2021 zaznamenat růst o 45 %. To by ale nemělo překvapit nikoho, kdo solární průmysl sleduje. Složená celoroční míra růstu pro segment mikroinverterů by totiž do roku 2025 měla dosáhnout 21 %.

Dnes se však zdá, že tento očekávaný růst je již v ceně promítnut. Forward P/E ukazuje hodnotu těsně nad 100 a minimálně na krátkodobý růst se rozhodně sázet nevyplatí. Další držení akcie navzdory velkému růstu ale i tady nevidím jako problém. Nesmíme zapomínat, že Enphase se pohybuje v aktuálně vysoce růstovém tržním segmentu nových obnovitelných zdrojů energie (OZE), kde potenciál i nadále zůstává obrovský. Zvlášť pro někoho, kdo má v rámci trhu uzavřeno tolik partnerství, jako tato firma.

3. Daqo New Energy Corp ($DQ)

Letošní vývoj akcií Daqo New Energy; foto: Tradingview

Daqo New Energy je společnost, kterou živí výroba vysoce čistého polysilikonu, což je esenciální surovina pro výrobu solárních panelů. Vzhledem ke svému sídlu v Šanghaji dnes Daqo úspěšně polysilikonem zásobuje domácí čínské výrobce solárních panelů. A na nedostatek byznysu si rozhodně nemůže stěžovat, jelikož Čína, jež je dlouhodobě největším emitentem skleníkových plynů na světě, začíná zejména v solární energii šlapat na plyn a poptávka po OZE zde nepřestává růst.

Nejde přitom o žádného lídra ve výrobě polysilikonu. Dle analytické firmy Bernreuter Research jde až o 6. největšího výrobce na světě. Avšak zároveň jde o největšího výrobce, který je aktuálně obchodován na hlavních amerických akciových burzách.

Možná i proto akcie $DQ v letošním roce vzrostly o nějakých 470 %. Vlnu nákupů v letošním 3. kvartálu mimo jiné podnítilo ukončení projektu digitální transformace, jež firmě umožnil vylepšit citelně efektivitu své produkce.

Během posledního konferenčního hovoru s investory CEO společnosti Longgen Zhang naznačil, že by produkce polysilikonu za současného stavu mohla do konce roku dosáhnout odhadem více než 22 000 tun. Pokud by se to společnosti podařilo, šlo by o 9% produkční nárůst oproti produkci ve 3. kvartálu. Zároveň by šlo o solidní 23% meziroční nárůst ve srovnání s loňským Q4.

V posledním reportovaném letošním 3. kvartálu příjmy společnosti meziročně stouply o 50 %. A EPS vzrostlo o 150 % na 0,35 $ za každou v USA obchodovanou akcii. Asi nejzajímavější skutečností na této akcii je, že navzdory letošnímu masivnímu růstu má stále forward P/E pouhých 17, neboli vzhledem k růstu jde stále ve skutečnosti o levný nákup. A na nějaké zpomalení to rozhodně nevypadá. Během aktuálního kvartálu Daqo mimo jiné oznámilo nové dohody o dodávkách polysilikonu pro společnosti JA Solar a Trina Solar.

Čínský segment solární energie by mohl příští rok čekat stejný boom jako letos, o čemž svědčí neustále se rozrůstající základna klientů majících zájem o produkt Daqo New Energy. Proto bych se dalšího držení a vlastně i přikupování této akcie příliš nebál. Jedinou překážkou může být skutečnost, že je řeč o čínském trhu, který je kvůli potenciálnímu státnímu dohledu ne pro každého investora - zvlášť nyní po státním "bububu" vůči Alibabě - schůdný.

#investovani #akcie #technologie #2020 #rustoveakcie #aplikace #marketing #reklama #digitalturbine #solarnipanely #mikroinvertor #energetika #cistaenergie #obnovitelnezdrojeenergie #oze #enphaseenergy #polysilikon #cina #daqonewenergy

Hodnocení: +18
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.